Flockbeteende, dämpade färger och mönster

Gäspar en, gäspar alla.

Jag har nu under en förhållandevis lång period arbetat med samma grupp av människor, på samma avdelning. Med tiden har jag märkt att folk tenderar att falla in i någon slags språkmässig masspsykos. Kanske inte så grovt och allvarligt som det låter, men ändå irriterande märkbart.

Det hela visar sig genom att någon börjar använda ett uttryck för en sak, ett tillstånd, ett förhållningssätt relativt ofta. Med ens använder alla på avdelningen sig av ett mycket liknande sätt att uttrycka sig i sammanhanget.

Just nu använder sig påtagligt många av uttrycket ”lite så”, för att beskriva hur väl något överensstämmer med det någon annan förklarat:

”-Jag cyklade till jobbet i morse, men blev blötare under regnkläderna än utanpå…”

Jaa, men lite så, det är ju så varmt och fuktigt…

Det är ett heltidsjobb av uppmärksamhet på det egna munlädret, och att ta sig ur det. För jag har inte heller passerat obemärkt. Kanske är jag annars den enda som lagt märke till det hela. Att så många pratar med hjälp av samma uttryck. Säkerligen är jag den enda som stör sig på det, för det gör jag. Det är inget världsomvälvande hat, men en lätt återkommande irritation. Om man stålsätter sig, och bara tyst betraktar en konversation, låter det ganska komiskt. Och lite dumt.

För övrigt föredrar jag just nu att undvika tydliga och klara accentfärger. Det måste inte alltid finnas ett litet stänk av glad färg bland kläderna man har på sig. Även om jag exempelvis äger en ganska stor samling av just färgglada strumpor. Även slipsar och näsdukar i regnbågens alla färger. Men, de är bra vid ett färgglatt humör. Nu är läget mer dämpat, lugnt och inte-sticka-ut-på-preppymanér. Hellre diskreta mönster. Ja, lite så.

Lugna färger, tre mönster.

Slipsen, något tydligare

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Flockbeteende, dämpade färger och mönster

 1. Lord Suggs skriver:

  Ha ha ha, hög igenkänningsfaktor. Det är väl helt enkelt, som du själv är inne på, så att det är ett socialpsykologiskt gruppfenomen. Man anpassar/tar till sig samma språkbruk för att ”accepteras” i gruppen medvetet eller undermedvetet. På min arbetsplats är ”flagga upp för…” ett spritt uttryck som jag med framgång lyckats motstå att anamma själv.

 2. Rasmus skriver:

  Ja men lite så är det faktiskt. Det blir ju lätt så att man håller sig till en viss samling uttryck, som i sin tur sprider sig vidare till andra i samma gruppgemenskap. Man blir som dem man umgås med…

 3. Andreas skriver:

  Som andra skrivit: hög igenkänningsfaktor. Jag gissar att sådana uttryck används utan att man reflekterar över det, och när man väl lagt märke till hur dumt det låter kan man inte sluta irritera sig över det. Ett intressant experiment vore att påtala det för någon kollega i förbigående, lite så, och se om denne också kommer irritera sig på det i fortsättningen.

  Själv arbetade jag länge ”på golvet” i fordonsbranschen, och lade mig till med ett hemskt ovårdat språk. Har tack och lov lyckats arbeta bort en hel del av detta nu, men under stress låter jag som en riktig borstbindare. Så jag instämmer även i att det är ett heltidsjobb att vakta munlädret. Men det är värt det, helt klart.

 4. Kommissarie Kronborg skriver:

  Vad är det för kostym?

 5. Johan skriver:

  Ditt exempel på hur språket anpassas efter den grupp man befinner sig i kan med största sannolikhet förklaras med liknande mekanismer som framväxten av manliga standardplagg som kostym, skjorta och slips. Jag kan dock instämma i att kostymen är en trevligare ”masspsykos”… 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s