Kraglattors vara eller icke? Strävan mot en mjukare approach

Oönskad styvhet

Tidigare har jag verkligen uppskattat styrseln som uppnås i kragsnibbarna av de kraglattor som antingen sitter insydda, eller kan placeras i små fickor i skjortkragens undersida. Jag har dock den senaste tiden mer och mer börjat föredra en mjukare skjortkrage. Oavsett turndownmodell eller fullspread, plockar jag nu kategoriskt ur kraglattorna om det går.

Det hela började smått i våras när jag spontant gav bort ett ganska gediget par kraglattor av stål, vilka inhandlats i London utan att sedan ha blivit använda en enda gång. Till en början föredrog jag fortfarande en styvare krage på formella skjortor till slips, och en mjukare vid informella tillfällen. Nu är det mer genomgående mjukare kragar som eftersträvas.

Stelhet i en liten ask

Det hela är kanske en av de nycker eller perioder den personliga stilutvecklingen genomgår? Så vem vet, i framtiden kanske jag återigen eftersträvar det preussiska styvheten som resultatet av Verda Spraystärk? Just nu känns det hur som helst inte så. Ju mer spread, desto styvare blir skjortkragen genom sljälva konstruktionen vid bärande av slips. Extra stelhet känns helt enkelt överflödig.

Mjukare axlar och krage

Jag antar att det hela på något vis bottnar i hur en perfekt liggande styv skjortkrage ger känslan av ett väl utstuderat och finputsat resultat? Hur det ser ut att ligga lite för mycket omsorg bakom utförandet. Något i stil med en teckning ritad med linjal, inte vidare levande. Över huvud taget känns det som en naturlig förlängning av strävan efter grövre slipsar av ull etc., gamla manchesterkavajer och den mjukt formade mollskinnsrocken från Z Zegna som i år verkligen fallit på plats i garderoben.

Det här inlägget postades i Reflektioner och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Kraglattors vara eller icke? Strävan mot en mjukare approach

 1. Skjortmakarna skriver:

  Intressanta funderingar, tror att du är inne på rätt spår, olika faser i livet gör att smaken förändras.
  För de som är i en ”Kraglatte”-fas i livet kan vi avslöja att vi just nu håller på att utprova handsmidda kraglattor i silver, som vi hoppas kunna presentera på hemsidan under slutet av hösten. Självklart kommer gravyr att ingå.

  //Skjortmakarna.se

 2. Wolfenbüttel skriver:

  Vet hut! Länge leve den preussiska styvheten! 🙂

 3. Per Dahlström skriver:

  Lite, eller snarare mycket, off topic: är det någon som har beställt från http://www.prydligt.se? Nöjd?Onekligen snygga klockor till ett väldigt billigt pris.

 4. Alistair skriver:

  För egen del är det som vanligt; ”-Det beror på”.
  -Typ av skjorta (krage)
  -Omständighet (enligt Archibald ovan; formellt/icke formellt)
  -Dagsform och infall.

  H&K har ett par i silver som är väldigt trevliga vilket passar bra då jag är något hemfallen åt just denna skjortmakare. Undviker plastvarianterna.

  Skall dock poängtera att jag mestadels inte använder kraglattor. Kanske 5% av min totala ”skjorttid”.

  MVH
  ~Alistair

 5. Lord Suggs skriver:

  Råg i ryggen och kragplattor i kragen! De av plast som medföljer de flesta skjortor är dock utrensade till förmån för silver och mässing.

 6. Goretexmannen skriver:

  Ger silver någon fördel utöver den något bisarra lyxkänsla det måste vara att gå runt med garanterat osynliga bitar ädelmetall i klädseln? Min ingenjörshjärna tycker att t.ex. något korrosionsbeständigt stål borde vara bättre (kostar ungefär inget och undviker ärg på skjortkragen).

 7. Alistair skriver:

  Goretexmannen,

  Nej, det är självfallet den bisarra lyxkänslan man vill åt.

  Möjligen har jag fel men jag måste ändå fråga; ärgar verkligen silver?
  Jag är ingen metallurg men i min, förvisso tämligen inskränkta värld är det endast metaller eller legeringar innehållandes koppar som ärgar (ärg=oxidering av koppar).

  Men även om ärgning skulle utgöra ett problem för kraglattor så borde rimligtvis tiden för att ärgning uppstår göra att kraghygienen torde vara ett större problem. Nog tvättar man kragen/skjortan med kortare tidsintervall än att eventuell ärgning ges tid att uppkomma?

  MVH
  ~Alistair

 8. Goretexmannen skriver:

  Nej, silver ärgar inte, det var mässing jag tänkte på där (fast jag vet inte om det heller kan ärga, legeringar är ju skumma saker). Min uppfattning om vad ärg är stämmer rätt bra med din. Korrosion var mest ett, inte helt allvarligt, sätt att försöka hitta på något alls som skulle kunna vara en praktisk fördel med en ädlare metall. 🙂

 9. Desmond skriver:

  Silver svartnar. En form av oxidering, men inte det är inte fråga om ärg.

 10. Cyril skriver:

  För oss som tvättar hemma kan kragen, efter en något slarvig strykning, ha kvar en viss oönskad kurvatur. Då kommer kraglattorna väl till pass tycker jag, så jag brukar trycka i dem på slentrian. Annars tycker jag inte kraglattorna förändrar kragens utseende så värst – en mjuk krage är fortfarande mjuk med eller utan lattor. Men känslan kanske blir annorlunda?

  • Archibald skriver:

   Kanske mest beror på graden av egen besatthet i frågan. Även hur tjockt kragen är konstruerad. Ibland märks skillnaden med eller utan lattor inte särskilt mycket, medan den blir stor i andra fall. Som du säger, kan det ibland vara praktiskt med lattor efter tvätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s