Ännu ett slag för gummisulan

Funktion och stil i ett.

Diskussionen om lädersulor i svenskt slaskklimat svallar nu och då. Inställningen är ofta att all form av gummi på en välsydd lädersko är förkastligt. Själv har jag svårt att se tillräckligt många hållbara argument för att undantagslöst förneka fördelarna med inblandningen av gummi i sulan på en kvalitetssko. För att låta mitt resonemang föras visdare av en vältalig man med en till synes liknande inställning, hänvisar jag er till den trevliga bloggen Men’s Flair, och ett inlägg av vikt.

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Ännu ett slag för gummisulan

 1. Ing. Nilsson skriver:

  Gummi och kvalitet är en betänklig kombination. Själv har jag även i andra sammanhang lämnat gummi till fördel för polyurethan. Är det slaskigt och blött är galoschen ett förträffligt medel att hålla lädersulan torr och fin. Gummisulor inomhus är en styggelse.

 2. Algy skriver:

  För min del lägger jag i princip alltid (på de skor av kvalitet jag än så länge har haft råd med) en tunn slitsula av gummi ovanpå lädersulan. Jag har traskat runt i lädersulor i många mil och kan inte påstå att skillnaden är jättestor. Jag vet att det finns avvikande åsikter här men för mig kan det kvitta, snarare tycker jag att det smäller lite skönare i ett par skodda skor. Här på västkusten är dessutom mängden grus på gatorna tillräcklig för att slita ned en lädersula på ett par veckor, och jag kan inte gå runt med skopåse jämt – ibland måste jag ha ”finskorna” på mig redan vid avfärd och eftersom randsydda skor är utmärkta promenadskor passar gummit perfekt. Galoscher använder jag ändå, de skyddar inte bara underredet.

 3. Ing. Nilsson skriver:

  Bäste Algy,
  Personligen har jag inga fulskor i min ägo – inte ens mina C&J Tetbury med Dainite-sula skulle jag vilja beskriva som sådana. Emellertid är deras funktion den att de fyller tomrummet mellan Duberrystövlar och lädersulade skor emedan de fortfarande ser trevliga ut. Perfekt för längre promenader i regn alt. lustvandring på stranden. För stadsbruk samt inomhus är jag dock såld på lädersulor som enligt min erfarenhet andas mycket bättre än gummisulor.

  Tvister i smakhänseende är dock ganska poänglöst så vidare inlägg för min del i denna sak kommer det nog inte att bli.

  • Algy skriver:

   Bäste Nilsson,

   Antagligen har du en betydligt bättre ekonomi än jag, eller betydligt färre skor. Jag har råd med ungefär ett, kanske två par randsydda kvalitetsskor om året. Då tar det tid att bygga upp en garderob. Resterande tid måste jag traska runt i äldre fulskor.

   • Ing. Nilsson skriver:

    Bäste Algy,

    Låt oss utgå ifrån att jag har färre skor. Anledningen till detta, ty antagandet är högst rimligt, är att jag har en bra och kompetent skomakare* som regelbundet sular om mina skor och förser dem med ekbarkade Rendenbach sulor**.

    Om man har bra material i sulan så håller densamma i mitt fall c:a 2 år även om man använder skorna en eller ett par gånger i veckan. Galoscher ökar livslängden på sulan ytterligare.

    Faktum är att jag för mitt liv inte kan begripa hur man kan lägga slantarna på G&G:s eller EG: konfektionsskor för att sedan kassera dem när sulan är utsliten (ja, dessa människor finns). Problemet är bara att hitta en riktig hantverkare som har kunskap och möjlighet att randsy på en ny sula och snygga till den efter önskemål. Då är det givetvis lättare att bara limma dit en gummilapp.

    * http://www.rgshoeservice.nl/
    ** http://www.stijlforum.nl/SMF/index.php?action=dlattach;topic=1927.0;attach=2322;image

   • Algy skriver:

    Bäste Nilsson,

    Jag har åtta par skor som jag regelbundet använder, tre av dessa par är randsydda, engelska skor av god kvalitet i 3000- till 5000-kronorsklassen. De andra är äldre trotjänare, bland annat tre par Clark’s ökenkängor.

    Min ekonomi tillåter som sagt inte skoinköp i samma utsträckning som jag skulle vilja, och gummisulor under kvalitetsskorna är en utmärkt investering för att inte anbvändningsområdet ska bli alltför begränsat.

    Det finns ett par alternativ här:

    1) Vid promenad till och från arbetet använder du dina C&J Tetbury varje dag. Bortsett från några få månader om året tillåter nämligen inte det svenska vädret lädersulor, med eller utan galoscher, även om man bor i en stad. Det finns alltför mycket grus och annat nedslitande material på gatorna. Den vassa flisen tränger upp genom galoscherna och gör fula hål i lädersulan, och fukten kan vid riktigt blött och slaskigt väder dessutom ta sig in och förstöra lädersulan ändå. Sådan är i varje fall min upplevelse.

    2) Du åker bil till och från arbetet varje dag, då fungerar givetvis lädersulor. Problemet uppkommer när du måste kliva utanför dörren.

    Men bor man i en metropol utan snö och slask fungerar det förstås. Jag är precis hemkommen från Barcelona – där hade det fungerat utmärkt med lädersulor även nu i februari. Men faktum är att mina gummisulade C&J fungerade precis lika bra.. 🙂

 4. FO skriver:

  För mig som fattig student är gummisula/slitsula en acceptabel kompromiss mellan funktion, slitstyrka, estetik och pris. Visst kan man önska att man hade råd att enbart ha lädersulor, men jag är inte riktigt där ännu.

 5. A.B. skriver:

  Ing. Nilsson!
  Polyuretan (som stavas utan h på svenska) är en polymer (plastmaterial på vardagsspråk) som genom olika behandlingar och tillsatser kan ges många olika egenskaper. Bland annat används det frekvent till vad som brukar kallas syntetgummi i exempelvis skosulor.

  Jag förstår inte hur gummisulor (naturgummisulor?) skulle kunna vara smaklösa samtidigt som polyuretansulor inte är det. De både känns och ser ungefär likadana ut.

  Är ditt första inlägg menat som något slags skämt som jag är för dum/oskyldig för att begripa? Vänligen förklara dig.

  • Ing. Nilsson skriver:

   L.S., Bäste A.B.,

   Låt mig först uttrycka en uppriktig ursäkt för min usla stavning: givetvis ska polyuretan vara utan ”h” (det oönskade anglosaxiska inflytandet slog till utan att jag uppmärksammade det).
   Min referens till polyuretan var rörande mitt eget bruk av detsamma, vilket var och är relaterat till en helt annan kroppslig region än fötterna (så på förekommen fråga, ja det var menat som en lustighet).
   Vidare är allt jag yttrat en personlig reflektion och säkert inte en för alla gällande sanning. Att jag skulle kalla gummisulor för smaklösa kan jag inte se var du fått ifrån – jag framhåller ju just att smak inte är ett ämne att tvista om.
   Däremot finner jag att lädersulor är att föredra framför andra material och jag illustrerar även att bristande kvalitet i den befintliga sulans läder kan ågärdas vid omsulning genom att välja en bättre preparerad lädertyp:
   http://www.lederfabrik-rendenbach.de/

  • Inger Jansson skriver:

   Läder är en polymer, plaster består av polymerer och tillsatsmaterial. Puss

 6. Spiceywiener skriver:

  Så länge jag bor i Sverige kommer jag fortsätta med att lägga på en slitsula av gummi på lädersulan. Ser ingen som helst fördel med att halka runt med lädersulor i detta bistra klimat. Skons karaktär förändras inte ett dugg enligt min mening. Förstår inte denna diskussion alls egentligen, vem bryr sig i slutändan?

 7. Algy skriver:

  Jag har en annan fråga till Ing. Nilsson också, vad menas med L.S.?

  Handlar det om det gamla idrottssällskapet Lyckans Soldater från Göteborg (som för övrigt deltog i Sveriges första fotbollsmatch mot ÖIS 1892)? Är det sammankopplat med Lundsbergs internat på något vis?Eller har det helt enkelt med Syndikalisterna att göra? Det sistnämnda hoppas jag på!

  • Ing. Nilsson skriver:

   Bäste Algy,

   L.S. = Lectori Salutem, en hälsningsfras i skrift där läsaren är okänd. I efterhand kan jag bara konstatera att den kanske inte var så lyckad eftersom man tydligen riskerar att associeras med syndikalister och huliganer.

   Vidare kan jag bara konstatera att du är lycklig ägare till fler regelbundet burna skor än jag, ehuru jag äger obetydligt fler randsydda exemplar. Sen är det som sagt en smaksak om man har lädersula eller ej. Jag besparar dig gärna en utläggning om hur jag tar mig till arbetet, men som jag också skrivit hjälper galoscher när vädret visar sig från en mindre behaglig sida. Dessutom är klimatet där jag befinner mig något mildare än Stockholmstrakten, vilket kanske gör lädersulor till ett något mer gångbart alternativ.

   • Algy skriver:

    Bäste Nilsson,

    Mina latinkunskaper är inte vad de borde vara, men Syndikalisterna är en fackförening av gammalt gott märke och Lyckans Soldater var alls icke några huliganer. Eller var det kanske snorungarna på Lundsberg du syftade på?

    I denna djungel av åsikter kring gummisulor har jag bara en sak att tillägga: navigare necesse est.

    Silencium.

 8. Oscar skriver:

  Jag är student vid ett av landets universitet. Nu på vintern roterar jag mellan 4 par skor: 2 par derbys båda med pålagd slitsula, ett par chukkas med danitesula och ett par chelsea boots med med någon form av kompositsula.

  I min värld finns det inte på kartan att använda ett par skor med lädersula till skolan på vinterhalvåret. I det väder som råder dessa månader skulle inte lädersulorna klara sig länge oavsett kvalité, och att använda galocher skulle inte vara till så stor hjälp då, när det är snöigt, både snö, grus och salt kommer in i universitetsbyggnaderna. Så jag instämmer verkligen med artikelförfattaren, ”Själv har jag svårt att se tillräckligt många hållbara argument för att undantagslöst förneka fördelarna med inblandningen av gummi i sulan på en kvalitetssko.”

  Själv tycker jag inte att utseendet blir lidande av en gummisula:

  Lädersula:

  Danitesula:

  På sommarhalvåret när det är torrt och soligt använder jag gärna lädersulade skor för att det känns bäst.

  • Ing. Nilsson skriver:

   Bäste Oscar,

   Mina komplimanger för din garderob. Emellertid tycker jag mig skönja pudelns kärna i den sista meningen av ditt inlägg – och därtill ansluter jag mig gärna.
   Vidare vill jag understryka att om man tar en promenad i snö/slask klär man sig givetvis därefter. Är det dock fråga om en ”transit” är det all idé att överväga galoscher eller bottiner så att man väl inomhus har en behagligare sko att tillgå.

 9. Ing. Nilsson skriver:

  Bäste Algy,

  Jag kan bara konstatera att vi har divergerande åsikter om syndikalisterna och deras strävanden. Lyckans soldater har jag ingen åsikt om eftersom de är mig hittills okända och min kommentar var närmast att betrakta som en gliring med bakgrund av min egen aversion mot just fotboll i dess nu utvecklade form. Vad det lundsbergsungarna beträffar vågar jag mig inte på en definition, men med tanke på ditt invektiv i anslutning till dessa, gissar jag att vi åsiktsmässigt nog inte ligger särskilt långt ifrån varandra 🙂

  Slutligen men utan att vilja tas för belärande tror jag du avser Silentium, såvida du inte refererar till hotel i Köln.

  • Ing. Nilsson skriver:

   Innan jag nu får säck och aska framräckt: hotell var det som menades och sista l:et föll bort av misstag.

   • Algy skriver:

    Som sagt, latin är inte min starka sida.. Jag avsåg givetvis ”silentium”!

    För min del anser jag fotboll vara en fantastisk sport. Jag tycker mig läsa in att du tycker fotbollen var bättre förr? I sådana fall är Lyckans Soldater kanske något för dig ändå – klubben var aktiv mellan 1883 och 1900, om jag minns rätt.

    Syndikalisterna gjorde en fantastisk insats för ett par veckor sedan då de drev ett mål i Arbetsdomstolen (AD) för några papperslösa flyktingars räkning. En rik knös från Askim hade utnyttjat dem som svart arbetskraft men struntat i att betala – han blev fälld och fick vackert hosta upp slantarna.

   • Ing. Nilsson skriver:

    Bäste Algy,

    Om jag ska vara helt ärlig så finner jag fotboll en av de minst intressanta sporter att betrakta. Den industi som växt upp i anslutning till fotboll är direkt motbjudande.
    Att syndikalisterna råkar ha hittat ett mål för sin vällgörenhet som sammanfaller med vox populi ändrar inte deras syfte att förverkliga det kommunistiska manifestet och förstatliga alla produktionsmedel. Inte direkt min kopp té faktiskt.

   • Algy skriver:

    Nja, om man ska vara lite petig anser syndikalisterna att produktionsmedlen ska ägas, förvaltas och drivas av de som arbetar där. Vad jag vet handlar det inte om att, som kommunisterna, genomdriva en revolution i alla dess faser med proletariatets diktatur etcetera. Alltså avser inte syndikalisterna att förverkliga det kommunistiska manifestet. Alls faktiskt.

    Stor sak i det. Du får dock gärna utveckla dina tankar gällande fotboll. På vilket sätt är fotbollsindustrin motbjudande? Jag köper visserligen biljett till de matcher jag ser men på andra sätt anser jag mig inte vara en del av denna industri, ändå älskar jag sporten som sådan. Och vad har fotbollsindustrin med huliganism att göra?

 10. Fredrik Lundin skriver:

  Jag har några par skor med lädersulor och de är enligt min mening skönare än varianterna med gunnisulor. Dock gör värdet att lädersulor ofta inte fungerar utomhus, så för ändamålet har jag även två par med Dainitesulor. De skorna användes mest under höst, vinter och vår och då även inomhus om jag måste. Har även kompletterat med ett par med Commandosula vilket passar alldeles utmärkt nu i snötider.
  Har egentligen ingen åsikt om det är korrekt eller inte att limma en slitsula av gummi på ett par skor medlädersulor. Hur det påverkar komforten vet jag inte.
  Jag har valt att inte limma en slitsula på mina skor men den främsta anledningen till det är att jag kommer skicka tillbaka skorna till fabriken för en sk. refurbishment någon gång i framtiden. Då har jag för mig att manipulerade lädersulor kan vara ett problem.

 11. Lord Suggs skriver:

  Under vintern varierar jag skor med dainitesula med att bära galosher till mina lädersulade. Allt beror på hur mycket jag ska vistas utomhus/promenera under dagen. När det gäller huruvida man ska/bör lägga gummisula på lädersulade skor tillhör jag fullt och fast de som avråder från detta. I slutänden är det hela en högst subjektiv fråga där många dock har åsikter men jag undrar hur vissa behandlar sina skor om de måste sula om dem efter några månader? Med fem par lädersulade skor i rotation har jag inte behövt göra en (hel)omsulning på flera år.

  Algy>> När det nu ska rättas till höger och vänster så vill jag i all enkelhet påpeka att det rent objektivt sett inte finns några ”papperslösa flyktingar”. Såtillvida du inte menar personer som utan egen förskyllan saknar identitetshandlingar men tilldelats flyktingstatus?

 12. Andreas skriver:

  Jag finner stor skillnad på skor med limmad gummisula och skor likt de högst upp i artikeln som tillverkats med t ex Danitesula. De förstnämnda är inte menade att bäras med gummi och även om du skyddar sulan mot en del fukt så hjälper det föga när det är snö, slask eller spöregn. Resten av skon tar fortfarande skada och därför föredrar jag galoscher när jag skall någonstans där jag förväntas bära kostymskor. Danitesulan passar utmärkt på lite grövre skor som Chukkas, Brogues som ofta har ett tåligare ytterläder och inte kräver samma eleganta framtoning.

  Att lägga gummisula känns för mig som att man förlorar hela poängen med att ha lädersulade skor och hade det inte funnits en fördel med detta materialet hade troligtvis inte alla bättre tillverkare valt att använda det. Rent estetiskt ser jag dock ingen direkt nackdel då den tunna gummisulan knappt går att urskilja.

 13. Teodor skriver:

  Vad kostar det att lägga på en slitsula i gummi tro? Funderar på att göra detta så man har lite fler alternativ nu i höst.

  /Teo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s