Varmt om fötterna i kylan

Sanders

Då temperaturen börjar leta sig ner en bit under tio minusgrader, räcker det inte längre med ofodrade läderskor om man tänkt sig mer omfattande utomhusvistelser än förflyttningen in och ut ur taxin. Jag har åter tagit upp cykladet till och från arbetet. Då krävs varmare skor, eller andra kompletterande åtgärder.

Den tidlösa curlingkängan är en särdeles bra sko under rådande förhållanden. Den håller värmen, och passar faktiskt oförskämt bra även till ett par kostymbyxor. Något man bör tänka på vid användandet av dessa pälsfodrade curlingskor, är att de med sina värmande egenskaper ofta kräver att du byter till andra skor under längre inomhusvistelser. Nedan den klassiska modellen från Bally.

Varmt, enkelt och snyggt.

Rent färgmässigt ser jag oftast svart i butiker och på gatorna. Brunt är dock också ett riktigt trevligt färgalternativ som jag själv gärna skulle äga. Exemplar i rött finns också, men känns i mitt tycke mer som ett alternativ för drönarinnorna.

Som med alla andra mockaskor rekommenderar jag att ni som första åtgärd impregnerar dem grundligt med någon form av mockaimpregnering. Utöver att de då avvisar snö och väta bättre, så undviker du även i större utsträckning att smuts och saltavlagringar fastnar i det uppruggade skinnet.

Brun modell från Rizzo

Clarks

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Varmt om fötterna i kylan

 1. Markus, citizen of Hampshire skriver:

  Det är en fröjd att bege sig ut i vinterstormen med ett par curlingkängor på fötterna.

 2. Erik skriver:

  De ser ju fantastiskt varma och sköna ut förstås, men jag tror att det faktum att detta varit min mors favoritvintersko i väldigt många år har förtagit all min entusiasm inför modellen.

 3. J.T skriver:

  Var kan man hitta skorna från Sanders? Finns inte på deras hemsida?

  Tack

 4. Simon skriver:

  Var får man tag på de från Clarks?

 5. Willgott skriver:

  Eller så har man Lundhags med ullsockar.

 6. En skarp dam skriver:

  Då skulle herrarna se mig springa till ica i mina gröna muckboots. Och då pratar vi innerstadsica. Det enda som jagas här är färdigförpackat och inplastat. Men dubbla lager neopren och en absolut vattentäthet förlåter dem deras fulhet. Med min korta ullkappa, grå dräktkjol skulle stövlarna kunna känna sig aningen malplacé här innanför kanalen i Malmö men jag tror att de märker min kärlek till dem. Varma och torra fossingar är mycket värt.

  Muckboots finns på Granngården. Och facebook!

  • Archibald skriver:

   Jag tyckte inte de var särskilt fula. Efter en liten rundtur i deras webbutik, kan jag konstatera att ett par Tay Sport står högt på önskelistan. Jag har länge haft tanken att kapa mina gamla neoprenvadare strax under knänivå, och på så vis få en riktigt smidig stövel. Det skulle i princip ha resulterat i en hemskräddad variant av Muckboots.

   Tay Sport. Smidig gummistövel från Muckboot.

   Jag använder vintertid själv ett par trogna ullfiltfodrade Nokia Wildmark av naturgummi, vilka hängt med sedan 1992. Kompletterade med ett par tovade inlägg av ull, klarar de temperaturer nedåt -20, även under flera timmars vistelse i issörja under isfisketurer. Dock är neopren ett förträffligt material i varma vattenavvisande skor.

 7. lano skriver:

  Gud, jag tror knappt mina ögon. Trodde inte på allvar att folk sprang runt i så fruktansvärt fula skor som dem från Bally. Det finns ju snygga alternativ?

  • Algy skriver:

   Jaså, finns det? Jag har varit på jakt efter ett par eleganta och varma skor länge nu – det enda alternativet verkar vara ett par höstkängor med raggsockor (och då är kängorna ifråga aldrig speciellt fuktavvisande, och inte raggsockorna heller). Mig veterligen är Bally et al det enda verkligt kyltåliga alternativet om man samtidigt vill kunna klä sig någorlunda formellt en riktigt kall vinterdag. Betänk också att det i mina trakter snöar, regnar, är kallt och är tö om vartannat. Detta pågår från november till april. De kraftiga väderomslagen kräver mycket av vinterskorna, särkilt eftersom omslagen kommer fort – gärna när man befinner sig på arbetet eller flanerandes på stan och inte kan byta i all hast.

   • Henric skriver:

    John Brommel har några som verkar riktigt varma. Jag har själv dock inte provat dem, och priset kan ju avskräcka lite. Om jag förstått saken rätt så är är Hammargruppen importör till Sverige av dessa och då bör man hitta dem butiker som har Crockett and Jones.

   • Algy skriver:

    @ Henric: Tack för tipset. Som brukligt är har jag surfat runt på det berömda internet och lyckats hitta en tysk återförsäljare med priser som bara kan betecknas som löjligt mycket lägre än i Sverige. Stövlarna som enligt uppgift kostar 5500 kronor hos den där linslusen till skomakare Davidsson i Uppsala, hittar man istället för 325 Euro hos Lüke.

 8. chuffnell skriver:

  Jag måste åter nämna Blundstones som ett bra alternativ. Vattentäta, varma, och inte alltför fula. Dessutom är de billiga!

 9. Alistair skriver:

  Även Playboy gör helt OK curlingkängor. Hade ett par svarta i säkert 10 år. Numer har jag ett par mörkbruna Clarks, förvisso snygga men Playboykängorna kändes som bättre kvalité. Framförallt dragkedjekonfigurationen kändes gedigen på Playboymodellen och direkt underdimensionerad på Clarks.

  MVH
  ~Alistair

 10. Lisa i Provence skriver:

  Har haft mina Clarks curlingkängor i snart 10 år och
  använder dem enbart 2-3 veckor per år. På senare år har sulorna
  blivit klibbiga. Finns det något man kan göra åt det eller är det
  en naturlig del av skornas mindre charmiga åldrande? Tacksam för
  tips! Bon weekend, LISA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s