Stilig jaktsäsong hösten 2010

Nyligen kontaktades The Drones Club av folk som producerar en tidning som finns för resenärer på långfärdsbussar mot Stockholm, enligt utsago något liknande SJs ”Kupé”. En artikelförfattare söktes för att skriva ett inslag om stiligare jaktkläder. Jag följde upp förfrågan, vilket resulterade i en text.

Kontakten med personen på tidningen har under veckan varit smått sporadisk, men texten har i vilket fall levererats. Åsikter om den, om den alls är lämplig att publiceras i den nämnda tidningen har ännu inte returnerats. Jag låter framtiden visa vad som händer. Tills dess låter jag er inför helgen testköra den oklippta originalversionen, med risk för favoriter i repris från tidigare inlägg. Känsliga älskare av fiberpäls a’la Helly Hansen varnas för starka inslag:

– – – – – – – –

Som inbiten friluftsmänniska har jag under åren ofta undrat varför vandrare, fiskare och jägare gärna helt prioriterar funktionen i sin klädsel före det visuella intrycket den ger. Av någon märklig anledning känns det som att många nästan sätter prestige i att tycka utseendet är oviktigt. Liksom sponsrade av Överskottsbolaget, eller närmsta mobförråd traskar man runt i gamla vindrockar och diverse avlagda uniformspersedlar. Militärkläder är otroligt praktiska, men långt ifrån det enda vettiga alternativet.

Ofta ser jag fortfarande förstärkningsplagg av orange fiberpäls, som om bäraren vore förirrad från närmsta vägbygge. Den vanligaste synen i skog och mark är dock personer från topp till tå i kläder av GoreTex. Tyget har många fördelar, men behöver du verkligen rakt igenom jaktkläder gjorda för att klara av en extremtriathlon? Andningsförmåga i all ära, men det går även att knäppa upp en extra knapp i halsen, eller lätta på halsduken om du blir varm. I många fall tar folket som anammar stilen med funktionskläder även med den på arbetet och promenader i stadsmiljö. Alltid klädda, redo för en oväntad plötslig tvåveckorsvistelse under bar himmel.

Mitt måtto är visserligen, ”aldrig stil över funktion”, däremot behöver praktiskt absolut inte betyda fult, tråkigt eller utseendemässigt ogenomtänkt. Ge utrymme för din inneboende dandy! De flesta av oss sträcker lite extra på sig och trivs riktigt bra de gånger vi använder kostym eller klär upp oss på annat vis. Varför spara den trevliga känslan endast till dessa tillfällen? Jag säger: Motarbeta jantelagen, och ge plats för lite stil även i skog och mark.

Vi bor i landet lagom, där det inte alltid ses med blida ögon om vi utmärker oss klädmässigt. Föreställ dig bara vad polarna i jaktlaget skulle säga om det plötsligt visade sig att du hade lila knästrumpor under mollskinnsbyxorna? Min åsikt är istället, go for it! Höga ”jägarsockor” av ullfrotté har burits av generationer. Varför inte ta ut svängarna färgmässigt?

För att avrunda min den här inledande utläggningen något, vill jag uppmuntra landets jägare att på prov tänka i nya banor. Låt er för en stund inspireras lite av exempelvis engelskt klassisk lantlig elegans. Du behöver kanske inte omgående ta det så långt som att täta halslinningen med en prickig sidenscarf. Å andra sidan kanske du en dag inser att det till och med är förbaskat skönt, och att den dessutom ger din utstrålning ett stänk av extra pondus.

Klassiskt är absolut inte likställt med trist, eller äldre grånade gentlemän. Addera ditt eget mått av rock’n roll i det hela. Plocka in en jacka lätt inspirerad av motorcykelsporten som oljerocken G-Summit från engelska Peregrine här nedan. Allt blir vad du själv gör det till.

Fig. 1. Peregrine G-Summit Jacket

Strategin om hur du lägger upp klädseln kan du förmodligen redan. Flerlagerprincipen öppnar för mängder av kombinationsmöjligheter. Du behöver kanske bara lite nya idéer om vilka plagg du kan tillföra? Syntetmaterial och funktionskläder i all ära, de har som sagt vissa fördelar, men ser ofta och gärna ut som sydda för en omedelbar insats i DN-galan eller annat friidrottsevenemang.

Varva dem som omväxling med fler plagg i naturmaterial som ull, bomull, linne, läder. Tänk broguekängor och oljerockar. Där fiberpälsen försvinner ut, kommer tweedkavajen in. Framförallt vill jag lyfta fram ullens underbara och något underskattade förmåga att värma när det är kallt, och vara luftigt ventilerande när temperaturen stiger. Och, nej kära vänner, ullplagg sticks inte. De orsakar inte heller irriterande klåda.

Inledningsvis är en bra grund till din nya och stilmässigt trevliga uppsättning jaktkläder ett underställ av tunn ulltrikå. Dessa kostar kanske snäppet mer än motsvarande plagg av syntetmaterial. Till sin fördel har de dels en riktigt god förmåga att värma, och är enligt min erfarenhet även mindre benägenhet att uppta dålig lukt som annars gärna uppkommer vid fysisk aktivitet. Bygg sedan på detta med lager på lager efter rådande temperatur och väderleksförhållanden.

Huvudbonaden är ett viktigt skydd mot regn och kyla, men även en trevlig detalj och ofta kronan på verket. Det är givetvis viktigt att den modell du väljer inte på något sätt sitter i vägen. Som alternativ till den alltför ofta förekommande baseballkepsen, vill jag föreslå en klassisk shooting cap, eller varför inte en Fedora i vädertålig ullfilt från engelska Jaxon Hats. Den sistnämnda inte så känslig som den kan se ut. Modellen på bilden är en så kallad ”crushable” hat, vilket betyder att den gott och väl kan rullas ihop och stoppas i fickan utan att tappa formen. Brettet (kanten runt om, reds anm.) har en lagom vidd för att skydda bra vid hällande regn, utan att vara i vägen vid skott eller annan aktivitet. En shooting cap ger inte samma skydd vid regn, men är i gengäld mindre skrymmande och passar lätt under luvan på eventuella förstärkningsplagg. Nedan Fedorahatt från engelska Jaxon Hatters, samt en Shooting cap från svenska Tweed Country Sports.

Fig. 2. Fedora

Fig. 3. Shooting Cap

Därefter bygger du vidare på underställströjan med en skjorta i bomull eller linne. Flanell eller oxfordtyg, alternativen till kronans M59 är många och roliga. Nedan tre olika alternativ där de första är två button-downmodeller i ljusblått oxfordtyg och lilarandig linneväv från italienska Boggi, vilka har en mycket bra webshop, och ett prisläge som inte är högre än valfri butikskedja på medelprisnivå. Sist en tattersallrutig skjorta i bomullsflanell från svenska Tweed Country Sports.

Fig. 4. Blå oxford från Boggi.

Fig. 5. Randigt linnetyg, Boggi

Fig. 6. Terracottafärgad tattersall.

Över skjortan en tjock tröja av modell efter rådande väderförhållanden. Tjockare vid kallt väder etc. Som ett nästa lager och ytterligare ett steg up på stilskalan kan en tweedkavaj vara på sin plats? Nedan stickad tröja med axelförstärkning från Tweed Country Sports och William Lockie, sedan Aran Cardigan från Peregrine, och klassisk shooting jacket från engelska Tweed-Jacket.com, vilken även finns som hel kostym hos nämnda tillverkare.

Fig. 7

Fig. 8

Fig. 9

I byxväg kan ett par rejäla mollskinnsbyxor fortfarande vara ett riktigt bra alternativ. Den vågade provar ett par knälånga breeks till ett par av de tidigare nämnda knästrumporna. En perfekt byxmodell till gummistövlar eller en högre känga. Nedan Breeks och shooting socks från Tweed Country Sports, Country Boots från Tricker’s, kängan ”Ranger” från svenska Lundhags och stövlar från Le Chameau.

Fig. 10

Fig. 11

Fig. 12, Trickers Countryboots

Fig. 13, Lundhags Ranger

Fig. 14, Gummistövel från Le Chameau

Av ovan givna plagg skulle jag gärna kombinera jackan från Peregrine i figur 1, den blå skjortan i fig. 4 under den stickade tröjan i fig. 8. Byxorna i fig. 10, de roströda strumporna längst till vänster i fig.12 och de svartgröna Lundhagskängorna i fig.13. På huvudet har jag då den shooting cap du ser i fig. 3.

Givetvis behöver man ju inte anamma den klassiskt engelska/kontinentala stilen rakt igenom. Börja med att prova en ny skjorta här, en stickad tröja där och blanda dem med de gamla trogna kläder du redan haft sedan en tid tillbaka. För så är det, i alla fall för mig. Friluftskläderna är trogna följeslagare som nöts år ut och år in. Tur efter tur. Välj dina jaktkläder med omsorg, och ge dem en mer personlig touch. Rätt vad det är kommer du kanske också tycka att det hela är ganska trevligt.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Stilig jaktsäsong hösten 2010

 1. Fredrik III skriver:

  Jag känner mig nästan förnärmad av att vara den första som kommenterar inlägget, för att sedan inte ens kommentera inläggets innehåll: Allt jag kan säga, fina bilder, och jag ska läsa igenom det vid senare tillfälle.

  Vad jag egentligen undrar är var ni skulle rekommendera mig att gå om jag ska köpa ett par vanliga bruna oxfordskor, förslagsvis från Loake, när jag nu i dagarna ska besöka London.
  Är priserna detsamma som på t.ex. herringshoes.co.uk?

  Vänliga hälsningar
  Fredrik

  • Archibald skriver:

   Priserna i butik brukar kunna ligga högre än hos Herring Shoes och Pediwear. Fördelen är ju att du kan prova storlekar etc.

   Åk även och titta på TkMaxx i Hammersmith. En märkesoutlet med en stor avdelning för herrkläder och skor. Har du tur kan du göra riktigt bra fynd. Har själv hittat skor från bl.a. Grenson där.

 2. laphroaigman skriver:

  Bra text även om vissa avsnitt säkert kommer att redigeras innan den ev. blir publicerad i magasinet.

  Den där jackan har du haft med i något inlägg tidigare; har du någon uppfattning om passform? Jag har personligen rätt svårt med exv. Barbours jackor som dels är ganska vida, men dessutom har alldeles för korta ärmar för mig.

  • Archibald skriver:

   Det är det jag gillar med den jackan, att den skall vara något mer kroppsnära skuren. Pinsamt nog måste jag erkänna att jag faktiskt inte upplevt den i verkligheten ännu, men den ligger högt upp i listan över höstens ”potentiella inköp”. Dock har jag mailat en hel del med en av de ansvariga hos Peregrine.

   Jackan är tillverkad i tyg från British Millerain (Som Barbour och Belstaffs rockar). Jag är förtjust i Barbours modell ”International” och Belstaffs Trialmaster och motorsportskänslan de ger, men vill inte ha ett bälte. En fördel med G-summit. Här kan du se hur jackan ser ut på. Om du vill kan jag maila några ytterligare bilder jag fått från Peregine på jackans baksida.

   Dessutom tycker jag om att Peregrine inte är lika haussat som ex. Barbour. Även om de gör fantastiska jackor, tycker jag att de inte bör betraktas som det enda gällande alternativet.

 3. lano skriver:

  kul inlägg! Måste säga att jag tycker lumpenkängorna är riktigt snygga. Har inga själv, men dem är sköna, snygga, pålitliga och praktiska när man är ute i naturen! Hellre dem än samtliga av ovanstående skor 🙂 Annars var det fina kläder!

 4. Palm skriver:

  Riktigt fin text måste jag säga. När jag såg de så kom jag att tänka på min senaste inspirationskälla och en otroligt bra livsstilstidning det brittiska magasinet The Field. Kostar 79 riksdaler på press stop och för det får man 170 sidor om allt från jakt och fiske till mode, inredning och mat för din inre godsherre.

  Har inte sett att den har lyfts fram tidigare så slår ett slag för den.

 5. Rasmus skriver:

  En mycket både inspirerande och välskriven text! Blir nästan sugen på att ta jaktlicens enbart för att få en ursäkt att klä mig just som en engelsk godsherre! Genomgående hög standard på skriveriet – som vanligt när du skriver – men ta en extra titt på de sista meningarna i åtttonde stycket. Personligen tycker jag att det inte föll sig helt naturligt att läsa men det kan vara enbart min åsikt. Tack också rent allmänt för den här bloggen. Artiklar av hög standard, kombinerat med kommentarer av ofta också väldigt hög standard, gör det här till det i mitt tycke trevligaste alternativet när det kommer till stilrelaterade bloggar och hemsidor här i cyberspace. Fortsätt såhär!

  • Archibald skriver:

   Tror jag ser vad du menar. Ett ord hängde kvar från första valet av formulering, sedan såg jag även en väl lång mening. Tack för hjälpen.

 6. Philipp H skriver:

  ”Blir nästan sugen på att ta jaktlicens enbart för att få en ursäkt att klä mig just som en engelsk godsherre!”

  Citatet ovan sätter fingret på vad som gör inlägget mindre bra. Stilen framstår som brackig och mal placé – ingen jagar i tweed och brogues, för att inte tala om motorcykeljackor (sic!). Idén var god men utfallet mindre gott. Däremot håller jag med dig om att svenska jägare knappast skulle skadas av att fundera lite mer över sitt utseende 🙂

  • Archibald skriver:

   Förstår vad du menar. Tanken med inlägget/artikeln är att ge inspiration, inte något att enbart kopiera helt och hållet.

   Samtidigt känns det också lite som att du säger emot ditt eget resonemang. Av vilken anledning skulle man då inte kunna jaga i en jacka, för att den är inspirerad av en motorcykelsport? Den har en bra längd och passform, står emot väder och vind och har gott om fickor.

   Som alltid annars, enligt mig en fråga om eget tycke och smak.

  • Stjärnegärdet skriver:

   Jag kan meddela att jag jagar i mollskinnbreeks, tattersalestjorta och tweedjacka. Inget konstigt med det. Och jag är inte den enda i detta avlånga land dom gör det.
   Det är praktiska, hållbara plagg som tål att slitas på.

 7. markgreven skriver:

  Well done!
  Trevligt med det vettiga inlägget där man inte behöver tappa bort stilen för funktionens skull. Bra också att Lundhags fått en plats, även om man måste vara uppmärksam numer då en del av kängorna har ”italienska” läster och alltså är smala. Heder också till Palm som kommenterar och tipsar om mitt husorgan sedan många år (the Field). I oktobernumret t.o.m. innehållande en mycket välskriven artikel på detta tema (Tweedy types with a techno twist). En liten tanke dock, att kalla tidningen för ”livsstilstidning” är möjligen en smula omedvetet. Magasinet har kommit ut sedan 1853!
  ”Feel the need for tweed”! Visst är det härligt med hösten på landet!!

 8. Bra inlägg! Nu måste jag verkligen ta tag i jägarlicensen. Är otroligt svag för stickad tröjor med axelförstärkning, men det känns onekligen lite fånigt att kånka runt med om man inte jagar eller i alla fall har licens.

 9. Willgott skriver:

  Rolig artikel och glädjande att många intresserar sig för jakt och viltvård.

  Jag skulle gärna vilja komplettera med några praktiska synpunkter.
  Utmärkt att ta upp flerlagersprincipen och vikten av bra underställ. Själv använder jag ullunderställ från Woolpower i Östersund. Problemet blir när man hänger över en skjorta i bomull på understället, svettig bomull är inget trevligt och kyler ner kroppen.

  Jag skulle gärna se tunnare ullskjortor, i jaktbutiker finns det knappt några användbara skjortor tycker jag. Tillsvidare hoppar jag över skjortan, förutom kanske på skjutbanan en varm dag då. Till skjutbanan passar även de underbara Trickerskängora. Det är fina och klassiska men randsydda skor med hål har jag på slät och torr mark. Lundhags ranger har jag själv, fantastiskt användbar känga som inte är direkt vacker. Ska man klampa i åkrar och på mossar är stövlar nödvändiga,Le Chameu har jag hört bra om.

  Jag förstår inte riktigt varför axelskoningen på tröjan finns-det handlar nog mest om att signalera ”jägare”. Annars är en crewcut med knäppning snygg och användbar. Tweedkavajer i vissa utföranden skulle jag kunna tänka mig att använda i vissa sammanhang-men det ersätter tyvärr inte funktionskläder. En vaxad jacka är inget vidare jaktplagg, det låter något otroligt när grenar rispar tyget och andas inget vidare och blir väldigt stel i kyla. Jag har flera barbourjackor och tweedkavajer men det är inget som följer med ut.

  Blev lite långt, har funderat på en artickel själv faktist 😉

  Willgott

  • Archibald skriver:

   Trevlig respons! Sen har jag svårt att tänka mig att rispandet av grenar mot den vaxade bomullen för mer väsen än den drivande stövaren, framförallt när man sitter på passet? 😉

 10. Willgott skriver:

  Ja det skulle möjligen vara till harjakt då 🙂
  Annars är traditionellt mollskin och loden
  populära vid jakt som kräver extrem tysthet i
  plaggen, som t ex älgjakt med löshund eller
  bockjakt. Här skulle tweedkavakavajen i lite
  mindre dressad tappning fungera bra så länge det
  inte är blött.

  Willgott

 11. Lars skriver:

  Det finns nog ganska många som använder tweed och ull i jaktkläderna. Tänk också på att det inte bara handlar om stil och simpel ”regnskyddsfunktion”. En viktig funktion hos kläder i ull och mollskinn är att de är *tyyysssta*.
  Dessutom finns det traditionella tweed och ullkläder med gore-tex membran, bara att jag inte kan komma på vilket märke jag sett senast… Kan vara Beretta (?)

 12. Lars skriver:

  Nä, var Musto!

 13. Weiss skriver:

  Mkt intressant inlägg! Fattade tycke för tröjan fig.7. Men upptäckte att den var i dammodell, någon som vet om det finns en liknande (mer liknande än de på samma hemsida) för herrar?

 14. Ola skriver:

  Hittade ett företag i US som säljer Ullskjortor; Pendleton.

  Nu när $ är så låg så skall alla fall jag passa på..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s