Passformsinventering

Vi gå ofta och gärna på hårt om vikten av god passform på kläderna du bär. Jag gissar att dålig passform inte är något omfattande problem bland våra läsare, men saken är alltid värd att diskutera. Oavsett hur intresserad man är eller ej av sin garderob, faller man med tiden mer eller mindre in i någon grad av slentrian. Exempelvis i kombinationer man vet fungerar, och som man trivs i. Detta är inte bara av ondo, och en av fördelarna med en långsiktigt byggd garderob. Stabilitet. Dock riskerar man även att bli något hemmablind.

Cesare Attolini

Jag har ett antal kostymer som jag använder under arbetsveckorna. Gissningsvis har jag dem på mig nio av tio arbetsdagar. Den tionde har jag kavaj och udda byxor på mig. Det har blivit så med åren, och jag trivs bra med det. Dock lade jag för en tid sedan märke till att det var några av kostymerna, som jag använde mer sällan än andra. Samtidigt några som jag har på mig oftare, och ändå trivs bra med.

När jag kikade närmre på de kostymer som hängde oftare i garderoben, kom jag fram till att kavajerna hade snäppet längre ärmar än de jag använde mer frekvent. De gav ibland en känsla av att kavajerna kändes aningen stora.

Efter att ha gått igenom och identifierat dessa mindre frekvent använda kostymer, har jag på en efter en av dem korrigerat ärmlängden, med makalösa resultat. De känns som helt nya kvajer, och kostymer. Antingen har de suttit mindre bra tidigare, eller så har mina preferenser rörande vad jag anser vara behaglig ärmlängd ändrats.

Oavsett orsaken, är mitt råd idag att du går igenom din garderob, och gör en liknande passformsinventering. Hittar du inga plagg i behov av åtgärd, kan jag bara gratulera. Om du däremot faktiskt har plagg i behov av skräddarkärlek, vill jag gratulera igen. Det är inte var dag man uppnår känslan av en ny kostym för exempelvis 200:- spenderade på en kortad ärm.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Passformsinventering

  1. Henrik skriver:

    Lysande, jag gjorde samma sak häromdagen! Efter att ha tittat på gamla foton plockade jag fram en tidig kostym ur förrådet. Den köptes för ett antal år sedan, med mer pengar än förstånd. Sålunda är kvaliteten god, men passformen anskrämlig. Nu får skräddaren justera benlängd, ärmar, nacke och midja. Jag ser fram mot resultatet!

  2. Andreas Weinås skriver:

    Lysande tankegång! Precis samma sak gäller mig och jag kan t om behöva ofta 200-300kr inför sommaren då man förhoppningsvis smalnat av en aning i midjan. Passform är A och O när det kommer till kostymer och det finns INGEN tillverkares namn som kan kompensera det. Sen är självklart passform något personligt. Vissa gillar en smal passform medans andra en lite lösare. Det viktigaste är att hitta det man själv trivs i oavsett om det är 17cm fotvidd till anklarna eller fullbreak på byxorna.

  3. Lord Pesherton skriver:

    Kan bara instämma! Dessutom en bra spark i baken då åtminstone jag har en del kostymer och annat som måste justeras, nu ska latmasken bort!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s