Randsytt: Il Gergo

Freelance

Nästa aktör i inläggsserien om randsydda skor i mellanprisklassen är italienska Il Gergo. Återigen ett märke jag inte har någon egen hands-on erfarenhet av. Av deras websida att döma har de många trevliga modeller i sitt sortiment. Websidan innehåller även företagets on-lineshop.

Något jag slås av är ett ganska brett utbud av randsytt med dainitesula. Något som efter den förra vinterns blöta väderlek känns som ett alltmer lockande alternativ. Utöver modellerna av cordovan (ca 350 euro), verkar prisbilden för oxfords och liknande modeller ligga mellan ca 140-200 euro. Mockasinerna runt 100, samt även några trevliga modeller för golfaren.

Sammantaget har Il Gergo, av förklarliga skäl, ett kanske aningen mer kontinentalt snitt och utbud än exempelvis Sander. Dock även med många trevligt, mindre långsmala läster. Brogueboots i mörkbrun mocka känns dock i mitt tycke som ett riktigt trevligt alternativ tillsammans med ex. en marinblå kostym. Nedan ett urval av Il Gergos modeller:

Imperial Tan

Charles

Arthur

Tutor

Fano

Leader, cordovan

Tutor, black leather

Kuby

Squalo, golf

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Randsytt: Il Gergo

 1. Ludvig Hallberg skriver:

  Skorna ser ju vettiga ut, men jag tycker det är svårt att säga så mycket om en sko innan den har använts ett tag. Jag har ett par randsydda i den här prisklassen och de är bra, men lädret har fallit ihop lite på insidan, det är tydligen rätt vanligt i den prisklassen, enligt skomakaren berodde det på hur man hade sträckt lädret när skon tillverkades.

  Sedan funderar jag lite på hur lädret får sin färg, om det är någon skillnad på hur bra det håller. Ett djur är ju som bekant inte helsvart.

  Hur resonerar ni kring dainitesula? Spontant känns läder roligare, ett alternativ är ju lädersula som har klätts med ett gummilager för att förhindra slitage. Men för att kunna använda ett par lågskor under vintern med mycket regn, dock ej snö är kanske en dainitesula bättre. För att i snöväder använda kängor eller högskaftade skor då också med dainitesula. Många skor blir det i alla fall 🙂

  • Johan Malmö skriver:

   Man skiljer på anilinfärgade skor, semianilinfärgade skor och täckfärgade skor.

   Anilinfärgning är en naturlig färgningsprocess som ger ett mjukt läder som andas väl och åldras vackert om det sköts rätt. Alla bättre skor är färgade på detta sätt. Ett sätt att känna igen anilinfärgat läder är att repa det med t ex nageln. Då produceras en ljusare repa. Ett annat sätt är att blöta fingret och gnugga lite på lädret. Då får man ett mörkare märke, som försvinner när lädret torkar. (Om skorna är nyligen vaxade/putsade så blir det svårare att producera den mörkare fläcken eftersom lädret inte suger så mycket.)

   Semianilinfärgning eller täckfärgning innebär att ett mer eller mindre tjockt lager färg läggs på läderytan. Det gör underhållet något enklare men ytan åldras dåligt och börjar ibland krackelera efter någon/några säsonger, speciellt om man inte använt skoblock. Ett sätt att känna igen dessa typer är att de förblir blanka även när de inte putsats under lång tid.

   När det gäller dainite vs läder så har jag bara lädersulor på några av mina sommarskor. Jag gillar lädersulorna för att de är lättare och känns något svalare på sommaren, men föredrar annars den i vårt klimat betydligt mer funktionella gummisulan.

 2. Johan skriver:

  Hej
  Hos davidsonsskomakeri.com kan du få lite info om olika infärgningar av läder osv.

 3. Ing. Nilsson skriver:

  L.S.,

  Jag noterar att Il Grego även för golfskor, och riktigt trevliga sådana att döma av utseendet. Är det månne någon här som har erfarenhet av dessa?

  http://www.gergo.it/prod_detail.php?prod_id=904&sku=TIGREDK%20BROWN%20WHITE%20CALF&main_prod_id=906

  Eller andra golfskor i läder… man vill ju inte gärna sätta fötterna i 100%-ig plast direkt.
  Mina nuvarande håller på att ge upp och revision skulle bli 170 euris:

 4. Fredrik skriver:

  En till fråga på ämnet sulor. Har någon erfarenhet av sulor med s.k. double leather sole? Är det ett mellansteg mellan enkel läder och gummisula och hur är vattentätheten kontra andningsförmåga?

  • Archibald skriver:

   Jag vet inget specifikt om just dubbel lädersula.

   Däremot tycker jag, utan att vara väldigt kunnig om skor, att allt tal om att lädersulor skulle andas känns lite uppförstorat. Först består ofta en lädersula av ett inre ganska tätt lager av kork/hartsblandning för att förbättra skons anpassning till bärarens fot. Sedan används en hel del lim för att ytterligare förankra lädersulorna utöver randsömmen.

   En sultyp som faktiskt konstruerats för att hålla vatten ute, håller rimligtvis även en hel dela fukt instängd. Dock kan jag känna att lädersulan kanske suger upp aningen mer av den fukt som foten avger, medan ex. en dainitesula lämnar det till det övriga lädret ovan foten att göra huvudjobbet.

 5. Maximus skriver:

  Från det ena trevliga märket till det andra. Engelska Loake finns på nya skositen Heppo.com. 10 % rabatt tom 19 september.

 6. Lord Pesherton skriver:

  På bilderna ser de väldigt trevliga ut. Skulle vara kul om någon som har erfarenhet av märket kunde uttala sig om kvalitet och känsla. Är det någon av er här på tdc som provat märket ”Finsbury”? Har precis fått hem två par bättre begagnade, och de har i mitt tycke väldigt fin passform och helt okej finish. Kostar enl deras hemsida ungefär som skorna ovan.

 7. Johan H skriver:

  Insåg just att jag lagt min kommentar i ett annat inlägg så jag saxar ut det och lägger det här också.

  Har någon kollat in Charles Tyrwhitts skor? Jag kollade under Sale på deras hemsida och satte nästan morronkaffet i vrångstrupen, priserna är ju löjligt låga.

  Är det någon som har en bra jämförelse mellan olika märken? Just nu är det mycket ”X kan inte jämföras i kvalité med X” men det finns ganska lite jämförande studier att läsa och titta på. Jag har Herring shoes, Church och C&J själv men inga av dem uppvisar någon större skillnad då det inte gått så lång tid. Mina CJ är äldst med 5 år på nacken men används ganska sparsamt så de slits ju inte heller. En ankelkänga från Herringshoes där i mot plågas nästan dagligen och i betydligt värre väder och de åldras ju där efter också. Jag vill ha lite jämförelser att titta på av er som använder era skor dagligen, gärna året om så man kan se vad som sker med dem.

  • Ing. Nilsson skriver:

   Bäste Johan H, L.S.,

   Jag köpte ett par brogues i brun mocka för något år sedan och samtidigt ett ett par av dessa:
   http://www.ctshirts.co.uk/ym-gbpdefault/yr-yd-Men%27s-Shoes/yp-MC003BLK/Black-Calf-Leather-Oxford-Shoes/productdetail.aspx?ppp=12&sortBy=Relevance&page=1&back=False&canned=&browse=Y
   Efter 3 månander av intensivt nyttjande, ca 3 gånger i veckan, fick jag för mig att gå till brevlådan trots att det regnade ute. När jag kom åter ca 4minuter senare (det är inte så långt) var skorna dyngsura untertill och gav läten ifrån sig när man gick – ungefär som när man går i ett kärr; alltså onomatopoetiskt något i stil med klafs klafs. Jag var övertygad om att de ultratunna lädersulan givit med sig och i söndrigt skick börjat läcka, men icke! Sulan var helt intakt och inte så rasande sliten. Problemet var bara att den var gjord av läder med papperskaraktäristik. Papper är även ett material som jag starkt misstänker utgör förstärkningen av det snuskigt tunna övanlädret, men då jag slängde skorna vid soptunna i affekt och gick i den blöta strumplästen in till huset hann jag aldrig inspektera något närmare.
   Emellertid är de andra kalvoxfordarna något bättre även om de är behäftade med gnäll när man spatserar samt sitter lite obekvämt. Man känner m.a.o. att skorna finns där hela dagen emedan situationen när jag bär C&J, Ludwig Reiter (http://www.ludwig-reiter.com/kataloge-broschueren.html), Greve (http://www.greve.eu/) eller Van Bommel Noble Blue (http://www.vanbommel-shop.nl/noble-blue/veterschoen-gekleed-19035-00-g.html?___store=vanbommel_uk&___from_store=vanbommel_nl) är sådan att jag inte ägnar skodonen en tanke innan jag ska hem om aftonen. Tyvärr är det inte en fråga om att CT-skorna behöver ”gås in” – detta är redan gjort med omsorg och även skoblock är något som jag inte anser vara överflödig lyx. Ibland är det helt enkelt så att 300 EUR skillnad i budget märks i slutresultatet.

   Hoppas detta kan vara till någon hjälp eller glädje.

 8. Cyril skriver:

  Rekommenderas INTE att köpa skor från CT. Inhandlade ett par brogues på prov och är inte nöjd. Lädret verkar vara behandlat på ett sätt som gör att de inte tar emot skoputs/fett. Repor etc i skons yta går därför inte att jämna ut genom att putsa skon. Passformsmässigt är de också väldigt styva i lädret, trots att lädret som Ing. Nilsson nämnde är tunt. De känns närmast som ett par Foppatofflor med tunt läderöverdrag.

  Förmodligen är lädret förstärkt med något syntetmaterial. Priset är lågt, men jag anser det ändå inte vara prisvärt. Gå upp i pris till ett par Loake’s eller liknande, så får du en produkt som är oerhört mycket bättre i kvaliteten.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s