Generationsskifte stl. 15 till 15½

Det sägs att motion och träning är av godo, men ibland har dessa aktiviteter smått opraktiska följder avseende kragstorlek…

I ett försök att väga upp situationen, har tillskottet nedan just anlänt. Skjortor i de färger jag nästan uteslutande använder mig av, i något olika utföranden. Det skall bli intressant att bekanta sig med kragen av modell St James, vilken återfinns på de tre mittersta skjortorna.

Windsor, S:t James och Duke of York

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Generationsskifte stl. 15 till 15½

 1. Joel skriver:

  Vart riktigt sugen på att beställa! Men sen kommer alltid tveksamheten inför att beställa pga av storlekar. Dessa typer av storleksmått, kan man finna dem på några skjortor i Sverige? Så att man kan prova sin storlek först? Handlar i dagsläget nästan bara bläckskjortor pga att jag vet att en large där nästan alltid sitter bra. Men tycker nu att deras kragar ofta inte faller mig i smaken.

  //Joel

  • Archibald skriver:

   Om du har Bläcks skjortor i stl. L, borde de vara ca 41-42cm i kragen. Det motsvara ungefär stl 16½. Du kan lättt mäta ditt kragmått med måttband, där en välsittande skjortkrage normalt sitter på dig.

   Håll två fingrar innanför startändan på måttbandet, och lägg det sedan runt halsen utan att det hänger löst, eller stramar och mät omkretsen. Sedan kan du hitta en storlekstabell här, med mått både i tum och cm representerade.

 2. Henrik skriver:

  De T M Lewin-skjortor jag har är utrustade med manschetter som jag upplever är direkt otrevliga. Alldeles för vida och sladdriga! Det är synd, för i övrigt är skjortorna angenäma. Någon mer som har samma problem?

  S:t James-kragen ser väldigt trevlig ut däremot! Återkom gärna med bilder på dess bärande.

  För övrigt snubblade jag nyss över den här länken:
  http://shop.textalk.se/se/article.php?id=11491&art=3383397

 3. Per Dahlström skriver:

  Jag tycker att det är ytterst problematiskt att beställa enligt de engelska måtten.

  Själv besitter jag en rätt bred hals samt en lång och atletisk kropp (kavaj: 50-52L) – vilket innebär att jag måste välja ett stort halsmått (18″) samt att mitt mått från mitten av ryggen till handleden också blir stort (36″).

  Jag skickade i alla fall iväg måtten till TW Lewin. Väntade på paketet. Fick hem det. Rev ivrigt upp det. Ett tält!

  Jag skulle inte råda någon att inte testa att beställa, men jag tror att personer med min kroppsform kommer att bli besvikna.

 4. Steve skriver:

  Henrik: Jag instämmer i att manchetterna är alldeles för breda, och då har jag en helt normal handled på ca 18 cm. Men eftersom jag hittllis bara köpt deras modell med knappar i manchetten är problemt lätt löst genom att flytta på knapparna för att tighta till den. Tycker dock inte att dom är sladdriga. Tycket både krage och manchett håller utmärkt styvhet.

  Men då bör man alltså passa sig för deras skjortor med dubbla manchetter? Vad säger ni andra?

 5. Peder skriver:

  De skjortor från TM Lewin med dubbla manchetter som jag har tycker jag inte alls är ”sladdriga”, utan sitter alldeles utmärkt.

 6. laphroaigman skriver:

  Det är ett väl känt faktum att engelska skjortor är mycket vidare än vad vi är vana vid. Jag är rätt smal, 187 cm ca 77-78 kilo. På mig sitter Lewin’s slim-fit mycket bra, men exv. Tyrwhitt’s slimfit måste jag sy in ca 6 cm för att de ska sitta bra. I gengäld tycker jag att Tyrwhitt’s skjortor har oftast har betydligt högre kvalitet i tyget. Med Lewin måste man fundera rejält på vad man beställer. Jag köpte på chans en Hilditch&Key i ”normal fit” som jag hittade på nätet. Jag överdriver inte om jag säger att jag skulle kunna sy in den 25 cm och ändå få på denmed gott om utrymme…

  Har tjatat om det tidigare här på thedronesclub, men för den som vill lägga upp någon hundralapp mer är Crombie ett utmärkt val. Riktigt bra tyger, och deras slimfit är 2-3 cm vidare än Lewin’s. Dessutom rea just nu.

  • laphroaigman skriver:

   … och en ytterligare fördel med Crombie’s dubbelmanschetter är att de är konstruerade så att man kan få två olika ärmlängder, med ca en centimeters variation beroende på hur man väljer att fästa manschettknappen, denna lösning finns inte på de dubbelmanschetter jag köpt från Lewin. Från Tyrwhitt har jag bara skjortor med enkelmanschett, så jag vet inte hur de ser ut.

 7. Egon skriver:

  Ang. storlekar på diverse engelska skjorttillverkare, vilka tycker ni har smalast slim fit? Etons slim fit sitter nästan perfekt på mig, någon centimeter smalare kanske de borde vara men TM Lewins är ändå lite för breda på mig.

  Vilken tillverkare borde jag prova tror ni?

  • laphroaigman skriver:

   De flesta tillverkare (utom Lewin verkar det som…) anger bröstvidden på skjortorna på sin hemsida. När jag kollade för ett tag sedan så minns jag att Hawes & Curtis och Charles Tyrwhitt verkade vara 6-8 cm vidare än Lewin, medan Pink verkar vara ungefär som Lewin, eller kanske något smalare. Nackdelen är att Pink’s slimfit bara finns med en ärmlängd.

 8. Oceanis skriver:

  Har ett 10-tal TML-skjortor inköpta senaste året. Upplever slim fit-modellerna som något vidare än svenska märken som Eton, Stenström, TSF m.fl. men ändå helt ok. Kvalitén på tygerna varierar dock, vissa (bl.a. ”luxury twill) blir väldigt lätt skrynkliga. Så vitt jag vet har TML inga tyger som är ”easy iron” vilket är en stor nackdel. Har de senaste 10-åren byggt upp ett mycket stort urval The Shirt Factorys skjortor där de flesta håller superkvalitet, klart bättre än Stenström. Strykfria skjortor är nödvändigt för alla oss som bär kostym måndag till fredag.

 9. chris skriver:

  annars finns också skjortor från New & Lingwood, finns även i samma typ av extreme cutaway krage, ser riktigt fina! de har dessutom rea!

  http://www.newandlingwood.com/category.php?id=39

  • Archibald skriver:

   N&L’s cutaway såg verkligen trevliga ut. Av bilderna att döma verkar de till och med ha aningen mer spread än St Jameskragarna.

 10. Andreas Weinås skriver:

  N&L har underbara skjortkragar men är enligt vad jag har hört väldigt generösa i vidden.

  Hur lång tid tog det att få hem kalaset. Åker på semester den 4 juli och hade gärna beställt innan om det hinner komma.

 11. Algy skriver:

  Kan även rekommendera La Chemisserie Traditionelle i Göteborg och Stockholm (och i Helsingborg numera, tror jag, där det finns en liten butik med öppettider efter överenskommelse). De har bra tyger och utmärkt service. Deras Sea Island-kvaliteter är särdeles fina.

  Däremot har jag ett par gånger råkat ut för att skjortorna har levererats med fel kragar. Inga problem att få dem utbytta i butik, men det tar ju ett par veckor extra att beställa ett nytt exemplar från Spanien där de sys upp.

  Om vi talar om vidd kan jag inte annat än varna för Cordings, vars skjortor håller mycket hög kvalitet men är löjeväckande stora. Deras 15″ sitter bra på mig i krage och axlar, resten var en katastrof. En decimeter på längden fick kapas, manchetterna sys om och skjortan tas in en oerhörd mängd centimetrar på bredden.

 12. Rifet skriver:

  Vart kan man köpa dem här skjortor??

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s