Håll snyggt i barskåpet

Karaffer

Häll över din sprit i karaffer för ett mer tilltalande barskåp

Under rubriken Att bygga ett spritskåp har Laphroigman gett goda råd och riktlinjer för att bygga upp sitt barskåp och under rubriken Gentlemannens barskåp har många av våra läsare givit sina tips på goda drycker.

Något vi dock ännu inte diskuterat på bloggen är estetiken i barskåpet. Tycker man om att blanda drinkar har man ofta ett stort utbud av olika spritsorter hemma som inte alltid kommer i de mest tilltalande flaskorna. För den som passar på att köpa på sig enklare varumärken utomlands är problemet ofta ännu större.

Ett relativt billigt och enkelt sätt att komma till rätta med detta problem är att köpa upp glaskaraffer och hälla över spriten i dessa. Ofta kostar karafferna inte mer än någon 50-lapp i en second hand-butiker och om man skaffar sig flera olika varianter förbättrar det bara helhetsintrycket.

Det här inlägget postades i Livsstil och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Håll snyggt i barskåpet

 1. Lars skriver:

  Ja, fast en liten ”heads up” är på sin plats: Vissa äldre slipade kristallkaraffer är ordentligt blybemängda och lämpare sig inte alls att hålla dryck i, i alla fall inte under längre perioder.

 2. Desmond skriver:

  Apropå att ”bygga barskåp” och ”hålla snyggt”. Var har ni tillgängligt i era barskåp, hur stora är de, hur är de disponerade? Jag tycket att att även ”grundutbudet” tar ganska mycket plats. Jag försöker tränga in det viktigaste i ett ganska litet skåp, sedan hämtar jag extraingridienser efter hand, vilket å andra sidan är lite stökigt. Hur gör ni?

  • Redax skriver:

   En ganska vass metod torde vara att endast ha mindre mängder sprit i själva skåpet, medan de större flaskorna kan gömmas i källaren. När det kommer till t.ex. gin finns det ju ingen egentlig anledning att ha en hel flaska stående i skåpet. En liten mängd kan då hällas i en mindre behållare, och flaskan stoppas undan för senare påfyllning.

   Själv har jag övergivit tanken på ett speciellt skåp för sprit, i och med att jag av praktiska orsaker dricker så sällan. Men jag avundas alla som har råd och möjlighet att hålla sig med ett välsorterat förråd av dessa trevligheter!

   /Chuff

 3. Sybariten skriver:

  Hur påverkar det innehållet? Jag vet att likörer, vilka är ganska måttliga i sin alkoholhalt, inte håller alltför länge på flaska. Snabbas den processen på av att de lagras på karaff?

 4. Fläderblom skriver:

  1) Använd bara fina karaffer. Karaffer med plast- eller gummipackning, sådana i pressglas och sådana med fula tryck som föreställer exempelvis kräftor, bör hållas borta från gentlemannens spritskåp.
  2) Tättslutande, slipade glasproppar är det som gäller. Inga torkande korkar, tack.
  3) Anpassa karaffens storlek till innehållets mängd. Den skall vara så fylld som möjligt. Luft är sällan bra för spriten.
  4) Klassiska apoteksflaskor är skojiga. Jag har min Cointreau i en brun flaska märkt ”svavelsyra konc.”. Utseendemässigt är de båda vätskorna väldigt lika – vattenklara och något mer viskösa än vatten. Så långt, men inte längre, tycker jag att man kan låta skämtsamheten gå i spritskåpet. (Säkerhetsvurmande kemister kan vara lugna, jag skulle aldrig hälla något farligt i en flaska som antyder ofarlighet eller låta en felmärkt flaska komma i närheten av ett kemilab.)
  5) Använd inte karaffer för långtidslagring, utan bara för sådant som skall drickas inom den allra närmaste tiden. De är primärt till för servering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s