Ett lyckligare Sverige: #2 Att stanna upp och tänka ett steg längre

Ta tid att tänka efter.

Vi fortsätter här vår artikelserie om enkla sätt att bidra till Ett trevligare Sverige. För oss själva, men inte minst för vår omvärld. Jag berörde dagens ämne i ett av vinterns tidigare inlägg, men väljer här att spinna vidare och generalisera synsättet.

Ännu ett medel att bevara och bättra på förutsättningarna för ett samhälle där störst inte alltid bör gå först, eller att den som skriker högst inte alltid bör vara den som får sin vilja fram. #2 Att stanna upp och tänka ett steg längre.

Jag är en hetlevrad själ. En person som tänker mycket, och snabbt. Ibland för snabbt för mitt eget och omgivningens bästa. Det yttrar sig exempelvis i att jag är väldigt ivrig i att ge respons på saker personer i min omgivning säger. Det kan också röra sig om att reagera på saker personer i omgivningen gör. Är jag lätt stressad, för det händer både nu och då, ligger det nära till hands att vara onödigt kritisk i tankesättet.

Jag har med åren, och aktivt arbete gjort vissa framsteg i mitt sätt att tänka och reagera. En kollega tydliggjorde det hela med en kort anekdot, som ger en bra anledning till eftertanke. Kanske något svulstig, men den tydliggör det nödvändiga. Jag hade en av de där dagarna då jag behövde vara på många olika geografiska ställen med små marginaler mellan hållpunkterna. På en långsträckt trafikled, vilken inte erbjuder några möljigheter till omkörning, hamnade jag bakom en bil som bara körde i 50 på en 70-sträcka. Humöret svallade och jag kikade ideligen på klockan.

Väl på kontoret ondgjorde jag mig irriterat över den långsamme bilföraren. Kollegan återberättade då historien om en man som satt i en tågvagn. I stolarna framför honom satt en annan ensam man med sina två barn. Barnen förde ett för den förste mannen irriterande oväsen. Efter en stund fräste han mycket syrligt till barnens far att han bannemig borde lära sina barn lite vett och hyfs.

Mannen med barnen vänder sig sakta om och ursäktar sig med en ledsen ton. ”-Jag ber så hemst mycket om ursäkt. Min fru, mina barns mor, har just gått bort och jag har ingen aning om hur jag ska orka fortsätta vårt liv.”

Nu är det säkert mycket sällan det är så här dramatiskt, men det är bra att ta till exemplet nästa gång man sitter bakom den där bilen som kör sakta, eller när man tänker läxa upp den där personen man tycker beter sig oacceptabelt.

Jag är själv långt ifrån tillräckligt bra på att behärska mig i den utsträckning jag önskar att jag kunde, men blir lite bättre på det för varje gång jag lyckas. Det är inte alltid det finns anledning att störa sig på omgivningen, även om det också finns tillfällen då man bör reagera. Ofta finns en orsak bakom ett händelseförlopp. Behåll lugnet, och tänk ett steg längre innan du gör något åt det förmodade problemet.

Bild: Bokförlaget Perenn

Det här inlägget postades i Livsstil, Reflektioner och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ett lyckligare Sverige: #2 Att stanna upp och tänka ett steg längre

 1. Cyril Strideforth-Knickerbocker skriver:

  Jag sätter verkligen värde på ditt filosofiska inlägg, Archibald.
  Tidigare har jag förnöjt instämmande nickat bifall till inlägg i den mindre mode- men lika riktiga Drönarsfären av gentlemanamässig stil och återhållsamhet, som i olika inlägg skymtat förbi som ett tyst Svenskt samförstånd med den ”Chap” -rörelse som artigt men bestämt söker återta gatubilden i den Britiska huvudstaden. Med klädstilen gör man ett medvetet eller omedvetet val och säger något till omvärlden. För mig och många andra går det Klassiska Herrmodet hand-i-handske med artighet, självbehärskning och naturlig stil. Ditt inlägg pekar i samma riktning. Jag lyfter på (den imaginära) hatten!

 2. vindvittra skriver:

  Vilket bra exempel du gav!
  Idag är så många stressade och har förmodligen därför så kort stubin.
  Tänk om fler kunde följa ditt förslag att tänka för före
  Att kunna tolerera en liten bit längre
  Men för den skull ta tag i de situvtioner där det krävs snabba ingrepp.
  Tex ett barn springer ut i gatan , en gammal eller funktionshindrad behöver en sittplats på bussen.
  Vara lite mer medmänskliga. Inte bara tänka på sig själv först hela tiden
  önskar dig en trevlig fortsättning på veckan gör Kristina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s