Syntetisk Sprezzatura, gone bad…

Jag gissar att många av oss har en och annan ide om hur vi ger en uppsättning formella kläder ett lite ledigare intryck? Om allt ligger nitskt välstruket på plats, känner jag mig nästan utklädd i vardagliga sammanhang. Därför händer det att jag knäpper upp en knapp, eller på något annat sätt skapar ett visst mått av assymmetri i intrycket. Det med flit skapade slarvet kan dock otäckt lätt också bara bli helt fel..

Den klassiska trenden har nu varit här ett tag, och grupper med olika grad av fundamentalistisk inställning till vad som är att anses som ”klassiskt” har utkristalliserats. I mångas ögon är jag nog en obotlig stofil, en svårartad träbock med en stel syn på tillvaron. I andras en riktig trendjerka, med alltför korta kavajer eller smala slag. Nå, som alltid annars, en fråga om varierande personlig smak. Vilket är något jag tycker är bra.

Jag ogillar egentligen tanken att gnälla på vad andra vill ha på sig. Vad är poängen? Vill man inte ha på sig kavaj och skjorta, ska man inte ha det heller. Däremot har jag ganska bestämda åsikter om vad jag själv föredrar i klädväg. Något som uppenbart är svårt för många att acceptera, eller tycka är ok.

Den senaste tiden har jag dock sett och läst om något jag troligtvis kommer att ha mycket svårt att förstå. Den ”flippade” kragen. Skjortkragar som redan vid försäljning är deformerade för att se ut som att de av misstag hamnat utanpå kavajslagen. Och inte ena sidan av kragen, utan båda..?

Här har hela tanken med ett skapat nonchalant intryck i mina ögon tagit ett Bob Beamon-kliv över gränsen mot det fjantigt utstuderade. Se ett hemskt exempel på den 21a bilden i detta inlägg, som i sin helhet annars är väldigt inspirerande.

Källa: The Sartorialist

Det hela är tydligen riktigt stort bland japanska herrar med en smak för italienskt skrädderi. Det kanske redan är en vanlig företyeelse i europa? Oavsett vilket kommer jag ha mycket svårt för att se något nonchalant med det hela.

Den flippade kragen känns det för mig som något i stil med de krinklade skjortor landet översvämmades av under tidigt 00-tal, i efterdyningarna av tv-serien ”Fame Factory”. Skjortor, som förhoppningsvis mest kommer att ses i Jack & Jonesbutiker och liknande återförsäljare. Om jag får välja, helst inte alls. Men troligtvis, tyvärr även i bättre butiker med vettigt sortiment.

Den enda naturliga fortsättning jag kan se på ett sånt här tilltag, tillämpas redan. Av Dilbert.

The flipped tie!

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Syntetisk Sprezzatura, gone bad…

 1. Ing. Nilsson skriver:

  Men för f*n, ge karln ett på kraglattor, prompt!

 2. Alistair skriver:

  Inte för att jag avser skaffa en dylik skjorta men jag är ändå rätt nyfiken på vilka skjortmakare som marknadsför skjortor med skjortkragar som redan vid försäljning är deformerade för att se ut som att de av misstag hamnat utanpå kavajslagen.

  Kan du hänvisa mig med en länk eller dylikt?

  Det finns en poäng i kritiken när det går så långt att en ”sprezzatura preferens” förfabriceras redan i klädfabriken eller hos skräddaren. Själva ”sprezzaturan” upphör ju i samma stund som den blir konfektionerad.

  Däremot har jag personligen inga invändningar, per se, sprezzatura som företeelse. Vi har sett och kommer att få se de mest finurliga och hisnande varianterna på sprezzatura. Det är häpndasväckande hur ofta en helt ”vansinnig” idé faktiskt kan fungera riktigt bra.
  Det är dock en fin balansgång och något som är få förunnat att lyckas med.

  Misslyckad sprezzatura kan å andra sidan vara stor humor à la ”Kejsarens nya kläder”.

  MVH
  ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Det bästa jag kan presentera i länkväg. Möjligtvis drog jag en förhastad slutsats om skjortor med ”felet” som en del i tillverkningen, men butiker verkar hur som helst visa upp plaggen med spretande kragar. Om det sedan bara är butiken som deformerat kragen, eller om den är tillverkad för att se ut så, blir mer osäkert.

 3. Hank skriver:

  Jag såg Le Cercle Rouge i helgen. Där springer filmens isblickade protagonist runt med ena kragsnibben utanpå ytterplagget! Jag fick en känsla av att tilltaget var radikalsprezzatura för att betona hans outlaw-identitet, fast på franska då.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s