Gamla saker

Gamla saker är något som förgyller vardagen! Det hävdar i alla fall jag. Den känslan av kvalité som man kan få av saker som är gjorde för länge sen, är oftast svår att uppnå i moderna ting såvida man inte är villiga att betala en kraftig summa. Att bygga något med utgångspunkten att det ska hålla är för mig något vackert. För att ta paus i mitt promemoria skrivande så tog ag mig tiden att gå runt i min lägenhet och fotografera de små gamla guldkorn jag har.

 

Praktiskt med en liten kista för att förvara alla sakerna till brasan

Farfars farfars gamla myningsladdare väntar troget på att få sättas upp på väggen.

Nyligen inköpt takkrona från tidigt 1930-tal

Mammas farmors kakburk.Den har vart med om mycket och har därmed en fantastisk patina.

Gammal Hugin-våg. Köptes för 10 SEK på en loppis för 20 år sen – ett riktigt fynd!

Härligt sliten bordslampa.

Mina favorit-ljusstarkar.

-R.S.

Det här inlägget postades i Anekdoter, Bilder, Inspiration, Livsstil, Reflektioner. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Gamla saker

 1. Mr. Allister skriver:

  Är det möjligtvis en Christian Dell-lampa?

 2. Fredrik II skriver:

  Visst är det vackert med gamla saker. De har dessutom en historia som är spännande i sig…
  Men jag tycker inte att bössan ska upp på väggen. Den är jättesnygg när den står som den gör. Den blir lite mer levande, som om du när som helst ska slänga upp den på axeln och ge dig ut.
  Dessutom gillar jag kakburken. Det kan bero på att vi har en likadan här hemma. Tja, det är ju min frus får jag ändå lov att påstå, och den kommer från hennes mammas farmor 🙂

 3. Lundin skriver:

  Jag gillar idén med att använda gamla saker dock inte primärt för att de är gamla. Det finns något väldigt tilltalande i saker som är gjorda för att hålla. Det ligger rätt i tiden – om jag är rätt underrättad är det bästa man kan göra för miljö – att låta bli att köpa nytt.
  Jag hade en tweedkavaj en gång som jag köpt på myrorna för 80 kr. En bättre sydd kavaj blir svår att hitta, den satt perfekt. Det fanns ingen riktig etikett i den, bara en lite kryptisk lapp, så den var kanske skräddarsydd åt någon en gång för länge sedan. Var blev den då av – jo, efter en regnskur började lukta, ordentligt och riktigt illa. Efter ett antal kemtvättar gav jag upp och återgäldade den till klädinsamlingen!

 4. Lord Pesherton skriver:

  Fina bilder på vackra ting! Måste instämma i ditt resonemang kring saker som byggts för att hålla; och det är inte bara något vackert i hållbarhet, utan det som konstruerats för att hålla blir sedermera också vackrare med användning.

  Jag blev väldigt förtjust i tapeten bredvid kakelugnen. Är den gammal eller ny?

 5. Adam skriver:

  Är det inte roligare att ha saker som faktiskt används? Eldstaden ser inte speciellt använd ut, geväret påminner om Emils ”bysse” och det är tveksamt om vågen kan ge mer än en ledtråd om vikten. Är ni med? När går form före funktion? När tar kameran bättre bilder än fotografen? När blir saker mer löjliga än charmiga?

  • chuffnell skriver:

   Vågen funkar alldeles utmärkt. Eldstaden har ju tydliga spår av användning även om det, tack och lov, inte ligger en massa aska och skräpar i den. Geväret ser ut som en helt ordinär bössa. Jag förstår inte riktigt din poäng – nej, att samla på sig gamla grejer och grunkor har kanske inget egenvärde, men om man har en snygg bössa som har tillhört en familjemedlem så vore det respektlöst att slänga den. Om jag ska hårddra din kommentar lite så skulle Steggles hellre lägga ner en massa pengar på att riva ut eldstaden (och därmed sänka värdet på lägenheten), slänga farfars farfars gamla bössa och skaffa en köksvåg i borstat stål från OBH Nordica? Jag tycker att det verkar tråkigt.

  • steggles skriver:

   Jag som lagar mycket mat och bakar, använder mig mycket av en våg. Jag och min familj har haft diverse vågar, men det är faktiskt inget som har slagit den vågen som är på bild här. Jag håller helt klart med dig om man bör ha bra grejer och det är inte alltid bättre för att det är gammalt. Spisen är från tidigt 1930-tal så jag kan försäkra dig om att den är mycket väl använd och orsaken till att den inte är speciellt skitig är för att jag hade precis gjort rent den innan jag fotade. Kalla det gammaldags, men man ska inte visa upp sitt hem då det är smutsigt 😉

   -R.S.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s