Jakten på den perfekta pennan

Sedan några år tillbaka har min mor haft en Mont Blanc Bohemé Rollerball i Black Resin & Platinum. Då jag inte har sett den på något år så befarade jag att den var tappad (dock inte likt min mor). För någon dag sen när jag var hemma hos mina föräldrar så låg pennan på matsalsbordet, och nyfiken som jag är, så började jag gensat skruva lite försiktigt på den. Då min kära mor såg detta så sa hon att jag gärna fick den eftersom att varken hon eller far min använder den. Den hade till och med varit så oanvänd att bläcket hade stelnat i den.

Bohemé Rollerbal är en av min absoluta favoriter då det kommer till skrivdon. Det är en väldigt stilren och elegant penna samtidigt som den har ett praktiskt värde. I och med att den har ett skruvlock så behöver man inte vara rädd för att den ska förstöra kavajer och väskor genom läckage. Det som nästan är det häftigaste med hela penna är valet av material och hur de är sammanfogade. Den svarta kroppen är gjord av ett material som liknar stelnad kåda och alla metalldelarena är platina plättenterade och som pricket över i så sitter den lilla syntetiska safiren lätt infogad i metallen.

-Steggles

Det här inlägget postades i Anekdoter, Bilder, Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Jakten på den perfekta pennan

 1. Alistair skriver:

  Trevligt. Vacker pjäs.
  Hoppas du sköter din dagliga korrespondens med den.

  MVH
  ~Alistair

  • steggles skriver:

   Tackar!

   Det kommer jag definitivt att göra. Jag hade faktiskt tänkt att använda den till att skriva min terminstenta nu den 12:e, men jag behöver ju en ny bläckpatron och de säljs närmast i Stockholm. Det är tyvärr inte riktigt försvarbar att offra 3 timmar plugg för att åka fram och tillbaka till Stockholm för en bläckpatron… Men den 13:e då jäklar!

   -RS

   • Lulu skriver:

    Jag befinner mig i Stockholm men reser snart till Uppsala. Säg mig vad för sorts patron du behöver, så kanske jag kan göra dig en tjänst. Förutsatt att du vågar ”avslöja dig” genom att träffas.

   • steggles skriver:

    Tack för erbjudandet, men det kommer att bli lite för krångligt nu under rådande omständigheter (tentaångest). Under andra omständigheter hade mer än gärna tagit emot din hjälp. =)

    -Rupert.

   • Algy skriver:

    Lulu: En sådan frapperande vänlighet! Den sortens erbjudande är ett uttryck för det som jag vill kalla Drönaranda (egentligen ett slags vardagsvänlighet i kvadrat). Om bara fler kunde följa ditt exempel (de flesta här på bloggen gör det säkert redan, dock).

 2. André skriver:

  Mycket stilig!
  Dock så föredrar jag Svenskt Arkiv av div. praktiska anledningar

  /André

 3. Algy skriver:

  Jag är oerhört sugen på en lite ”finare” penna. Grattis till ditt flyt med det här fina exemplaret.

 4. Lord Suggs skriver:

  Jag kan även rekomendera en amerikan som tillverkar egna handgjorda pennor som han säljer på e-bay. Köpte en mycket trevlig i polerat trä med mässingsdetaljer och även den en liten ”sten” i metallfästet. Jag lägger gärna in en länk när jag får tillfälle.

 5. Svensken i Chelsea London skriver:

  Själv är jag lite anglofil och kör uteslutande på Dunhill.

 6. Peppery skriver:

  Men Rollerball…. ska du inte ha en reservoarpenna? För att vara riktigt klassisk.

  • steggles skriver:

   Jag har gjort mina dagar med reservoarpenna. Då du tvingas till att skriva alla svenskuppsatser med en sådan penna under hela mellanstadiet, så upptäcker du varför man har en Rollerball eller Fineliner och inte reservoarpenna 😉

   -Rupert.

  • Alistair skriver:

   Kan hålla med om det till viss det men å andra sidan måste jag tillstå att reservoarpennor egentligen är rysligt opraktiska. Man bör ju även vara kunnig i klassisk skrivstil för att att till fullo njuta något så arkaiskt som en reservoarpenna.

   Min egen reservoarpenna används vid ”formella” tillfällen (kontraktsskrivning etc) men faktiskt mest vid mer konstnärlig (amatörmässig skall påpekas) utövning såsom skissering eller tecknande.

   Mest skrivtid får faktiskt min MB Meisterstuck Pix. En vanlig blyerts klädd i ”högtidsdräkt” skulle man kunna säga.

   MVH
   ~Alistair

 7. Goretexmannen skriver:

  @Steggles: Var tvingas mellanstadieelever använda reservoarpenna?

  • steggles skriver:

   Visst låter det som någon gammal internatskola i de forna kolonierna, men det är faktiskt på friskolan Maria Elementar på Södermalm i Stockholm som jag var tvungen att göra det.

   -Steggles.

 8. Alex skriver:

  Bara för att vara lite dryg; ”Bohème”… Mycket fin penna!

 9. Magnus skriver:

  Bergströms Ur i Uppsala har åtminstone tidigare sålt Montblanc-refiller. Se dock upp! När jag förra året köpte ny patron (svart bläck, naturligtvis) till min följeslagare (Starwalker)hade Bergströms haft den på lager i den omfattning att bäst-före-datum var passerat med råge.

  Patina må vara av godo, men gammalt kan faktiskt vara för gammalt.

  Eder

  • Redax skriver:

   Aha, ser man på. Jag gick nämligen till NK för det är enda stället som jag vet är återförsäljare. Jag föredrar annars att ha blått bläck då att det verkligen ser handskrivet ut.

   -RS.

 10. Dan skriver:

  Mycket stilig…
  Själv fick jag så sent som igår ärva min mors fasligt trevliga reservoarpenna som hon fick av sin far som han i sin tur har använt i stort sett använt hela sitt arbetande liv.

  Tyvärr hade den torkat igen rått otroligt och efter en natt i diskmedels bad samt rejäl putsning samt ren blåsning så fick jag äntligen ett flyt i den. Lite för bra flyt verkar det som så den är inte helt återställd ännu.

  Jag lärde mig föredra reservoarpenna under mina år som konststuderande i England där jag gjorde alla skissboks anteckningar samt skisser med reservoarpenna.

 11. Marcus skriver:

  Reservoar är ett underbart skrivdon, man blir inte lika trött i handen av att skriva med dem anser jag. Dessutom är avsaknaden av friktion mellan spets och papper idealisk när man är vänsterhänt och måste putta pennnan istället för att dra den efter sig som högerhänta gör.
  Tack för en bra sida!

  /M.

  • Archibald skriver:

   Jag har ingen erfarenhet av reservoarpenna, men undrar utifrån ditt påstående: hur skriver en vänsterhänt med en sådan utan att smeta utt nyss skriven text med handen som håller pennan?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s