TDC märker ord: Ekvivokation

Alla veckotidningar för damer handlar om... ?

En tanke slog mig cyklandes genom snöfallet i fredags på väg hem från jobbet. Ordet Ekvivokation. Den brilliante och sinnebilden för den virrige vetenskapsmannen, professorn Engström planterade det en gång i mitt medvetande. Då genom det tydligt okomplicerade exemplet:

”-Gaius är en räv, en räv har fyra ben. Gaius har fyra ben”.

Begreppet syftar alltså på ett felslut, som innebär att man använder ett ord i mer än en betydelse i samma argument. Svenska folket väljer istället för Gaius gärna:

”-Simon och Tomas bär sidennäsduk. Simon och Tomas gillar män. Män som bär sidennäsduk gillar män.”

Jag trodde för ett tag faktiskt att vi var på väg bort från den komiska vanföreställningen, men, jag överskattade massorna. Och det här handlar inte heller bara om ”Skygglapps-Svensson”, utan omfattar även människor som säkert anser sig vara välutbildade.

Det som besvärar mig mest är att dessa personer i sin enfald framstår så dumma. Lite på samma sätt som jag lång tid i efterhand kan irritera mig på hur jag själv i ett samtal på engelska, råkat använda ett uttryck på fel sätt. En onödig irritation över en passerad händelse. Något man inte kan påverka, men förhoppningsvis undvika i framtiden.

Det stör mig inte om folk på mellanstadiefnissigt vis vill spekulera ogrundat eller skämta om min sexuella läggning. De bögar och flator jag känner är mycket sympatiska och rätt ödmjuka personligheter.

Blanda dock inte ihop klädsel och sexualitet. Det hela är ungefär på samma nivå som att kategoriskt hävda att kvinnor inte kan köra bil. Lika obegåvat som att dra paralleller mellan hudfärg och intellekt.

Det här inlägget postades i Reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till TDC märker ord: Ekvivokation

 1. Fredrik P skriver:

  Ingenting är bättre än evig lycka.
  En ostmacka är bättre än ingenting.
  En ostmacka är bättre än evig lycka.

 2. Alistair skriver:

  Jag uppskattar humorn i ostmackeekvivokationen men måste ändå hävda att påståendet att ”ingenting är bättre än evig lycka” är djupt problematiskt, för att inte säga helt omöjligt.

  Evig lycka torde vara en utopi och som sådan ouppnåelig och därmed ej något att försöka eftersträva. För det andra torde evigheten kopplat med själva lyckobegreppet göra ”lyckan” till ett helvete. Ingenting som varar för evigt torde i längden vara lyckogivande eller vara eftersträvansvärt. Inte ens lyckan själv.

  Det finns en uppfattning i många religioner att ”evigt liv” i ”paradiset” skulle vara något vi felande och ofullkomliga människor skulle vilja uppnå. Inget skulle kännas mer främmande eller hotfullt än utsikten till ett eventuellt evigt liv, än mindre evig lycka.

  Däremot är jag beredd att hålla med om att ostmackor är bra nära total (om än momentan) lycka.
  Med varm choklad helst.
  I skogen eller på isen.

  MVH
  ~Alistair

  • Dandy skriver:

   Den eviga lyckan fövandlas till det eviga helvetet… Fick mig att tänka på Jean-Paul Sartres Huis Clos — tre personer, inlåsta i ett rum. Förväntade sig de hemskaste av straff. Fick varandras sällskap, i all evighet. I övrigt få likheter med detta inlägg.

   Ostmackor+varm choklad+utomhus+senhöst/vintertid = stunder av lycka. Ingen regel, men allmänt så 😉

 3. Archibald skriver:

  Tummen upp för limpmackor med ost + varm choklad, på isen, vid pimpelhålet.

  Nej gentlemen, jag håller med om att vi bör göra det bästa av de dagar vi har i nuet, och inte dumfromt hoppas på någon högre makts PR-kampanj om hårdare Chesterfields och billigare Cohibas någonstans i tiden efter denna.

  Träffande om evigt liv enligt annan drönare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s