Boktips: The Given Day av Dennis Lehane

Nyligen läste jag färdigt boken ”The Given Day” av författaren Dennis Lehane. Handlingen utspelas i huvudsak i det tidiga nittonhundratalets Boston på den amerikanska östkusten. Läsaren får följa två familjer under de slutskedet av första världskriget, och in i de första skälvande åren därefter, kantade av arbetslöshet, låga löner och bildandet av de första fackföreningsrörelserna.

En av huvudpersonerna är den färgade Luther Lawrence som flyr den starkt rasistiska södern till följd av en rad olyckliga händelser. Nygift, tvingas han lämna sin gravida fru och fly norrut mot Boston för att bida sin tid och undvika en säker död. Där får han via kontakter arbete hos familjen Coughlin, där fadern Thomas har en bakgrund som invandrad irländare vilken under åren arbetat upp sig högt rankad polischef i Boston. Sonen Danny Coughlin utgör bokens andra huvudperson, och fokus ligger på dennes kamp mot bostonpolisernas usla löneläge och arbetsförhållanden.

The Given Day målar en intressant bild av tidens förhållanden och värderingar. Klassamhället, arbetslöshet och stora rasmotsättning skapar en orolig tillvaro vilken kulminerar i en våg av vilda strejker och upplopp. Mitt i alltihop skall bostonpolisen, själva starkt underbetalda, bryta strejker och skapa ordning för samhällsmedborgarna. Danny Coughlin har svårt att finna sig i situationen och blir med tiden en central figur i det drama som kommer att utgöra bokens huvudtema.

Handlingen skildrar också förloppet då Spanska sjukan drar över landet med förödande kraft och bråd död i sina spår. Läsaren får även möta personer som Babe Ruth och J. Edgar Hoover, där den senare med stark övertygelse arbetar för att bilda den verksamhet vi idag känner som FBI. Lehane målar i texten upp mycket levande beskrivningar av omgivningen i fråga om de kläder karaktärerna bär, den tillvaro de lever i och de vanor de har. På det hela taget ett mycket medryckande helhetsintryck, som gav mersmak.

Det här inlägget postades i Livsstil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Boktips: The Given Day av Dennis Lehane

 1. Hank skriver:

  Den recensionen skriver jag under på, läste The Given Day för några somrar sedan. Språket över de första sidorna fick det att sjunga i huvudet på mig. Önskar att Lehane skrev mer av den här sortens berättelser. Hans kriminalromaner med Kenzie och Gennaro tycker jag inte är lika engagerande.

  Någon borde filmatisera den här boken. Den som inte har sett Shutter Island än kan ju gott läsa Lehanes förlaga till den filmen också.

 2. Rosenberg skriver:

  Kan inte mer än att hålla med. Ytterst bra bok som, fastän sin längd, man inte vill ska ta slut.

 3. Mr. Allister skriver:

  Jag läste denna bok förra året. Mycket bra trots den urusla översättningen. Så läs den på originalspråket och undvik den snabböversattta svenska versionen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s