Ett skarpt inlägg

Jag kommer från en familj av matfanatiker. Ett tydligt exempel på detta är knivskenan hemma hos mina föräldrar. En skön samling av tyska, franska, italienska, japanska och kinesiska stålskapelser. Det två viktigaste kriterierna för en kniv är att den ska vara vass och stor. Små och slöa knivar gör att man förlorar fingrar.

-Rupert Steggles.

Det här inlägget postades i Anekdoter, Bilder, Livsstil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Ett skarpt inlägg

 1. Archibald skriver:

  Mitt exemplar av Globals 20cm kockkniv (den tredje från vänster på bilden) är den jag använder mest i vardagen. Var går gränsen för att en kniv skall betraktas som liten? 😉

  För övrigt är knivar, i olika former, svåra att inte älska. Läs här gärna två tidigare mer eller mindre knivrelaterade inlägg.

  • steggles skriver:

   Det är som Johan H här nedanför påpekar att det är en smaksak. Jag själv använder inte knivar under 20cm om det inte är specialknivar för sådana saker som frukt, ost, skaldjur o.s.v. De få gångerna jag har skurit mig ordentligt har varit då jag har skurit med för små, för lätta och/eller för slöa knivar. Just vikten är en viktig fråga eftersom att en tung kniv lättare skär igenom det man skär istället för att man ska behöva såga igenom det.

   För min flickvän som är en ytterst nätt liten flicka som inte heller är van vid kraftigare knivar. Hon använder alltid en 15 eller 20 cm kniv vilket jag endast gör om det inte finns något annat diskat. Hemma hos mig så regerar 25 och 30 cm knivarna tillsammans med en liten 15 cm kniv för knivovana gäster.

   -RS.

 2. Johan H skriver:

  knivar ska inte vara stora de ska passa uppgiften och handen. En för stor kniv är lika farlig som en liten då man lika lätt kan slinta om man inte orkar med vikten. Globalknivar är mycket bra för de som inte har styrkan eller mindre händer, min fru som är kökschef favoriserar dem och jag, som är före detta kock, fördrar mellanstora tyska grejjer. Många väljer faktisk kniv på fel sätt, de går utifrån vad som ser tufft ut eller väljer dyra märkesvaror utan att ens hålla i dem. Ska man köpa kniv är det bra att tänka på vad den ska användas till och prova gärna kniven i butiken.

  • steggles skriver:

   Jo självklart så har du absolut rätt. Jag personligen har utvecklat en vana för större och tyngre knivar vilka jag personligen upplever som de mest lättarbetade. Jag har också en soft spot för de tyska mer sabelformade knivarna. Som jag skrev till min kollega ovan så har jag både en flickvän och vänner som inte har samma preferenser då det kommer till knivar och då har jag alltid mindre knivar att låna ut. Orsaken till att jag skriver stora knivar är för att jag har sett alldeles för många vänner stå och laga mat med matknivs-stora köksknivar som ofta inte gör mer än orsakar skärskador…

   -RS.

 3. Svensken i Chelsea London skriver:

  Oh om jag inte har fel så skymtas ett par Sabatier, helt underbara knivar som dock behöver slipas ganska frekvent.

 4. FO skriver:

  Jag har ganska så stora händer och jag lagar mycket mat. Det försätter mig i en ganska prekär situation, för hur mycket jag än uppskattar Globals utmärkta kniveggar, så är dess handtag inte formade för mina händer. De är alldeles för smala för att kunna användas mer än ett litet tag.

  Ett annat knivmärke, Sanelli, gör ypperliga handtag – visserligen i gummi/plast, vilket kan se något ”billigt” ut – men deras eggar är klart underlägsna Globals. Vad jag undrar är om någon har tips på bra knivar med rejäla handtag? Tacksam för svar!

 5. Daniel skriver:

  Själv använder jag ett knivsätt med tre knivar som inhandlades på ÖoB för 50 kronor. Naturligtvis är det långt ifrån globalklass på knivarna men de håller skärpan förvånansvärt väl, behöver bryna dem mycket mer sällan än IKEAs knivar som min sambo har införskaffat. Så i förhållande till priset är de riktigt bra, men en riktigt bra kniv står högt upp på min önskelista.

 6. DS skriver:

  FO.
  Testa Globals GF-serie om du tycker den vanliga har för litet handtag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s