Den dubbelknäppta överrocken

För några år sedan lät jag bli att köpa en enkel, dubbelknäppt svart överrock i tjock ullfilt, vilken med facit i hand gav de där signalerna och känslan i magtrakten man bör lyssna på vid tvekan inför köp. De som säger ”slå till, det här är vad du kommer att vilja ha i många år framöver”. Sedan dess har några ytterligare rockar lagts till samlingen, däribland en dubbelknäppt kompromiss i hopp om att uppnå känslan av den jag aldrig köpte. Den jag äger fungerar, men lever alltid lite i skuggan av minnet av rocken som fick hänga kvar i butiken.

Det jag saknar i många provade rockar är en något markerad midja, utan att rocken för den skull är försedd med skärp. Visst kan det kanske uppnås via skräddaren, men ha alltid i åtanke att ett plagg för det mesta också har en slags grundkostruktion, en balans av mått i snittet, vilken sätts aningen ur spel med alltför stora skräddarändringar.

I många fall tjänar man på att snegla åt det italienska hållet för att uppnå det mer figurnära snittet. Ofta stiger då priserna till en högre nivå. Vintage kan som i många andra sammanhang också vara ett trevligt alternativ. Nedan några olika alternativ till dubbelknäppta rockar i det snitt jag efterfrågar. De flesta av dem i en prisklass över det jag själv normalt betalar. Dock är de i mitt tycke god inspiration och en bra sinnebild att ha som utgångspunkt i letandet efter rätt rock till rätt pris.

Återigen är det bra att ha en klar bild av vad det egentligen är man vill ha när man letar i butiker, så att man i slutändan inte missar drömrocken, och försöker lappa över misstaget med ett kompromissköp. Dagens sensmoral är alltså, lyssna och lita på din egen stilmässiga instinkt. Det lönar sig oftast i längden.

Mauro Grifoni

Andrew Mackenzie

Haute

Cesare Attolini

Vintage Whistles

Vintage Revival

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Den dubbelknäppta överrocken

 1. Dandy skriver:

  En skräddarsydd rock är ett annat alternativ?

  Har ett suddigt minne av att en god vän lät sy upp en kashmir-rock med för honom perfekta mått och i samspråk med skräddaren för… hm… var det möjligen 3-4000 kr? (Mitt inne sviker mig för tillfället.)

  Annars känns den där gnagande känslan av ”jag borde ha…” igen. Alltid lyssna på sina grundinstinkter!

  Övrigt: är det bara jag som har haft svårt att hitta dubbelknäppta rockar i Stockholm? Utbudet är extremt smalt. Tips?

  • enforloradvarld.se skriver:

   3-4000? Jag skulle gärna vilja ha adressen till den skräddaren.

   • Dandy skriver:

    Efter min misslyckade jakt på dubbelknäppt vill jag också ha adressen. Väntar ivrigt på svar… Hoppas innerligt att jag inte tagit fel på siffrorna. Har för mig att vi pratade om det. Nåväl, återkommer när jag vet mer/bättre! 🙂

 2. Dandy skriver:

  Ja, då har jag sent om sider var.

  Det var 4000 kr för kappa allena, men å andra sidan var det en Taiwanesisk skräddare… Hm, hm. Nog sagt.

  Han rekommenderade det inte med överväldigande ord direkt, om man säger så. Men om man är beredd att chansa, är student och inte bryr sig om helhetsupplevelsen under processen, utan enbart slutprodukten så är det bara att köra på! Själv hade han tur med sin kappa (den sitter faktiskt som gjutet tycker jag).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s