Stilmässig Schizofreni

Bleulers stilteori?

Trots ett inbitet klädintresse, med en garderob vald med omsorg, infinner sig ibland dagar då manschettknappar, slipsar, näsdukar, randsydda skor, favoritklockorna, skjortorna med diverse kragsnitt gör att jag känner mig som en nyklädd julgran.

Väljer jag då istället att strunta i någon eller några av ovan nämnda accessoarer, infinner sig istället ofta en känsla av tomhet, nakenhet. Lite som i de där drömmarna när man finner sig själv vandrande genom staden, utan kläder. Som att det saknas något viktigt. Låter det bekant?

Ibland kan det röra sig om så små detaljer som balansen mellan en vit näsduk i bomull, eller en i siden med mönster i vackra färger. Den första känns blek och intetsägande, den andra som hämtad ur GB-glassclownens ensamble. Oavsett färg eller mönster.

Säkert är dock att dessa dagar blir färre med tiden. Klädvalen blir med åren som går kanske inte blir fullt lika varierade som de varit tidigare. I gengäld sitter plaggen bättre, säkrare, mer självklart. Mängden kläder och accessoarer tenderar med denna utveckling och med löpande utrensningar även sakta att minska något i antal. Utan att de kläder som finns kvar för den skull känns trista då de används.

Något som även blir enklare med åren som går, är att fläta in nya plagg av typer eller färger som tidigare inte använts, utan att de kolliderar med det jag redan har. Eller att i perioder kunna ha en annan typ av kläder än den man använder mest, utan att för den skull känna sig stilmässigt otrogen eller obekväm. En resan mot en trygghet i den egna stilen, vilken sakta hittar sin plats i tillvaron.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s