Mörk kostym

Slutet på sommaren är ofta en populär tid för bröllop och andra festligheter. Förra helgen var vi bjudna till ett par bekanta för att närvara vid deras stora dag. På inbjudningskortet var klädkoden mörk kostym angiven.

Jag är sällan en vän av paragrafrytteri och stilfascism, men anser att en klädkod i alltid är en klädkod. Står det uttalat mörk kostym, bör man exempelvis inte komma i en beige. Trots att det fortfarande är sommar. Eller vad man anser/tror att värdparet egentligen menat med att ha skrivit ”mörk kostym”. Det är ju det klädkoder är till för. Att det inte behöver råda något tvivel över vad som menas.

Vilken mörk färg man sedan väljer på sin kostym, tycker jag blir mindre viktigt. Själv kände jag att jag just nu är ganska trött på den svarta kostymen. För övrigt färgen som ca 80% av de närvarande bar. Någon vettig omönstrad mörkgrå äger jag faktiskt inte, så valet blev marinblått. En färg som förvånande många kvinnor vill avfärda som gubbig. Brunt stod också nära till hands, men får vänta till nästa tillfälle.

Jag vill gärna slå ett slag för lackskon i sammanhanget. Jag äger ett mycket skönt välsittande par. Det är synd att låta dem stå i garderobens mörker utom vid de relativt få tillfällen då smokingen luftas. En välskuren vit skjorta med krage i önskat snitt och dubbel manschett, samt vita hängslen användes till det hela.

Kostymen nedan är T.M Lewins modell Timsbury, som utöver ett trevligt diskret herringbonemönster även har ett foder av Bemberg Cupro i en skönt röd ton. Vidare levereras kostymerna från T.M Lewin även med en i mitt tycke mycket väl genomtänkt ärmlängd, vilken jag inte behövt justera. Sen beror det givetvis på hur mycket skjortmanschett man vill skall synas i ärmslutet. Eller om man nu har väldigt korta armar.

Good health

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

31 kommentarer till Mörk kostym

 1. Kommissarie Kronborg skriver:

  Trevligt! Den mörkblå kostymen är klart underskattad! Grå kostym är snyggt, men kan ibland kännas lite väl… kontorsmässig för bröllop, kan jag tycka.

 2. Fläderblom skriver:

  Mörkblå kostym är ett självklart val för ett sommarbröllop med klädkoden ”mörk kostym” (den klädkod som hette ”kavaj” innan Magdalena Ribbing gav sig in i leken). Grå tycker jag också är utmärkt, men sommartid kan det vara trevligt med lite färg. Brun kostym till fest känns fullständigt fel. Brunt passar till sport och på landet. I staden och på galej ser det nedtonat och alltför rustikt ut — ”never wear brown in town”.

 3. Mikael Englund skriver:

  Borde inte paragrafryttarna ha insikt själva i vad mörk kostym betyder…?

  • Archibald skriver:

   Förtydliga gärna. Min förhoppning är att jag själv har relativt god koll på vad klädkoden innebär. Sen har jag diskuterat saken med personer som är av en något annan uppfattning, vilka tycker att det finns mer utrymme för egna tolkningar.

   Däremot känner jag själv att resonemang som ”never brown in town” etc. känns tråkigt förlegade och inaktuella.

   Jag är, vad bloggen i sig än signalerar, ingen fundamentalist. Bara barnsligt förtjust i välsittande kläder.

  • David B skriver:

   Jag tror att kostymen ser ljusare ut på bilden än vad den är i verkligeheten.

  • Fläderblom skriver:

   Paragrafryttare, traditionalister och etikettfundamentalister använder inte klädkoden mörk kostym. Från tiden kring första världskriget till och med 1980-talet fanns tre klädkoder för fest: kavaj (innebar mörk kostym), aftondräkt (innebar smoking) och högtidsdräkt (innebar frack).

   Magdalena Ribbing, Sveriges i särklass mest lästa etikettskribent, har med stor framgång infört ytterligare en klädkod. Hennes lista lyder: kavaj (mindre formell — kavaj och udda byxor, ljus kostym e d), mörk kostym (mörk kostym), aftondräkt (som hon kallar smoking) och högtidsdräkt (som hon kallar frack). Magdalena Ribbings lista har fått enormt genomslag (till och med vid hovet, om man skall tro henne själv) och när någon i dag anger kavaj är det nog vanligare att det är Ribbingsk kavaj än traditionell kavaj som avses. Dock finns det fortfarande några stofiler som tycker att traditionell etikett kräver traditionell terminologi. För oss existerar inte klädkoden mörk kostym.

   En mindre formell klädkod kan behövas, så jag är inte emot Ribbings tilltag per se. Däremot tycker jag att det var mindre lyckat att välja ett namn som redan var upptaget, eftersom det leder till förväxlingsrisk. Finare vardagsklädsel eller liknande hade varit bättre.

   Har The Drones Club någon officiell klädkodspolicy? Är det traditionen eller en DN-journalist som skall styra terminologin?

   [Detta är en upprepning av något som jag själv och flera andra har påpekat i alla möjliga sammanhang, både i kommentarer på Magdalena Ribbings egen blogg och annorstädes.]

   • Archibald skriver:

    Jag skulle nog själv föredra de traditionella benämningarna, kompletterade med en variant för udda kavaj etc. Men, då de nya varianterna i dagsläget fått så stor genomslagskraft och mer eller mindre blivit norm, tror jag man gör klokt i att försöka anamma dem. Även om det i mitt tycke var väldigt korkat att exempelvis ge det ursprungliga ”kavaj” en helt ny, mer informell innebörd än vad samma klädkod innebar tidigare.

    Ribbing ses nog som en stil och etikettsexpert av rang i Sverige. Jag läste hennes bok ”Karlar med stil”, vilket ändrade min uppfattning om saken.

    Sedan hon i den boken med bild och utförlig beskrivning förklarade att det var tidernas toppenidé att stoppa in skjortan djupt ner i kalsongerna(!) för att hålla kvar den i byxlinningen, har hon i mina ögon inte riktigt alla stilhästar hemma i stallet.

 4. Alistair skriver:

  Snyggt men var i hela friden är blomman som jag tycker bör sitta i kavajslaget?
  Det var ju trots allt sommar, bröllop och d:o fest!

  Gillar särskilt de snedställda kavajficklocken. Vad är det för tygkvalité?

  MVH
  ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Håller med dig där. En blomma hade satt en snygg prick öve i’et. Allrahelst då kostymerna i fråga faktiskt sys med två öglor för ändamålet bakom slaget, under knapphålet. Dock anar jag att jag riskerat att inkräkta väl mycket på brudgumens stilterritorium, då han var den enda i sällskapet som bar blomma på slaget, och lackskor.

   Tyget är av kvalitén super 110’s, och materialet merinoull.

 5. Kommissarie Kronborg skriver:

  Jag hade inte heller valt brun kostym. Jag bär det gärna ”i stan”, men jag tycker inte det känns festligt nog för bröllop och liknande tillställningar.
  För övrigt gillar jag slipsen på bilden.

 6. Uncle Fred skriver:

  Den allmänna kunskapen när det kommer till stil är alldeles för dålig, och då behöver vi inte gå så långt som att prata om passform och snitt.
  För några år sedan var jag på ett bröllop med samma klädkod som nämns ovan, mörk kostym. Dessutom står det uttryckligen i inbjudan att barn inte var välkomna, utan att det skulle vara för vuxna. Jag och min fru respekterade givetvis detta och ordnade med barnvakt för vår son på två månader och klädde oss även efter det som önskades av brudparet.
  Men jag höll på att tappa hakan när det kommer både ungar och folk med jeans(!) in i kyrkan. Hur man kan vara så respektlös mot någon som ska fira en av sina större dagar i livet övergår mitt förstånd. Jag var nästan (men bara nästan) på väg fram och fråga dem hur det stod till med läskunskaperna…
  Att dessutom barn i 6-8 årsåldern springer omkring gör inte saken bättre. Några hade tydligen fått ett undantag då de inte kunde få tag på barnvakt och hade en lång väg att åka. Men resten?

 7. Spiceywiener skriver:

  Svart kostym bär jag på begravningar, endast. Mörblå däremot är den mest klassiska bröllopskostymen ever. Klockrent val!

 8. Hannes skriver:

  Kära meddrönare! Med annalkande skolstart har jag tänkt mig införskaffa en ny kostym. Jag har aldrig tidigare ägt en kostym som är tänkt att användas till vardags, och detta användningsområde är för mig helt nytt. Därför vänder jag mig nu till er kära drönare med detta delikata spörsmål.

  De två kostymer som hittils har fångat min uppmärksamhet är dessa tre:

  http://www.ctshirts.co.uk/ym-gbpdefault/yp-EN047BLU/Blue-Sharkskin-English-Suit-Jacket/productdetail.aspx?ppp=12&sortBy=Relevance&page=1&back=False&browse=Y

  http://www.ctshirts.co.uk/ym-gbpdefault/yr-yd-Men's-Suits-_and-Separates/yg-English-Wool-Suits/yp-EN051GRY/Charcoal-Sharkskin-English-Suit-Jacket/productdetail.aspx?ppp=12&sortBy=Relevance&page=1&back=False&canned=&browse=Y

  http://www.ctshirts.co.uk/ym-gbpdefault/yr-yd-Men's-Suits-_and-Separates/yg-English-Wool-Suits/yp-EN086CHA/Charcoal-Birdseye-English-Suit-Jacket/productdetail.aspx?ppp=12&sortBy=Relevance&page=1&back=False&canned=&browse=Y

  Kostymen i fråga är tänkt att användas i universitetsmiljö, såväl med slips som med kravatt och fluga.
  Jag ser mig själv lättast i den blå varianten överst, men kan samtidigt känna att färgen känns väl formell. Tankarna är många. Vad tycker ni?

  Tack för en välskriven blogg och länge leve dandyn i oss alla!

  • Archibald skriver:

   Jag tycker själv att alla tre modeller du länkar till är väldigt snygga. Tyvärr verkar de nu efter en längre tids webrea inte finnas i särskilt många storlekar. Varianten Blue Sharkskin är även min klara favorit.

   Som du skriver ger en mörkare, enfärgad kostym lätt ett väldigt formellt intryck. Framförallt tillsammans med vit skjorta.

   Är det specifikt en treknäppt kavaj du vill ha? Den ger ett visserligen klassiskt snyggt intryck, men blir även mer formell. Med den modellen har dessutom både CT och T.M Lewin frontveck på de tillhörande byxorna. Något att ha i åtanke.

   En tvåknäppt kavaj ger ett aningen mer avslappnat intryck, och fungerar bra i många situationer. Troligtvis blir den mindre chockerande i universitetsmiljö, vilken enligt min erfarenhet ofta är/var väldigt dominerad av gymnastikskor och lediga kläder. Det varierar sen säkert också mellan olika universitet.

   Nu lite allmänt svammel och egna tankar om att gå i kostym till vardags.
   Givetvis tycker jag att du ska ha den kostym du gillar bäst, men vet av egen erfarenhet att den med tiden inte ger samma nöje att ha på sig, om omgivningen kostant ser på dig som om du flytt från en närliggande teater när du har kostymen på dig. Oavsett hur bra du själv tycker om den.

   Att inleda det hela i full utstyrsel med högknäppt kavaj, väst etc., är ett visserligen beundransvärt djärvt steg, men kan i verkligheten lätt bli något helt annat än vad man tänkte och hoppades på från början. Pinstripe (kritstrecksrandigt) gör det hela ännu ett snäpp mer komplicerat och svårburet, även om det är våldsamt snyggt. Med tiden kommer du mer och mer komma in i vardagsbruket av kostym, hitta vad du trivs i, bli mer bekväm, och kan då avslappnat och naturligt ta ut svängarna.

   Jag har kikat lite bland T.M Lewins kostymer. Nedan är tips på några ytterligare alternativ som jag själv känner kan fungera bra till vardags. Lycka till.

   http://www.tmlewin.co.uk/product.aspx/Men/MenswearSuits!28956

   http://www.tmlewin.co.uk/product.aspx/Men/MenswearSuits!28942

   http://www.tmlewin.co.uk/product.aspx/Men/MenswearSuits!36005

   http://www.tmlewin.co.uk/product.aspx/Men/MenswearSuits!34215

 9. Heinkel skriver:

  Lackskor till mörk kostym? :S

 10. Lord Suggs skriver:

  Ett påpekande bara, boken ”Karlar med stil” är skriven av stylisten Camilla Thulin och inte av etikettskribenten Magdalena Ribbing.

  • Archibald skriver:

   Oops. Ja, där ser man. Då är det ett minus till Thulin för kalsongerna, och ett till Ribbing för ”Kavaj” 🙂

  • Fläderblom skriver:

   Kalsongfadäsen är kanske Thulins, men Ribbing har gjort en del andra konstigheter för herrmodet. I någon av hennes böcker hänvisar hon till en informant som hävdar att byxor med slag bara kan bäras till dubbelknäppt kavaj, något som hon för vidare som en regel. Att detta inte är en allmän princip vet var och en som har studerat de senaste hundra årens kostymmode — ibland slag, ibland inte, ibland dubbelknäppt, ibland inte, ingen korrelation däremellan.

   Det är över lag dåligt med skribenter med djupare kunskaper om klassiska herrkläder. De som försöker skriva om ämnet tycks alla sitta fast i något slags metrosexuellt-streetwear-hipster-clown-träsk som är svårt att ta sig ur. Spaltkilometer ägnas åt rätt denim, men inget utrymme alls åt rätt kragknappar eller rätt damasker.

 11. Per Dahlström skriver:

  När vi ändå pratar engelska kostymer: Köpte för ett tag sedan en kostym från T.M. Lewin, men upplevde att tyget kring låren var alldeles för väl tilltaget.
  Är det någon som vet om Charles Tyrwhitts kostymbyxor är likadana?
  Personligen uppskattar jag mer de byxor som finns i Sverige, som är mer figurnära.

  Mvh
  Per Dahlström

  • Archibald skriver:

   Var det byxor med eller utan frontveck? Själv har jag ofta problemet att byxorna av det smalare svenska snittet ofta sitter väl snävt över lår och vader, men blir för vida i midjan om jag går up i storlek. T.M. Lewins flat front byxor till de tvåknäppta kostymerna blir perfekta i benvidden.

   • Per Dahlström skriver:

    Jag köpte med frontveck – jag känner mig som en clown i dem, och har förpassat dem till byrålådan tills jag vet huruvida skräddaren kan åtgärda dem eller inte.

    Så frågan kvarstår: Någon med kännedom huruvida T.M. Lewins frontvecksbyxor är gentemot Charles Tyrwhitts kostymbyxor?

    Mvh
    Per Dahlström

 12. Peder skriver:

  När jag fick min kostym från CT så tyckte jag att byxorna var lite ”fladdriga” vid foten, samt att de var alldeles för små i midjan. Jag har ”ALLTID 34 i midjan men dessa 34:or saknades ca 4 cm i midjan, men ändringsskräddaren sydde in byxbenen la ut dem i midjan samt kortade byxbenen något. Ändringskostnader på försummbara 400 kr, och de sitter mkt bra nu

 13. Teodor skriver:

  Hejsan!

  Tänkte bara kolla vad du har för storlek på den blåa kostymen från T.M Lewin, för tänkte nämligen beställa en nu i veckan.

  Mvh
  Teo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s