Ingen monsun ska få ta mig!

Efter att ha läst om regnen i Queensland och runt Rio de Janeiro och tittat ut genom mitt fönster på bergen av grå snö, slås jag av tanken: Vad gör jag då snön smälter och syndafloden kommer? Svaret kom jag på då jag klev in i Walter Borgs butik i Stockholm: ett par gröna naturgummistövlar från franska Aigle!

Aigle

Höga stövlar är bra då ett träsk ska korsas eller då staden dränks i smältvattnet från den gula och gråa snösörjan som kommunen har varit för sniken för att ploga bort. Om man sen tycker att det är snyggt med  gummistövlar till drönarklädsel eller inte, är en helt annan fråga. Själv är jag väldigt svag för det lantliga och jag hatar att var blöt, därav har stövlarna en given plats på min skohylla.

Naturgummi är att föredra eftersom det  är mycket mjukare än det oljebaserade gummit som finns i enklare modeller och dessutom inte är så känsligt för temperaturskiften som oljegummi är. Nackdelen med naturgummi är att det är dyrt, kräver visst underhåll och att det inte bör stå en längre tid i stark ljus eftersom att detta kan bleka och försvaga gummit.

Jag återkommer efter vidare fältstudier…

– Rupert Steggles.

Det här inlägget postades i Bilder, Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Ingen monsun ska få ta mig!

 1. Emsworth skriver:

  Stövlar är ju inte särskilt elegant men helt klart bättre än alternativet platåskor.

  • Alistair skriver:

   Au contraire,

   Stövlar kan vara mycket elegant i rätt sammanhang.
   Vad som är elegant eller inte styrs av sammanhanget och bärarens personliga stil och stilsäkerhet.

   Jag kan hålla med om att ett par stövlar inte har nämnvärd potential att vara särskilt eleganta på en Nobelfest. Å andra sidan skulle ett par ”eleganta” lackskor knappast göra bäraren kvalificerad att av omgivningen uppfattas som elegant på en normalblöt svensk myr.

   Jag avhåller mig från att kommentera platåskors eventuella potential för elegans.

   MVH
   ~Alistair

 2. Oswald skriver:

  Trevligt att se att du hittat ett par Aigle! som jag skrev i ett tidigare inlägg är de
  ett par riktiga trotjänare som fungerat utmärkt i många år.
  Glöm inte raggsockorna bara!
  //Oswald

  • Mattias skriver:

   Bra att Du påminner om raggsockorna. Det är viktigt att köpa rätt storlek på gummistövlarna så att raggsockorna får plats. Jag har ett par Hunter, som jag använer nästan dagligen och när det är varmt och soligt och man går i dem hela dagarna på jobbet eller på stan är de bara ett måste. På vintern när det är kallt värmer raggsockorna och när det är varmt absorberar de fukt – därför är gummistöveln alltid en skön och bekväm fotbeklädnad – dessutom är det snyggt och elegant.

 3. Ludvig Hallberg skriver:

  Det har av ren händelse blivit så att jag har spankulerat runt många km i gummistövlar denna slaskvinter i skåne. Ett bättre skodon i detta väder får man leta efter. De tillåter tom att man har beiga byxor på sig som håller sig stänkfria!

 4. Pontus skriver:

  Hej !

  Jag har exakt dessa stövlar och använder de framför allt till jakt. Finns enligt mig inga bättre stövlar än dessa. Är verkligen värda sitt pris på 1995 :- då du säkert kan använda dem i 20 år om du sköter dem rätt.

  En annan stövel som också är bra är franska Le Chameau (http://www.lechameau.fr/)

  • Redax skriver:

   Jag stod och vägde mellan Le Chameau och Aigle, men jag föredrar Aigle stövlarna på grund av att de är lite styvare och därmed ger lite bättre stöd åt min taskiga hälsena. Har du den fodrade varianten?

   – RS.

 5. Algy skriver:

  Jag inhandlade, eller som jag såg det då, investerade i ett par Hunter i november. Jag använde dem en dag, upptäckte att det pyste i hälarna och läckte in i tårna. Jag blev utomordentligt besviken. Nu har jag äntligen fått dem utbytta och hoppas på ett annat resultat. Det är givetvis orimligt att ett par så dyra gummistövlar (1100 kronor!) håller en så låg kvalitetsnivå.

  • Lord Pesherton skriver:

   Illa!

   Gjorde samma investering i våras och de har fungerat klanderfritt. Har du möjlighet att få tillbaka pengarna skulle jag råda dig att beställa dem från ”Country attire” till en avsevärt lägre summa. Lycka till och hoppas det löser sig!

   • Algy skriver:

    Faktum är att det nya paret också läcker in. En promenad på en dryg timma och båda stortårna är blöta. Det verkar vara på insidan av tåhättan som problemet ligger. Nu ska de lämnas tillbaka för att aldrig mer få sätta sin fot (sic) i min garderob. Jag ska satsa på Le Chameau istället.

 6. Pontus skriver:

  Ja jag valde den fodrade varianten då det kan vara rätt så kallt en Nov – Dec dag när man står på pass 05.00 på morgonen 🙂

  Det ända negativa jag kan komma på är att strumpan har en tendens att fastna lite när man tar av stöveln eftersom där sitter en gummihetta eller liknande precis vid hälen.

  /Pontus

 7. Willgott skriver:

  Ja tyvärr verkar Hunter inte vara vad de en gång var. Det samma kan sägas om svenska Tre torn som enligt min mening är gått ner sig rejeält. Jag använder för närvarande stövlar från Viking som är prisvärda. Men så småningom blir det nog ett par Le Chameau Vierzon 🙂

  Willgott

 8. Cyril skriver:

  Näe mina herrar, gummistövlar inne i stan duger inte! Man kan inte direkt ge sig ut i italienska läderskor, det vet jag, men gummistövlar hör hemma på landet.

  • Alistair skriver:

   Som min stad och dess trottoarer ser ut nu så börjar jag vara tillåtande mot det mesta, bara det är vattentätt. Som konsekvens av den obefintliga snöröjningen i vinter på stadens gator blir nog vadarstövlar comme il faut framåt mars/april.

   BR
   ~Alistair

  • Linda skriver:

   Gummistövlar i stan duger visst – helcoolt. Jag går omkring och stortrivs i mina svarta Hunter Tall Black Original även när det är varm och soligt – känner mig riktigt välklädd i dem, ska Du tro – bådesnyggare och sönare än jympadojor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s