Jacka i riktig vinterkyla

Vi har under vintern fått många frågor om vettiga alternativ till varm vinterjacka, som fortfarande gör det möjligt att ”hålla stilen”… Mitt resonemang står sedan tidigare fast, inte stil över funktion. Det finns få saker som ger ett så taffligt intryck som att vara för tunt klädd i vinterkyla. Sen är det givetvis en diskussionsfråga vad man själv anser vara för lite kläder. Ibland får jag exempelvis bannor för att ”bara gå ut i kavaj” i minusgrader. I tanken ser jag dock ett exempel från en morgon här om dagen. En kille, gissningsvis i högstadieåldern iförd ålskinnsliknande stretchjeans, och, tunna små söta vita tygskor modell ”Keds” eller liknande, trippa runt i snömödden vid ett övergångsställe.

Det går att klara sig långt med lager på lagerprincipen. Kombinationen av en undertröja, skjorta, stickad tröja, kavaj och överrock med vettig mössa och halsduk står pall för gott och väl tio minusgrader under aktiviteter som lugna promenader etc.

Vid exempelvis en längre cykeltur krävs anpassning och lättnad av klädseln. Jag har ca 8 km cykelväg till arbetet, vilket jag avverkar på ca 30 minuter. Vid en temperatur på ca minus 10, startar jag vid avfärd med endast t-shirt och skjorta under en tunnare ullrock.

Tumregeln är att innan fysisk aktivitet klä sig så att man fryser måttligt innan aktiviteten börjar, för att sedan uppnå rätt arbetstemperatur. Vid temperaturer under minus tio grader, tar jag till en grövre mer fodrad parka. Innan cykelfärden till arbetet har jag då endast t-shirt under jackan när jag startar cykelturen.

För att återkomma till inläggets huvudämne, vinterjackan för kallare dagar, tycker jag att just en redig parka är väldigt underskattad i sammanhanget. Nu har visserligen modeller i grälla färger från överreklamerade varumärken, som bland andra som hänvisar till ankfåglar från Kanada, setts till leda på gator och torg de senaste åren.

Ta istället ett utförande i en mer dämpad mörkare khakiton, eller marinblått, försök undvika dominerande logobroderier och se till att den som alla dina andra plagg har en vettig passform. Då blir intrycket blir i mitt tycke ett helt annat än det som för tankarna till pinsam afterski och Jägermeisterdrinkar. Nedan tre exempel på modeller som liknar det jag har i åtanke.

Begagnad amerikans militärparka

Modell i vaxad bomull från Barbour

Marinblå parka från Elvine

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stilråd och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Jacka i riktig vinterkyla

 1. Sebastian skriver:

  Jag kollade upp Elvine parkan på deras sida och ser att den består mestadels av polyester, med en del bomull. Kan den jackan verkligen hålla det varmt när det verkligen blir kallt här i Sverige? Är inte dun att föredra där?

  • Archibald skriver:

   Dun håller värmen bra, men är inte det enda material som har god värmeisolerande förmåga. Om du även skärskådar barbourjackan, anar jag att fodret är av samma material. Ibland anser jag att dun till och med blir aningen för varmt.

 2. Per skriver:

  Hej!
  Hade gärna sett ett inlägg om ytterrockar, får hoppas på ett snart!

  • Archibald skriver:

   Jag kan tänka mig att det du saknar är ett inlägg mer konkret med förslag på rockar du kan köpa i detta nu? Jag brukar försöka hålla mig till att rekommendera saker som jag faktiskt vet något om.

   D.v.s. att rekommendera någon att beställa en rock på nätet ser rejäl ut, men som i verkligheten är tunn och inte alls vad man hoppades på, kan bli lite tråkigt det med.

   Jag ska dock ha saken i åtanke, och försöka samla ihop några eventuella alternativ. Under tiden kan jag hänvisa till det här relativt nyligen publicerade inlägget för lite inspiration.

   • Per skriver:

    Hej!
    Ja något ditåt, och kanske vad man ska tänka på när man tittar på rockar. Fast det är givetvis svårt om du inte har koll på rockar.

   • Archibald skriver:

    Ok, så det är mer ett generellt inlägg om överrockar du efterfrågar? Inte tips om specifika exemplar och länkar till var du kan hitta dem.

    Något i stil med en text där vi exempelvis rabblar upp att ”… en kortare paletåmodell bör sluta mitt på låret längdmässigt, medan en längre modell bör sluta ungefär på halva vaden”, osv. ? Samt att det är viktigt att du fortfarande köper ett plagg med god passform, och inte faller för dumma råd som att det skall finnas en massa plats för mycket kläder under under den rock du köper?

    Punkterna ovan är annars saker att tänka på. Samt att ärmlängden bör vara tilltagen så att den täcker kavajärmen under, för att skydda denna mot väder och vind. Sen är det upp till ditt eget tycke och smak med slagbredd, enkel eller dubbelknäppning, med mera.

    Om du bara ska äga en kvalitetsrock, skulle jag färgmässigt tipsa om en mörkt går, eller mörkt marinblå. Svart är snyggt, men passar i mitt tycke inte lika bra till många olika tillfällen som innan nämnda färger.

 3. Sebastian skriver:

  Självklar inte, men det är bara det att just polyester är något man hört inte är så värmeisolerande

 4. Algy skriver:

  Jag har två alternativ vid sträng kyla som jag med värme(hehe) kan rekommendera:

  1) Tyska arméns äldre variant av parka (oklart årtal, någon som är bättre på militära persedlar kanske kan identifiera den). Den är i kraftig bomull med löstagbart innerfoder i ett slags teddy. Varmt och fullständigt outslitlig, vad det verkar.

  2) Svenska arméns vinterpäls, om någon kan leta upp en sådan. Risken finns att man ser MYCKET glåmig ut eftersom färgen är lite odefinierat gulvit och verkligen lyfter fram diverse blemmor och andra husåkommor, men varmare plagg är svårt att hitta. Den jättelika kragen är ett plus.

 5. Peter skriver:

  Nu måste jag bara fråga, på vilket sätt anses Canada Goose-jackor överreklammerade? Jag gick en vinterutbildning för ett tag sedan och där fick vi se bilder på ”arbetare” som arbetar på extremt kalla områden (jag kommer dessvärre inte ihåg exakt varifrån bilderna var tagna) och de var alla klädda i Canada Goose-jackor. Det känns som att folk som utbildar i vinterkyla borde ha rätt bra koll på vilka jackor som är att föredra i sådan miljö.

  Eller jag kanske bara är naiv?

 6. Algy skriver:

  De där förbaskade gåsjackorna är säkerligen funktionella, med jag anser dem överreklamerade då de är behäftade med ett flertal negativa egenskaper:
  1) De är fula
  2) De har en relativt osmickrande passform
  3) De är dyra
  4) De har en tvivelaktig subkulturell bakgrund
  5) De har en gås som symbol

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s