A River Runs Through It

Jag är ingen cineast, eller konnässör av kulturellt tunga filmer med djuplodande intellektuellt värde. Jag skulle ändå vilja lyfta fram en film jag såg för första gången runt 1993. ”A River Runs Through It”, med den svenska titeln ”Där Floden Flyter Fram”. Främst var det nog mitt flugfiskeintresse som lockade mig att se filmen, regisserad av Robert Redford, och med Brad Pitt i en av Huvudrollerna. Men en av de stora behållningarna utöver vacker natur och spektakulära fiskescener, är den klassiskt snygga och grova fritidsgarderob karaktärerna bär filmen igenom.

Kontemplation vid vattnet

Kort sammanfattat handlar filmen om bröderna Norman (Craig Sheffer) och Paul (Brad Pitt) och deras uppväxt och liv i 1920-talets Montana och den lilla staden Missoula. Brodern Norman lämnar Missoula för collegestudier på östkusten, medan Paul stannar kvar för att så småningom börja arbeta som journalist på den lokala tidningen.

Norman framställs som den lugne stoikern, medan Paul mer hänger sig åt vin kvinnor och spel. Filmens huvudhandling utspelar sig under den sommar bröderna får tillsammans då Norman återvänder till Missoula efter sina collegestudier.

Den röda tråden genom hela filmen är flugfisket, i underbara naturmiljör med strömmande vatten och enorma steelheads som elegant krokas på diverse torrflugeimitationer av sländor.

Den stora och trevliga skillnaden mot dagens flugfiskeskildringar är att Norman och Paul istället för goretex från topp till tå, klär sig i grova tweedbyxor vilka hålls uppe av stadiga hängslen över bomullsskjortor med väv av väl tilltagen tjocklek. På fötterna sitter fettade läderkängor och på huvudet den för fisket så obligatoriska hatten. Här inte i form av tonårsvarianten baseballkeps, utan rejäla filthattar och tweedkepsar av klassiskt snitt. Fisket, bedrivs med vackert snickrade splitcanespön med karaktäristisk mjuk helaktion. På det hela taget en lättsmält, vacker film med en god portion klassisk stil. Och fiske.

Norman och Paul

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s