Hängslen: Albert Thurston

Om man oavsett ålder kommit till ett stadie i livet, där hängslen börjar kännas som ett alltmer lockande alternativ till skärpet, är
Albert Thurston
namnet och tillverkaren man bör ha i siktet. Genom historien har de levererat hängslen av god kvalité, där varianterna tillverkade i så kallad boxcloth utgör de mest rejäla och stadiga.

Thurstons första butik

Albert Thurston började tillverka och sälja hängslen år 1820 på adressen 27 Panton Street, Haymarket, London.

Den första världsutställningen hölls år 1851, 31 år senare, i det för ändamålet uppförda Crystal Palace i Hyde Park. Vid detta evenemang hyllades Thurston för den utomordentliga kvalitén på företagets produkter.

"Kristallpalatset" i Hyde Park

Vid det här laget var Albert Thurston den överlägset främsta leverantören av herraccessoarer. Thurstons hängslen bars av kungligheter, presidenter och framstående affärsmän världen över och har så gjorts till dags dato. Därav utgör de även drönarens förstahandsval då tiden är kommen.

Navy boxcloth

Black boxcloth

Navy wine stripe

Hängslen till fracken...

... eller ett mer traditionellt sobert alternativ.

En iögonfallande ton för den djärve

Imperial Purple, ett aningen mer stillsamt stänk av färg

Några varianter att hålla tweedbyxorna upp med under fisketuren eller i jaktstugan. Eller varför inte till den beiga linnekostymen?

Rätt och slätt benämnde Country Elastic

Khaki Barathea, av en mindre språkbegåvad kund en gång beställda som "Car Key..."

Thurston säljer även mer färgglada hängslen, samt varianter med diverse mönster. Rätt person kan säkert bära upp dessa, men en övervägande majoritet av oss kommer troligtvis lyckas mindre bra med typen motivhängslen? Ändå kan jag inte helt undvika att vara lite förtjust i exemplaren nedan.

Dock får de sannolikt vänta tills den dag då fullriggaren eller ankaret sitter tatuerat på överarmen...

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Hängslen: Albert Thurston

 1. Calle Z skriver:

  Instämmer i att detta märke är givet förstahandsval när det kommer till hängslen. Tyvärr så levereras inte de flesta byxor med tillhörande knappar, så det blir till att fixa detta i efterhand vilket gör att man inte använder hängslen. Endast smokingbyxorna levereras med knappar så i praktiken så används endast hängslen i mitt fall vid dessa tillfällen.

  /C.

 2. JS skriver:

  Jag har räknat på det och hängslen är exakt 92% mer bekvämt än livrem! Vidare går de inte sönder så fort de bara kan (nu pratar jag om skärp i 500-kronorsklassen, typ Saddler). Vad har hängslen med ålder att göra, förresten? Det har väl snarare att göra med användandet av kavaj och väst att göra.

 3. Lord Pesherton skriver:

  Urläckra! Och ett roligt, något oväntat inlägg! Precis som en av de föregående talarna skrev, är det måhända svårt att hitta byxor som passar. Vet någon var det finns? Ett par klassiska breeks skulle ju sitta som en fläskläpp kompat med ”country elastic”, snygga brogues och kanske en gatsby eller annan smula on top. Och nej, överkroppen behöver inte vara bar bara för att skjortan inte nämnts.. 😉

 4. Archibald skriver:

  Jag är ansolut ingen rutinerad hängselbärare, ännu. Som jag har förstått saken, brukar det dock ibland följa med knappar till många hängslen av bättre fabrikat(?)

  Oavsett om detta stämmer eller ej, är min plan att helt sonika förse tänkta byxor med erforderliga knappar. Som bekant skall ju ett par byxor av god passform sitta bra och hållas uppe utan varesig hängslen eller skärp.

  Därav borde belastningen på de tillförda hängselknapparnas fästpunkter inte orsaka några problem, oavsett om byxorna i fråga är avsedda att bäras med hängslen eller ej. Rätta mig gärna om jag har fel.

 5. JS skriver:

  Mycket riktigt brukar det följa med knappar. Jag har ett par byxor som används uteslutande med hängslen (skärp+hängsleknappar är inte att rekommendera) i ca 3 år utan minsta komplikation. Jag kan inte tänka mig att man skulle behöva göra någon form av förstärkning på byxor för att de skall tåla hängslen. Man skall dock ha i åtanke att det kan bli konstigt om man använder hängslen till byxor med lägre skärning (läs de flesta byxor i butik i Sverige idag). Dels ser det vedervärdigt ut om man nån gång tar av sig kavajen, dels kan det bli problem med storleken.
  Ännu en sak är att man skall akta sig för elastiska hängslen, de har en tendens att vara ganska obekväma (beroende på om man sitter eller står), något som hänger ihop med att det är svårare att avgöra hur mycket man skall dra åt. Såg att Savvy Row hade några snygga par men i o m att de var i storlek small och helt elastiska håller jag mig borta!

  • Archibald skriver:

   Lustigt, jag såg de där knapparna första gången så sent som igår kväll. De ser i mitt tycke ut att vara en smart lösning, samtidigt som de förbryllar mig lite. Ett vanligt förekommande argument för hängslen man fäster med knappar, brukar vara att de är mycket skonsammare mot byxfållen än just hängslen med klämmor.

   Även om dessa knappar verkar mycket praktiska, känns det som att poängen med knapphängslen går lite förlorad om man förser dem med klämmor?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s