Skoblock

Skoblock är något som har gäckat de senaste månaderna. För det första så tycker jag det är svårt att få tag på riktiga skoblock. Det är förvånansvärt få skobutiker som faktiskt säljer skoblock trots att skorna de marknadsför är i behov av det. Den typen av skoblock jag har varit ute efter har varit sådana med hel häl, fjädrad i sedled och gjord i cederträ. För det andra så blev jag förvånad över hur förbaskat dyra många av dessa skoblock var. I Uppsala så var inte 500 SEK en ovanlig summa för skoblock från något icke känt märke av tvivelaktig kavalitet.

Ibland gäller det att ha tur! Jag har en far som jobbar lite varsomhelst i världen förutom i Sverige och för några veckor sedan så skulle han vara i USA och med sig hem från staterna hade han två skoblock från Johnston & Murphy . Jag kan rapportera att det är mycket trevliga och väl fungerande skoblock, så om ni har vägarna förbi ett outlet i USA så ska ett par inte kosta mer än 200 SEK. Enda nackdelen med denna modell är att den inte är fjädrad i sidled, dock är det en mycket trevlig aspekt att den har en liten mässingknopp som underlättar vid putsning samt i och ur tagning. Tyvärr vet jag inte hur det går att beställa hem från den sidan jag länkade till – är antagligen så att de skeppar från USA och då kan det tillkomma skatter och tullar. Senast jag var i London och köpte skor så köpte jag också nya skoblock. Dessa var från Loake och till skillnad från mina J&M så saknade de mässingsknopp  och var fjädrade i tån. Tydligen är detta något som ska förhindra sidorna från att sjunka in. Det återstår att se om det spelar någon större roll, men jag kan meddela att även detta par skoblock är mycket trevliga och kostade mig endast 20 Pund Sterling.

skoblock Loake och Johnston & Murphy

Två olika skoblock som jag inte har provat själv, men som har sett lovande ut är ett par man hittar på skoputs.se och om man är ute efter mängdrabatt så ser franska Bexley bra ut. För er som handlar mycket hos Charles Tyrwhitt, så kan det tilläggas att även de har skoblock och dessa har också nyligen varit kraftigt nedsatta i pris. Något jag har hört väldigt mycket negativt om är de skoblock av enklare modell som enbart består av en en lättare framdel, fjäder samt en träknopp till häl. Dessa ska tydligen böja skon i en onaturlig vinkel, vilket i sin tur sliter på skon och kan även ändra känsla i den. För de få och lyckliga som har riktig fina handsydda skor så ska skoblock gjorda efter ens egen läst rekomenderas, men för er som har det så antar jag att det är en självklarhet.

I min jakt på skoblock så har jag talat mycket med vänner, bekanta och skobutiksanställda. Det som har kommit fram är förutom det som står ovan att det även ska finnas bra skoblock i björk, dock ryktas det om att dessa inte har samma uppsugingsförmåga som dito i cederträ. En annan trädiskussion som har uppstått är den mellan det mer röda amerikanska cederträt och det ljusare europeiska. Jag är något av en novis på området så om det finns någon vänlig och kunnig drönare där ute (vilket det alltid finns) så får du gärna dela med dig av dina kunskaper. Är det någon som har några andra bra eller dåliga erfarenheter kring skoblock?

Stort tack till Alexander B. G. som har bidragit med sin detaljkunskap på området!

-Rupert Steggles

Det här inlägget postades i Inspiration, Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Skoblock

 1. Vän av ordning skriver:

  Angående träslag så läste jag någon gång en intervju med en italiensk skomakare, kommer inte ihåg var, som hävdade att det spelar ganska liten roll vilket träslag man har. Det ”måste” inte vara cederträ, men man har oftast det ändå därför att det luktar gott och för att folk tror att det måste vara cederträ.

  • B.G skriver:

   Den rent praktiska skillnaden mellan t.ex. björk och cederträ må vara ytterst marginell, och därtill svår att påvisa. Däremot är cederträ det porösare av de två, med en lägre densitet. Torkad björk har en genomsnittlig densitet av 670kg/m3, medan den genomsnittliga cedern har en densitet av 450kg/m3. Röd ceder har ofta ännu lägre densitet, med 380kg/m3 i genomsnitt.

 2. JW i West Yorkshire skriver:

  Bra artikel. Jag använder de enklare blocken med fjäder till mina R.M Williams boots, där funkar dom helt ok men annars vill jag varmt rekomendera Herring shoes cederblock för £35 som är riktigt bra kvalitet. Sen måste jag tillägga att rent estetiskt är Tricker´s block med en mässingsring och mörkt trä helt fantastiska.

 3. J.T skriver:

  Jag kan varmt rekommendera skoblocken från Bexley. De är av bra kvalité och väldigt snygga (även om det inte är det viktigaste i detta fallet)

  • Steve skriver:

   Hur är Bexleys block storleksmässigt? Har för mig att jag läst att man bör gå upp en storlek då de är relativt små? Är kvaliteten bra så är det ett oslagbart erbjudande med 4 par för 59 E.

   • Karl skriver:

    Jag köpte i samma storlek som skorna(9,5) och dessa verkar spänna tillräckligt vad jag kan bedömma. I och med att nästa steg är 10,5 kändes det lite väl att gå upp en hel storlek.

    Någon som vet om det är risk att ”spänna sönder” skorna med för stora block(ca en storlek som i detta fall)?

   • J.T skriver:

    Har storlek 8,5 o beställde skoblock i stl 9,5. De fyller ut mina Loake Knightsbridge bra. Tror dock att det hade räckt med strl 9 till lite mindre/smalare modeller.

 4. Archibald skriver:

  Precis vad jag menade med det jag skrev Steggles. Mycket trevligt inlägg.

  Jag passade vid senaste besöket i London på att köpa skoblock hos Charles Tyrwhitt i deras butik på Jermyn Street. Jag bad om skoblock att använda till skor i storlek 10. Troligtvis är CTs skoblock anpassade till märkets egna skor, då jag upplevde att de skoblock jag fick, inte riktigt fyllde ut de stl 10-skor jag köpt från John White. Skorna från White är dock aningen stora i storleken, medan jag upplever blocken från Tyrwhitt som något små, vilket sammanlagt gör en märkbar total storleksskillnad.

  Rent kvalitetsmässigt är blocken från CT riktigt trevliga, med mässingsknopp, och av cederträ. Mycket skoblock för de £29 jag betalade.

  Jag vill gärna också rekommendera Herring Shoes egna skoblock av enklare träslag (inte ceder), för endast £19.99. Mycket stadiga och prisvärda.

  • Oscar skriver:

   Har du köpt något från den hemsidan? Skoblocken är något dyrare än bexleys men det finns många andra intressanta prylar på sidan så som Saphir’s produkter och fina skoputslådor.

 5. Erik skriver:

  Jag rekommenderar Bexleys röda cederträblock, valuta för pengarna minst sagt. Jag vill minnas att A. Marchesan här i Stockholm säljer dessa till sina kunder.

 6. lano skriver:

  Jag har tidigare använt många skoblock av den modell som är vanligast, alltså med en liten knopp på hälen, som spänner skon ‘onaturligt’. Tyvärr kan jag bara erkänna att det var dumt, dem förstör skorna! Skorna får en onaturlig form, blir uttänjda och slappa. När jag väl lärde mig av det misstaget bestämde jag mig för att köpa riktiga block, som spänner ut i sidled, och med riktig häl. Beställde ett par Skoblock Premium Cederträ från skoputs.se för 339 kr och blev supernöjd, så idag äger jag totalt fyra par, vilket räcker gott och väl. Dem är flera år gamla nu och håler bra kvalitet, till ett okej pris, mer än så tycker jag inte man ska betala för skoblock!

 7. lano skriver:

  Kan tillägga också att även jag hört att valet cederträ är främst för den goda doftens skull, och inte för att de suger upp fukt bättre/sämre än något annat träslag. Och håller med gör jag även där, dem luktar väldigt gott 🙂

 8. laphroaigman skriver:

  Bäckmans på Nybrogatan i Stockholm har helt OK skoblock i cederträ för ca 230 kr om jag minns rätt, av den modell som de Loake du har på bilden.

 9. J skriver:

  I Göteborg hittar man prisvärda skoblock hos skomakaren bakom hagabion. Cederträ, delad tå och mässingsknopp för strax över 200:-.

  Själv är jag på jakt efter lite högre skoblock passande t.ex. chelsea boots. Mina boots tenderar att få gångveck strax ovanför området som vanliga skoblock spänner ut. De få varianter jag hittat har kostat runt en tusenlapp vilket är på tok för mycket för bootsen i fråga. Hittar jag inga snart så får jag väl ta fram raspen och forma mina egna skoblock.

 10. Nisse skriver:

  Man kan få ett par gratis skoblock från Herring shoes om man köper skor för över £100 genom att anända koden som finns en bit ner på sidan här:
  http://www.askandyaboutclothes.com/
  Även på Pediwear får man ibland gratis skoblock till beställningarna, beroende på märke, fick ett väldigt fint par, cederträ med fjädring i sidled när jag köpte ett par Grenson.
  Edwards Of Manchester erbjuder gratis skoblock om manbeställer över £125:
  http://www.edwardsofmanchester.co.uk

 11. Fläderblom skriver:

  Både Allen Edmonds och Laszlo Vass har skoblock avpassade till flera av sina läster. För maximalt formbibehållande bör man inte bara se till att skoblocket är lagom långt (rätt storlek), utan även lagom brett (rätt läst). Fjädring i sidled fungerar, men enligt min erfarenhet är ett block utan fjäder, i precis rätt storlek, bättre.

  Jag drar mig till minnes att jag för länge sedan såg ett fotografi som föreställde en anka, gjord av ett skoblock, som simmade på ett vågigt hav, gjort av en takpanna. Förmodligen var det foto/kollage/assemblage-konstnären Christer Themptander som låg bakom. Har någon den bilden? Jag hittar den inte på nätet. (Themptander är fyndig, även om han ibland blir jobbigt plakatpolitisk.)

 12. Fredde skriver:

  Kolla på Tradera. Där säljs just nu fina block som dessutom skickas fraktfritt!

  http://www.tradera.com/Exklusiva-skoblock-i-cedertra-FRAKTFRITT–auktion_162313_127924916

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s