Sveriges/världens bäst klädda…

Jag läser med jämna mellanrum tidningar och artiklar om herrkläder och dess bärare. Det ger fortfarande en del rolig inspiration och innehåller ett och annat trevligt reportage. Något jag dock känner blir lite poänglöst, är konceptet med undersökningar om läsarnas åsikter i frågor som ”Sveriges bäst klädde man”, ”…bäst klädde sportstjärna”, ”…författare etc.”.

Bäst klädd...

Tanken med undersökningarna är väl trevlig, men jag känner att de blir lite urvattnade och lätt vinklade. Årligen toppas listorna av de personer som under det gångna året figurerat i respektive tidnings egna reportage. Då man tidigare skrivit mycket om Lapo Elkann, började plötsligt tidningens läsare kategoriskt tycka att han var en ”oklanderlig” (mycket slitet uttryck) stilikon.

Liksom att Jens Lapidus återkommande rankas högt som den bäst klädde författaren. Även han figurerade ett antal gånger i tidningarna, både på omslag och i reportage innan haussen. Musse Hasselvall var/är(?) en annan flitigt nämnd figur i sammanhanget. På sista tiden har Olof Enckell börjat figurera i rankingen ”Sveriges bäst klädde”.

Jag kan hålla med om att många av ovan nämnda personer klär sig bra. Att Enckell kommit med i karusellen är särskilt roligt. Men, jag har svårt att tänka mig att det inte skulle finnas svenska män som klär sig lika bra, eller bättre. Helt vanliga personer som inte på något vis figurerar i media.

Givetvis är det svårt att räkna och ranka helt okända människor i en undersökning, men nuvarande resultat känns aningen inavlade. Jag känner att det ständigt är mer eller mindre samma lilla grupp av män som återkommer i dessa undersökningar. Är det jag som inte inser deras storhet, eller går saker bara i samma gamla hjulspår?

Efter en givande kommentarsdiskussion känner jag att ja måste komplettera inlägget med reflektionerna kring jippot där tidningen Café utser sveriges bäst klädde vanlige man. Marcus Dunberg slår huvudet på spiken. Hatten av för Dunberg och en i vanlig ordning rakbladsvass och träffande tolkning.

Det här inlägget postades i Reflektioner, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Sveriges/världens bäst klädda…

 1. Erik skriver:

  Tja, jag är benägen att hålla med.

  Men tro mig, när t ex Café bestämmer sig för att rösta fram ”Sveriges bäst klädda vanliga man” blir resultatet högst outgrundligt (titta och bedöm själva):
  http://cafe.se/finaldags-vem-ar-sveriges-bast-kladda-vanliga-man/

  Jag avskyr att låta dömande när det kommer till klädsel/stil, men nog tror jag vi kan uppbåda något bättre om vi söker igenom den stilintresserade delen av Sveriges manliga befolkning.

 2. Fläderblom skriver:

  Jens Lapidus skriver som en kratta. Han är därför inte att betrakta som författare. Dessutom klär han sig synnerligen opersonligt. Att utse honom till bäst klädde författare är därför dubbelt fel.

 3. qwe skriver:

  Eftersom det inte finns ett forum får jag ställa frågan här.

  Hur lång ska armen vara på en duffel? Ska den sluta vid handleden? Sluta vid knogarna?

 4. Kaskar skriver:

  Det är klart de tar kända människor. Hur skulle det se ut om du utsedde Nisse Jonsson i Säffle som bäst klädd. Ingen kan ju säga bu eller bä såvida man inte bor i Säffle.

  Men att tävla i att vara bäst klädd är ju samma sak som att säga att man anstränger sig för att vara bäst klädd. Och det är ju inte särskilt beklädande…

 5. Michael skriver:

  Erik, den listan är så horribel att jag nästan inte finner ord. Om Sveriges bäst klädda män består av en samling lodisar och vad jag antar är psykisk sjuka personer är det verkligen bedrövligt.

  qwe, den ska sluta vid handleden.

 6. Desmond skriver:

  Jag måste säga att jag håller med Michael fullständigt om listan (och ärmlängden).
  Och Kaskar – om nu någon anser att Nisse Jonsson i Säffle är den mest välklädde, skulle det kanske i vårt århundrade av masskommunikation gå att visa en bild på honom, t.ex. på internet, som är ett medium du ju har tillgång till. Massmedier är sådana medier som nås av ”massan”, i massupplaga, och då bör dessa kunna nå utanför Säffle. Tidningar fungerar också. Känns lite 1800-tal att begränsa sig till Stockholms innerstad, i synnerhet om utbudet är de figurer som finns på Cafés lista. Fast jag betvivlar att de är särskilt representativa för den stockholmske mannen.
  Å andra sidan kan man ju alltid göra en distinktion mellan mode och stil. Stil skulle jag definitivt vilja säga att gossarna saknar.

 7. Karl skriver:

  Jag tycker att Marcus Dunberg har gjort en ganska bra analys av det hela.(Som vanligt)
  http://www.marcusdunberg.com/2010/10/25/sverige-bast-kladda-vanliga-man/

 8. Håller med om att listorna ofta blir fåniga. Samma personer och samma branscher. Aldrig några affärsmän, politiker eller motsv. Alltid mediemänniskor eller idrottstjänor. Ungefär som Camilla Thulins bok ”Karlar med stil”. Visserligen ett gäng relativt välklädda personer men bara artister, konstnärer med mera. Hur Dregen klär sig känns inte särskilt relevant för en vanlig knegare/tjänsteman.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s