Klassisk skjortkrage

Turndownkrage

I många skjortrelaterade inlägg har bristen på vanliga kragar av turndowntyp påtalats. Vikten läggs för det mesta på cutaway och fullspread, och vi som ibland vill ha en mer spetsig kragtyp får leta flitigt. Allrahelst om man vill ha ett alternativ där tygkvalité och snitt är acceptabla, utan att skjortan inhandlas via någon italiensk webshop. Jag har nämnt dem många gånger förr, men tänker ändå slå ännu ett slag för en skjortmodell från svenska ”bläck”.

Skjortan tillsammans med slips

Jag äger i dagsläget flera av dessa skjortor. Allt enligt resonemanget att köpa flera plagg då du hittar en modell du gillar. De säljs i basfärgerna ljusblått, vitt och rosa och utgör en absolut hörnsten i min basgarderob. Jag vågar nog påstå att jag till nöds skulle kunna klara mig med endast dessa skjortor, även om jag troligtvis skulle sakna variationen med en annan krage eller mönster.

Tyget är pinpointvävt, och trådtätt nog för att dölja undertröjan om du behöver ta av dig kavajen. Det håller sig dessutom välstruket under en hel dags användande, utan irriterande dragspelseffekt i exempelvis armveck. Skjortan på bilden nedan är nyss tagen ur en butikspåse där den legat slarvigt nedstuvad flera timmar. Hittills vill jag nog kalla dem de mest prisvärda skjortor jag äger, med ett ordinarie pris om 499:-. Ytterligare ett stort plus är att skjortorna har en ärmlängd som trots ett smalt snitt, räcker gott och väl för en drönare på 186cm. Ytterligare en fördel med kragtypen är att den i mitt tycke är den som i särklass ser bäst ut att bära uppknäppt utan slips.

Bra tyg med en lyster som säger kvalité

Snittet på skjortorna är slim-fit. Jag pratar ofta om den skjortmodellen. Mest eftersom det än så länge är det snitt som passar just min egen kroppsform bäst. Om jag med tiden skulle komma att ändra mått skulle favoritsiluetten/snittet givetvis anpassas för att vara tillräckligt kroppsnära för att ge en i mitt tycke god passform, utan att sitta åt för mycket. I dagsläget har jag klarat mig med ett ökat kragmått. De enda egentliga nackdelarna är att skjortorna i sann trist svensk anda säljs i storlekarna S, M och L, och bara med en kragmodell.

Nyligen inhandlades ännu en av de blå skjortorna. Delvis för att öka livslängden på dem jag redan äger genom möjligheten att kunna fördela användningen på flera plagg. Dessutom vet man aldrig när den i huvudsak trendinriktade butikskedjan plötsligt inte längre har skjortorna i sitt sortiment.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

8 kommentarer till Klassisk skjortkrage

 1. Algy skriver:

  Jag har också undrat över varför turndowns inte hittas i större utsträckning – jag tycker egentligen att denna kragform är överlägsen alla andra.
  Jag har på senare tid investerat i två skjortor med turndown och mycket höga kragar. Det kan behövas dolda button down-knappar för att snibbarna inte ska fladdra utåt men de är nog de absolut mest ”klädda” skjortor jag har.

 2. Karl skriver:

  Upptäckte under den senaste rean att butikskedjan i fråga mycket väl kan vara värd ett besök mellan varven. Hittade bland annat en mörkblå mac coat med ett tidlöst snitt och helt okej kvalité till en bråkdel av ordinarie pris(läs jättebilligt).

  Har även själv kollat in nämnda skjortor och kan bara hålla med om att de är mycket bra i passform för oss som är begåvade med en lång och smal kropp med långa armar. De finns även i mönstrade diton men dessa är tyvärr oftast lite mer åt trendhållet med mönster som får en att tänka på döden.

 3. Steve skriver:

  Hmm, nu blir jag förvirrad. Du skriver att de sälj i endast storlekarna S, M och L. Samtidigt skriver du något om ökad kragstorlek? Säljs dom i både S, M, L samt 40, 41, 42 osv?

  • Archibald skriver:

   ”…Om jag med tiden skulle komma att ändra mått skulle favoritsiluetten/snittet givetvis anpassas för att vara tillräckligt kroppsnära för att ge en i mitt tycke god passform, utan att sitta åt för mycket. I dagsläget har jag klarat mig med ett ökat kragmått.

   De enda egentliga nackdelarna är att skjortorna i sann trist svensk anda säljs i storlekarna S, M och L, och bara med en kragmodell.”

   Jag håller med, texten blev något förvirrande som den står skriven. Jag har rent generellt mest behov av ett större kragmått. Den delen hörde mest till den generella diskussionen om hur vid skjortmodell jag behöver/trivs med.

   Tyvärr säljs skjortorna i inlägget tyvärr bara i S, M och L. Därför ökar även övriga mått när jag går upp i storlek. Dock är modellen så smal, att det fungerar ändå. Utöver kragmått har även bröst och axelviss ökat något.

 4. FO skriver:

  Även jag har, för några år sedan, investerat i ett antal skjortor av märket ”Bläck” och liksom bloggförfattaren är jag faktiskt imponerad av kvaliteten och hållbarheten. Det syns knappt att de är använda, trots att jag använder skjorta tämligen ofta. Dessvärre är det bara att instämma i kritiken mot storlekarna.

 5. Cyril skriver:

  Har länge ställt mig lite undrande till det ensidiga hyllandet av full spreadkragar runt om i media. Man måste ju ha en väldigt stor slipsknut för att det ska se vettigt ut. Själv kör jag oftast med four in hand och då ser det sällan särskilt bra ut med sådan spread.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s