Bilföraren och omvärlden

Drönaren och bilen

Det fanns en tid då det som idag kallas genusperspektivet på tillvaron såg aningen annorlunda ut. Många hävdar med bestämdhet att förhållandena idag inte förändrats nämnvärt de senaste hundra åren. Jag lämnar det till er att avgöra, men kan själv känna att viss ändring av attityden i alla fall skett under åren.

Nedan ett påstått utdrag ur 1920 års litteratur vid körkortsundervisning. Troligtvis en cirkulerande skröna, men heller inte helt otroligt ett autentiskt tidsdokument:

Säkerheten först

De som vållar bilisten de största bekymren, äro dock lekande barn och nervösa fruntimmer. De förra äro under lek både blinda och döva. Att signalera åt dem hjälper i regel ej, och ofta komma de framrusande så nära vagnen att signalen icke blir av betydelse. Där man väntar sig lekande barn såsom vid skolor, lekplaner etc, bör man endast köra fram med yttersta varsamhet, ty man kan sällan hjälpa sig med annan manöver än att stoppa vagnen.

Damer är ofta lika svåra som barnen, ty vid en hornsignal tappar de ej helt sällan koncepterna. Att de efter att ha passerat trefjärdedelar av gatan utan vidare vända för att nå den gångbana de nyss lämnat är intet sällsynt. Ja två, tre gånger kunna de springa fram och tillbaka framför bilen. Stanna och låt dem komma upp på gångbanan! Handla i övrigt som vid möte med spårvagnar.”

Det här inlägget postades i Livsstil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Bilföraren och omvärlden

 1. Cyril skriver:

  Var kvinnorna bastantare förr? Tänker närmast på formuleringen ”handla i övrigt som vid möte med spårvagnar”.

  • Lord Pesherton skriver:

   Kul artikel! Hade den skrivits idag hade texten förmodligen även innefattat en varning för pubertala katastrofer som färdas medelst moped. De saknar oftast både hyfs, trafikvett samt all form av självbevarelsedrift.

   Påminner lite som den gamla stofilen som skrivit en insändare till en lokaltidning för några år sedan. Han var mycket upprörd över att ha mött en bil som, hör och häpna, framfördes av ett fruntimmer.

   Cyril, dagens vassaste kommentar!

 2. Lord Suggs skriver:

  Eller som det uttrycktes av Harry Enfield:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s