Höstskor

En av de två

Det diskuteras nu inför hösten friskt om chukka-boots och ökenkängor i diverse bloggar om herrkläder. Vad är vad, gummi eller lädersula, osv. Jag är själv lite extra förtjust i ankelhöga skomodeller, och har nyligen införskaffat några välbehövliga alternativ till min egen skogarderob. Två par som jag tror kommer täcka ganska många behov. Förhoppningsvis under en längre tid.

När man pratar om chukka boots kontra ökenkängor har jag undrat lite vilken skillnaden egentligen är. Vad jag hittills kunnat läsa mig fram till är att chukkan skall vara något mer kroppsnära i lästen, medan ökenkängan skall vara något rymligare. Den senare skall även kännetecknas av dess typiskt räfflade gummisula, på engelska kallad ”crepe sole”. I det här fallet känns det för mig rent av ganska oviktigt vilket som är vilket. Lite hårklyveri gällande två så snarlika modeller.

Nåja. Som jag skrev inledningsvis har jag hur som helst inhandlat två par ankelhöga skor med gummisula, för höst och vinterbruk. Enligt kategoriseringen ovan, ett par ökenkängor i mocka, och ytterligare ett par boots med dainitesula. De senare en modell som jag själv, trots sultypen gärna också vill kalla ökenkängor. Allrahelst då modellen rent av heter ”Sahara”.

Gummisulan var ett aktivt val då jag inte tycker att det i sig finns någon större poäng med att alltid promenera omkring med lädersulor, vilka inte är vidare lämpade för den svenska höst och vinterväderleken. Visst är galoscher en smidig och ofta trevlig lösning, men ibland kan det också vara skönt att ha en sko som klarar väder bra ändå, utan extrapyssel.

Jag har en längre tid också varit nyfiken på skor i tonen burgundy. Gärna av en något högre modell. Tanken var att de borde vara ett skönt skoalternativ att använda till kostym, men också till alla andra typer av plagg där bruna skor brukar vara det givna valet. De kommer nog även användas friskt till jeans. På det hela taget tror jag de kan erbjuda roliga kombinationsmöjligheter.

Burgundy

Till marinblå kostym

Vidare har jag även letat efter ett par vettiga mockaboots med ankelhögt skaft i någon mörkare brun ton. Även dessa är tänkta både till kostym i ledigare sammanhang, men även som ren fritidssko. Jag är inte helt övertygad om den här typen av gummisula är ett bra val, då jag ännu har dålig uppfattning om den på något vis går att åtgärda/byta ut då den med tiden slits ned.

Ökenkängor

Helgslappt med mockakängor

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Höstskor

 1. Desmond skriver:

  Burgundy, oxblod och liknande nyanser är väldigt trevligt. Själv har jag lite svårt för de ljusare bruna nyanserna, jag tycker de drar till sig lite mycket uppmärksamhet, men oxblodsfärgade skor passar både vinter och sommar, och till enklare eller mer uppklädda situationer.

 2. Karl skriver:

  Det är väldigt snyggt med mockaskor till jeans men jag tror det hade blivit snäppet vassare om du valde att lägga upp jeansen istället för det brutala uppviket. Färgerna skulle dessutom harmonera mycket bättre utan en ljus kant emellan.

  • Archibald skriver:

   Byxorna är upplagda, anpassade till skor utan skaft. Jag föredrar dem aningen kortare till ankelhöga skor, och kan ibland faktiskt trivas med ett enkelt uppvik som temporär lösning. Hur taffligt den än kan se ut.

   • Karl skriver:

    Med dom kraven så blir det hela genast svårare. Att anpassa byxorna enbart för ett par skor kanske hade vart lite till att ta i. Hursomhelst så är det två par snygga skor!

 3. lano skriver:

  men egentligen, varför gummisula på ett par mockaskor? Enligt min erfarenhet spelar det föga roll hur mycket du behandlar dina mockaskor, de blir skitiga av höstväder, regn och liknande. Av den anledningen har man ju bara mocka på sommaren/våren. Och då kan man ju lika gärna skippa gummisulan?

  • Archibald skriver:

   Jo det ligger lite i vad du säger, men för min del kommer ändå merparten av smuten vid kass väderlek underifrån. De klarar inten cykeltur utan skydd i slaskig väderlek, men det utsätter jag inte några skor för. Vid vanligt promenerande, och genom att motarbeta driften att hoppa ohejdat i de djupaste vattenpölarna, kommer jag långt med gummisulan som skydd.

   Just de här skorna verkar också överraskande smutsavvisande. En av premiärturerna inleddes med att en regnvåt och smutsig Cockerpaniel trampade och slickade på skorna som hälsning. Det tog milt sagt hårt på det mentala välbefinnandet, och krävde en ovanligt stor portion självbehärskning att uthärda med lugnet i behåll.

   • Johan H skriver:

    Litet sidospår. Då jag själv är året-runt cyklist , 9km till jobbet enkel väg, så blir jag nyfiken på vad du har på fötterna när du cyklar. Själv växlar jag mellan vanliga lågskor (dvs mina fina skor), Blundstone ankelkänga och Vans klassiska tygsko men är inte helt tillfredställd. Letar även efter ett par galoscher men allt jag hittar ser fånigt ut

  • Erik skriver:

   Hmm, jag använder moccaskor även höst/vinter. Förutsatt att man väljer en tillräckligt mörk färg/nyans så går det utmärkt att impregnera dem ordentligt och sedan borsta av/rengöra dem med jämna mellanrum utan att de ser bedrövliga ut efter en säsong.

   Med detta paket från Kiwi kommer man långt:
   http://www.skoputs.se/se/art/mocka-nubuck-skovardsset.php

 4. Algy skriver:

  Som gammalt mods vill jag passa på att understryka att Clark’s är originalet när det kommer till ökenkängor (eller ökendojjor som de kallades i Sverige när det begav sig). Crepe-sula kallas ofta för rågummisula om någon vill leta efter skor liknande de Archibald rekommenderar ovan.

  Jag har använt Clark’s ökenkängor i 15 år och kan varna för att de är bland de sämsta skomodeller som finns: de är kalla när det är kallt, oerhört varma och svettiga när det är varmt och läcker in vatten i sömmarna. Dessutom slits sulorna fort i framkant och under trampdynan. Men de är så snygga att jag alltid måste ha minst två par hemma och de passar till det mesta som inte är av formell karaktär.

  • Archibald skriver:

   Jag var länge helt övertygad att det skulle stå Clarks på skorna i det här inköpet. Otaliga gånger har de provats i diverse Clark’s-butiker i London, men köpet har uteblivit.

   Hur ikoniska de än är som den ursprungliga originalmodellen, har jag trots det inte helt fastnat för formen. De är aningen för breda i rundningen framme i tåpartiet. Jag har också tyckt att sulan känts ganska mjuk, och som att den snabbt skulle nötas ned i tåpartiet. Allrahelst då jag har en tendens att nöta ned även den tåligaste sula just där. Det känns lite skönt att du med år av erfarenhet bekräftade de misstankarna.

 5. Ludvig Hallberg skriver:

  Mycket farlig kunskap man skaffar sig på denna sida. Artiklar som denna gör att man ej längre kan gå i skobutiker i Lund och tänka, fina skor de kanske jag skall köpa. Nu är jag upplyst (alt: insnöad) och går iställer och tittar på C&J och andra kvalitetsskor. I det långa loppet är det självklart bättre men i det korta svider det ekonomiskt. Men vad är det de säger, ”The price is forgotten but the quality remains”.

  • Archibald skriver:

   Helt sant. En hård övergång, men en trevlig förlängning 🙂

  • Anton skriver:

   Ludvig Hallberg: C&J säljs mig veterligen hos skomakarna i Lund, du kanske borde gå dit istället?

   • Ludvig Hallberg skriver:

    Hej, Jo jag vet de säljs hos två stycken olika skomakare. Det jag menade var att de skobutiker som man kunde gå i tidigare kan man inte gå i längre. Jodå de har fina skor i Lund med har jag till min glädje kommit fram till.

 6. lano skriver:

  ”Quality is remembered long after the price is forgotten” är en version jag hört, Och en trevlig sak man gott kan säga till sig själv emellanåt 🙂

 7. JS skriver:

  Kavajen ser jättekort ut, är den det?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s