Bedragare på Tradera

För en tid sedan kontaktades jag av en dam, vars man köpt en tweedkavaj via en auktion på Tradera. Det ytterst beklagliga i situationen var att säljaren, som använder alias ”Trio2009”, i webauktionen lagt upp bilder på helt andra kavajer än den skräpkavaj hon faktiskt skickade till köparen.

Det som får mig att skriva om saken här på bloggen, är att bedragerskan stulit en av bilderna hon använde i sin falska auktion från ett av mina tidigare inlägg här i bloggen.

Oärlig säljare.

Jag gör just nu mitt yttersta för att få Tradera att avsluta säljarens användarkonto. Det ligger i mitt intresse att minska risken för fortsatta bedrägerier vid försäljning av kläder på nätet.

Om Tradera inte tycker att det är något problem att personer genomför bedrägerier via auktioner på deras site, kommer jag sannolikt även att publicera ytterligare uppgifter om alias ”Trio2009”, så att ingen av er läsare drabbas.

Förhoppningsvis ligger det i Traderas intresse att förhindra uppenbart oseriösa säljare att använda Tradera för att genomföra ytterligare framtida bedrägerier. Tiden lär utvisa deras ståndpunkt i frågan.

Säljarens plikt

Det här inlägget postades i Reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Bedragare på Tradera

 1. Svensken i Chelsea London skriver:

  ”tweed kavaj, adel, jakt”, Vad är det för fel på folk eller?

  • 1871 skriver:

   Felet på folk är att de försöker få så många som möjligt att köpa deras grejer inte att rätt person skall köpa dem. Det är som när man söker på ”jugend” på tradera, hälften av alla träffar har tilläggsnamnet ”shabby chic”. Varför? För att folk inte klarar av att ta saker för vad de är, de måste ha en ful, ironisk twist på det för att det ska funka för dem. De klarar inte av att köpa en jugendstol och ha den i ett gammalt hus de måste klä om den i ett modernt flashigt tyg, de klarar inte av att ha en gammal empirebyrå utan att tapetsera ena sidan med en ful tapet. Det är verkligen riktigt synd att folk är så självmedvetna och fula att de inte klarar av att ha en oskön soffa utan att göra det till en värdelös pose (kommer inte på hur det stavas på svenska men det ju engelska som räknas numera så ni fattar).

   • Fläderblom skriver:

    pose stavas just så på svenska. Ordet är ett lån från franskan.

    Det är svenska som räknas – nu, i går och i morgon.

 2. Svensken i Chelsea London skriver:

  Hittade en fin St. Dupont tändare på tradera jag blev sugen på men bilden på botten fick mig att fatta misstankar, skickade ett mail och konfronterade säljaren som mycket riktigt sa att det var en kopia (vilket det inte stod någonting i annonsen om). Mailiade tradera och berättade, två veckor senare var auktionen fortfarande kvar. Sen ska vi väl inte prata om alla ”Burberry-halsdukar”, slipsar från ”Armani” etc. Nej tradera är lite vilda västern.

 3. Algy skriver:

  Ah, det omstridda auktionerandet på internetsidan Tradera. Min tumregel är, om man absolut inte kan få tag på en viss sak någon annanstans: sälj i undantagsfall, köp aldrig. De enda dåliga erfarenheter jag har av köp- och säljäventyr är från Tradera. Oproffsiga säljare, undermåliga objektsbeskrivningar och ett uselt språk. Även en del köpare ställer till problem, en vägrade betala sin vunna auktion då han inte hade några pengar (!). Nej, brittiska Ebay är bra och Blocket fungerar för den svenska marknaden.

 4. Alistair skriver:

  Som vanligt är det ”caveat emptor” som gäller.

  Ett bra tips som fungerar och som jag lärt mig i samlarkretsar är ”-Buy the seller, not the goods” d v s fokusera minst lika mycket, om inte mer, på själva säljaren. Dennes handel och vandel är faktiskt en stor del av det du köper.

  -Är denne samarbetsvillig (skickar beredvilligt ytterligare bilder på begäran till exempel)?
  -Svarar denne utförligt och intresserat på fördjupade frågor kring föremålet (en ärlig säljare har INGEN anledning att inte var tillmötesgående i detta avseende) ?
  -Hur ser proveniensen ut för säljaren (kolla till exempel feedback, noga…)?.

  Uppstår minsta tveksamhet, dra dig ur. Bjud aldrig utan att kontrollera säljaren. Skaffa dig kunskap. Det kommer ALLTID fler möjligheter. Är det ett osannolikt bra pris då är nog affären och säljaren i sig också tämligen osannolik.
  Med snart 50 affärer gjorda hos den värsta (men utbudsmässigt bästa) aktören, E-bay, har jag faktiskt ännu kvar den otrevliga upplevelsen att bli lurad.

  MVH
  ~Alistair

 5. Lord Suggs skriver:

  Talesättet ”verkar ett erbjudande vara för bra för att vara sant så är det antagligen just det”, är även det alltid värt att komma ihåg. Jag har över 500 transaktioner på brittiska och amerikanska e-bay och har i skrivande stund aldrig blivit lurad. Som redan sagts är det alltid värt att kontrollera säljarens ”feedback”, om bilderna är bra och om beskriviningen av objektet är detaljerad. En säljare som inte vill svara på frågor eller komplettera sin annonsbeskrivning/bilder skulle jag inte ödsla tid på.

 6. Archibald skriver:

  Värt att notera är även att säljaren, utöver den stulna bilden, också har bilder på helt andra kavajer i annonsen.

 7. Archibald skriver:

  Traderas svar i vår mailväxling:

  Hej Archibald

  Det är väldigt viktigt att vi får ta del av hur våra medlemmar upplever andra medlemmars verksamhet hos oss.

  Våra regler är till för att följas, detta gäller oavsett om man aldrig har sålt en enda vara eller om man har hundratals auktioner till försäljning varje månad. På så sätt kan Tradera fortsätta att vara en trevlig marknadsplats.

  Alla åsikter som inkommer till oss tar vi till oss och beaktar. Om ett problem uppstår så försöker vi föra en dialog med medlemmen ifråga och se om det är något denne behöver hjälp med, något som hänt eller om vi kan ge tips till en bra lösning på det hela. Ibland kan det därför, utåt sett, se ut som att vi inte agerar på direkten men självklart blir det följder om det rör sig om direkta regelbrott.

  Jag kommer givetvis att ta fasta på dina åsikter samt att se över den här medlemmens förehavanden hos oss, vilket alltid är rutinen när vi blir kontaktade på detta vis.

  Hur vi agerar om det rör sig om regelbrott från denne medlem, om detta visar sig vara fallet, kan vi tyvärr inte samtala med någon annan om än just den enskilda medlemmen. Jag hoppas att du har förståelse för detta.

  • Archibald skriver:

   Mitt gensvar:

   Hej Jenny

   Säljaren visar bilder på tre olika kavajer i annonsen.

   Några centimeter längre ned står det klart och tydligt:

   ”Säljaren trio2009 ansvarar för att beskrivningen av varan är korrekt…”

   Detta borde det ju vara ett solklart och avsiktligt fall av det du kallar ”regelbrott” mot säljarens skyldighet att beskriva den sålda varan korrekt?

   Jag står även i kontakt med den lurade köparen. Därmed vet jag också att säljaren vägrar att ta ansvar för sitt regelbrott. Ärendet har därmed polisanmälts.

   Angående om Tradera gör något åt saken eller inte, behövs ju heller ingen korrespondens för att se resultatet. Huruvida Tradera tillåter Trio2009 att fortsätta sälja saker på Tradera, trots bedrägeriet, kommer ju att framgå tydligt på auktionssiten.

   Med vänliga hälsningar

   Archibald

 8. Silver Silver skriver:

  Fick du ytterligare något svar från Tradera?

  • Archibald skriver:

   Nej. Jag har heller inte undersökt om säljaren får behålla sitt konto på Tradera. Känslan hittills är att Tradera gärna talar varmt om hur säljare ska följa regler, och om skydd för köpare.

   Dock har jag en stark känsla av att Tradera inte kommer att lägga någon imponerande mängd strån i kors för att göra något åt saken. Alls.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s