6 december: Drönarklubben önskar sig…

En Hasselblads 503CW för att kunna dokumentera drönarskapet.

 

 

/Rupert

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil, Stilråd. Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till 6 december: Drönarklubben önskar sig…

 1. Alistair skriver:

  Trevligt, men Leica M är både smidigare och stiligare.
  Särskilt tillsammans med en Billinghamväska.

  MVH
  ~Alistair (tillika ”Leicanista”)

 2. Tommy skriver:

  Leica M är en leksak för journalister, Hasselblad är ett verktyg för konstnärer!

 3. Dandy skriver:

  Nejmen… se där! Skrev om just bl.a. Hasselblad förra söndagen…

  Angående Hasselblad vs Leica… lite olika användningsområden och syften för att man skall hålla på och dividera om ”bäst kamera”. Eller? Inte lika lätt att fritt sikta åt vilket håll man vill med en gammal Hasselblad (säg att du skall fota en venetiansk byggnad, snett vinklat uppåt, när du står i en båt på Canal Grande) och plåta på. En Leica är lite mer ”turistvänlig”. Nej, tillåt mig att rätta till min oförskämdhet; den tillåter mer spontanitet och flexibilitet!

  Tycker själv att båda har ett vackert formspråk som enbart överträffas av funktionen. Underbara kameror! Även om Leica har trillat in lite på hype-spåret… Men vad gör det. Måste älska formspråket om inte annat!

  Sedan slår jag ett slag för min gamla mekaniska Practica Nova PL I B… Den är mig kär… 🙂

  • steggles skriver:

   Jag kan inte annat än att hålla med dig! Själv har jag en förkärlek för porträtt och modefotografi och då är det få saker som slår en mellanformatskamera av typen Hasselblad. Tills jag får den lilla förmögenheten eller kan försörja mig på mitt fotografi så får jag nöja mig med mina olika systemkameror från Nikon.

   /Rupert

   • Dandy skriver:

    En helt ‘vanlig’ modern systemkamera tjänar fungerar ju också det! Man kan se det som att arbeta ihop skicklighetspoäng till den dagen då man kan använda t.ex. en Hasselblad, och vara grym på att göra det. (Även om man egentligen bara vill ha en nu.)

 4. Dandy skriver:

  Att jag systematiskt lyckas med bedriften att skriva ”Leica” istället för ”Lecia”… *suckar*
  C-fingret ur funktion?

  • Dandy skriver:

   Ibland är man på lekhumör 😉 Hoppas att det inte missförstods… Dryghet är inte passande i kommentarer. *tar ödmjukt tillbaka och ursäktar sig*

 5. Lundin skriver:

  Jag tror debatten Leica kontra Hasselblad är en pseudodiskussion. Den riktigt gentlemannen använder naturligtvis filmkamera, med en för ändamålet anpassad design 🙂
  …om det sedan är småbildskamera, en mellanformatare eller en 8×10″ fullformatare är sekundärt. Dock bör fotograferandet ske med stil!

  • Alistair skriver:

   Absolut, med en Leica M6 till exempel eller ännu hellre en Leica IIIg.

   Sen instämmer jag med några av ovanstående drönare i att varje kameramodell har sitt specifika ändamål. ”The right tool for the right job” så att säga.

   Leican är gjord för att bära med sig för snabb fotografering i alla typer av vardagssituationer (à la HCB) och har varit fotojournalisternas favorit emedan mellanformatet gör sig bättre i mer ”fotokonstnärliga” sammanhang.

   Dock anser jag att Leicans formspråk är en klass för sig vilket gör att den ”klär” en drönare på ett bra sätt. Den är helt enkelt fasligt snygg. Funktion och form i fulländning. Sixten Sason får ursäkta men han lyckades bättre med SAAB 92 och Huskvarnas våffeljärn än med Victors kamera enligt mitt förmenande. Barnack rules!

   MVH
   ~Alistair

   • Lundin skriver:

    Jag köper argumentet om Leicans formspråk. Mellan- och storformatskameror är mera tekniska pga systemens komponentuppbyggnad (olika hus, magasin, sökare, objektiv,…). Ett bra undantag är Pentax 67 som visserligen är gigantisk med utformad som en vanlig småbildskamera. Leicans enkla och eleganta design når den dock inte upp till.

    Ett alternativ till Leican är Voigtländers Bessa-kameror. De har dessutom den (enligt mig) stora fördelen att inte ha ett så tydligt varumärke och kanske därför i större utsträckning ses som ett utslag av personlig stil.

    I sammanhanget är dock Leicans formspråk ett tungt vägande argument!

   • Alistair skriver:

    Lundin,

    Eftersom vi nu talar mätsökare så varför inte Zeiss Contax som faktiskt, när det begav sig, till och med var av högre kvalitet och ”bättre” än Leicas motsvarigheter (fast inte lika snygga, det skall medges).

    MVH
    ~Alistair

  • steggles skriver:

   Jag har gjort mina månader i ett mörkt labb med illaluktan kemikalier. Det har sin charm och det är nödvändigt för att förstå sig på fotografi som utrycksform, men inget går upp mot enkelheten i en modern systemkamera tillsammans med en väl anpassad dator. Jag uppskattar det enkla i skapandet!

   /RS

 6. Christer skriver:

  Hasselblad är underbar. Jag sålde min och är nu ångerfull.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s