Manchesterbyxor

Klassiskt

Då vi båda är uppvuxna på sjuttiotalet, brukar min kära fru fråga om jag är på väg till dagis de dagar jag har på mig manchesterbyxor. Visst ger tyget viss känsla av sång i ring, sandiga lekplatser och mellanmål. I mina ögon är det dock även ett riktigt skönt alternativ till jeans, utan att bli alltför fritidsbetonat.

Jag har ägt otaliga par av bruna, svarta, beiga och grå manchesterbyxor. Därför är jag lite extra fötjust i det ljust gråblå paret som figurerar nedan. Skön variation och ett trevlig inslag av färg. Jag är även lite smygförtjust i ett par byxor i tonen Tobacco, från Gurteen Esquire. En dovt orangebrun färgton.

Tyvärr har jag sett alltför många mindre lyckade försök med byxor i både orange och rött. Det kräver verkligen sin bärare, och omgivande kombination för att det inte skall ge intryck av teater. Än får inköpet för min del vänta.

Hur som helst vill jag slå ett slag för manchesterbyxorna som en perfekt höstmodell. Något grövre tyg, men ändå relativt städat. Använd ett par rakare, något mer figurnära till kavaj och nättare skor, eller ett par något mer löst skurna till grövre skor och en längre vädertålig jacka under höstpromenaden eller fisketuren.

Överdel

Mitten

Nedre

Gurteen Esquire Tobacco, Tweed Country Sports

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Manchesterbyxor

 1. Ing. Nilsson skriver:

  L.S.,

  Ett par sandfärgade corduroy-byxor till en mörkgrön tweedkavaj och bruna läderassessoirer är en lätt informell men enligt mitt förmenande en ytterst klädsam kombination som jag själv ofta nyttjar. Ett par mörkt bordeaux-färgade dito med en blazer och en entonad skjorta är en av de få combo:s som verkligen fungerar med plastrong.

  Jag har även en mörkbrun kostym i corduroytyg och även om den är besvärlig att passa in i klädkoderna så är den klockren på ”dress-down Friday”-bejakande kontor 🙂

 2. NS skriver:

  Snygga byxor!
  och på tal om byxor, jag har ett par khaki chinos från Our Legacy som har slitits i fickorna och har fått en ful ”nare”. Vet du om det går att åtgärda hos en skräddare eller liknande, och hur mycket det skulle kosta i så fall?

  /NS

  • Archibald skriver:

   Om tyget är nött låter det som att någon form av lappning krävs? Jag tror helt enkelt att din skräddare ger bästa svaret på den frågan. Lycka till 🙂

 3. Per skriver:

  Fin färg på byxorna! En intressant aspekt är hur breda spår man gillar. Den riktigt tjocka och kraftiga manchestern med breda spår tycker jag passar för vintern, medan den smalare, precis som du skriver, är den perfekta höstbyxan.

 4. Goretexmannen skriver:

  Hihi, jag köpte själv just mitt första par manchesterbyxor på säkert över 30 år (även jag växte upp på 70-talet). Röda. Vi får väl se om jag klarar av att bära dem. Redan att bära kavaj känns för mig som maskerad, så det mentala steget kanske är mindre. 🙂

 5. Lord Pesherton skriver:

  Manchester är klockrent. Snygg färg med! Får man fråga var du fått tag i de där?

  Jag har själv köpt byxor i tunnare manchester och tycker att storlekarna är svåra att uppskatta eftersom de går ut sig så mycket. Kan någon svara på om de tjockare kvaliteterna är mer beständiga i storleken?

 6. Nisse skriver:

  Jepp, jag bär ett par mörkgröna manchesterbyxor just nu. Tidigare under dagen hade jag en tweedkavaj till och Barbour-jacka. Ety det duggade..
  Gosigt värre…

 7. Lord Suggs skriver:

  Män bär manchester! Om inte annat så är det en bra gradvis avvänjning från jeans.

 8. Garderners Delight skriver:

  Manchesterbyxor är för mig ett måste när hösten griper tag i oss. Sitter idag med ett par bronsfärgade i stretch-manchester från Ralph Lauren, brun cashmere-cardigan o en ljust blå skjorta samt ett par chukka från sanders. Det är klar höstvarning! Byxorna fungerar även riktigt bra till en mörkt sjögräsfärgad fiskbensmönstrad kavaj som jag äger. Kan för övrigt rekommendera de prisvärda manchesterbyxorna från NN07 men poängterar att de ska vara modell ”Simon”. Deras passform är grym. Med tiden kan manchester upplevas lite hängiga men NN07 tycks hålla riktigt bra. Och jag instämmer; Manchester, Lamull/tweed och barbour, kan det bli bättre medan regnet piskar ner?

 9. Garderners, addera ett par Hunterstövlar eller par L.L Bean boots så är det perfekt! 🙂

 10. Cyril skriver:

  Bar ett par bruna manchesterbyxor (med frontveck, så klart) igår. Idag är det dock doldisen mollskin (också med frontveck!) som gäller på underkroppen. Bruna sådana, parat med en gråbrun kavaj i Harris Tweed. Manchesterbyxor är för mig ett självklart val till hösten. Det ger mig inga Staffan Westerberg-vibbar. Kavaj eller t o m hel kostym i manchester däremot känns fortfarande lite väl 70-tal för mig, tyvärr.

  Jag har tidigare propagerat för mollskinn och framhärdar – den som gillar manchesterbyxor bör definitivt även prova mollskinn. För de som är tveksamma så är alltså mollskinn inte nån slags läder, utan ett tätvävt bomullstyg som är ganska vindtätt.

  Däremot är jag tveksam till byxor i alltför grälla färger. Det är mer en sommargrej för mig, så jag har svårt för t ex röda manchesterbyxor. Men i rätt kombination kan ju så klart nästan allt vara snyggt. Ett par bruna och ett par mörkgröna manchesterbyxor bör finnas i var drönares garderob.

  Även Barbour går bort för mig, gillar inte den styva känslan i tyget. Då kör jag hellre trenchcoat även om det får mig att se ut som en kommunalsosse.

 11. markgreven skriver:

  Manchesterbyxor i bra kvalitet är fortfarande ett av de bästa höstplaggen. Använder sådana (gärna Boss vintagemodeller) tillsammans med klassiska tweed-kavajer. Då är man aldrig fel ute på landet…

 12. Cyril, mollskin (knepigt namn) är faktiskt riktigt suveränt. Brukar tyvärr glömma bort det när jag handlar och istället falla in i gamla vanor (dvs. manchester). Förra våren ryckte jag tag i mig själv och köpt några gabardinbyxor, ska försöka göra detsamma med mollskin nu i hösten. Det är bra att rubba sina cirklar ibland.

  Håller med om att röd är en svår färg, men organgt eller till och med gult tycker jag är riktigt stiligt på manchesterbyxor.

 13. Alistair skriver:

  Bli medlem, du också…

  http://corduroyclub.com/

  MVH
  ~Alistair

 14. Lloyd fforbes-Hamilton skriver:

  Har fastnat för NN07:s chinos sedan tidigare, och hittade till min stora lycka ett par mörkblå manchesterbyxor av samma märke som satt som en smäck. Snygga, smala corduroys är inte så lätt att hitta alla gånger, och ännu svårare att hitta kul kulörer. Är det Lund & Lund som gäller nästa gång jag passerar Stockholm? Tacksam för tips.

 15. Erik skriver:

  Hej!

  Gammalt inlägg, men jag måste bara rekommendera C. Tyrwhitts manchesterbyxor. Fantastiskt sköna och trevlig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s