Reintroducing the St James collar

En av våra favoritskjorttillverkare återintroducerar en tidigare full-spread kragmodell, the St James Collar. En krage som har en än mer djärv grad av spread, än deras gängse cutawaymodell, the Windsor Collar. Jag vet att detta är något många av våra läsare efterfrågat. Nedan presenteras ett litet urval av sortimentet.

Som en parentes i sammanhanget har jag medvetet valt att ta med en modell med vit kontrastkrage. En skjorttyp ett beklämmande stort antal läsare i ett annat större svenskt stilforum valde att ge fjantiga öknamn, och undantagslöst sammankoppla med överspända åttiotalsikoner.

Jag tycker tvärt om att exemplaret nedan kan utgöra ett klockrent exempel på hur skjorttypen skulle kunna bäras med avslappnad stil. Para ihop den med en bred, mörkbrun virkad ullslips och bär den till en khakibeige linnekostym i sommar. På fötterna ett par dubbla monkstraps, eller varför inte en mörkbrun mockaloafer?

Sista bilden är dagens windsorkrage, och utgör referensobjekt rörande mängden spread, då St Jameskragen alltså har aningen mer spread än Windsor.

Blue End on End

Spaced Stripe White Collar

Blue Bengal Stripe

White Plain Fine Luxury Twill

Pink Gingham Check

Dagens Windsorkrage som referensobjekt.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Reintroducing the St James collar

 1. Motsols skriver:

  En liten fråga, vet ni var man kan hitta slipsen på bild två?

  Mvh/Motsols

 2. Spiceywiener skriver:

  Mycket snygga skjortor, mitt ha-begär fick sig en rejäl knuff framåt. Hur är skjortorna i övrigt; passform, material osv?

  • Archibald skriver:

   Jag har ännu inte lagt beställningen, men högst sannolikt har de monterat kragen på de i övrigt vanliga slim-fit modellerna. Detsamma antar jag med tygerna. Jag har fattat tycke för pinpoint- och end-on-endvävarna. Twilltygerna och de som kallas ”Luxury Oxford” skrynklar något mer, och jag upplever dessutom att twillvarianterna är något luddiga i ytstrukturen.

   Jag såg dessutom annan intressant del i deras sortiment, där de hade skjortor med löstagbar krage. Då inte bara vita kragar. Det vore perfekt om det gick att beställa en skjorta, och exempelvis två eller tre kragar till den. Något som dock visserligen skulle utgöra en förlustaffär för säljaren, då skjortorna skulle hålla avsevärt mycket längre.

 3. Peder skriver:

  Om dessa är som de ”vanliga” slim-fit hos TM så är det relativt smala i snittet, lite för smala för min smak (mage). Jag sprättade upp mina det som var insytt i ryggen så blev de perfekta:-)

  Fantastiska skjortor i förhållande till pris.
  Kan även rekomendera Charles Tyrwhitt, fick leverans av 3 st i förrgår.

  • laphroaigman skriver:

   Jag har lite grann motsatt ”problem”, Lewins slimfit sitter som gjutna på mig, men av de skjortor jag köpt (fyra Tyrwhitt, sju-åtta Lewin) upplever jag att Tyrwhitt har bättre kvalitet i förhållande till pris. Tyvärr måste jag sy in även slimfit-skjortorna från Tyrwhitt, de är nog 10-12 cm vidare än motsvarande storlekar från Lewin. Nu såg jag dock att de introducerat en ännu mera slimmad variant hos Tyrwhitt, ännu så länge bara i fyra modeller dock.

   Med risk för att bli tjatig (har nog nämnt det tre-fyra gånger tidigare i kommentarer till andra inlägg), så kan jag även rekommendera ett besök hos Crombie. Lite högre priser men mycket bra skjortor. Deras slim-fit ligger storleksmässigt mittemellan Lewin och Tyrwhitt.

 4. Lord Suggs skriver:

  Själv rekomenderar jag stenhårt Coles skjortor. Tillverkade i UK, pärlemoknappar som standard, en suverän cut away krage samt bra bomullskvalitet.

 5. JP skriver:

  Äntligen! Har flera skjortor från TM Lewin som jag uppskattar, men hann inte beställa någon med St James-kragen innan de tog bort den ur sortimentet. Utmärkt att möjligheten nu återigen finns alltså.

 6. Johan skriver:

  Jag till hör ju dem som avskyr cutaway och vill ha smalare och snävare kragar så det här känns inte så spännande. Ser mest framför mig snubbar med enorma dåliga slipsknutar…..

 7. Martin skriver:

  Lewin har många snygga skjortor. Problemet är att de inte har längre ärmlängder än 34″ till kragstorlek 15″. Det gör att jag håller mig till Charles Tyrwhitt.

 8. Steve skriver:

  Martin: Nu har du fel. 15″ finns i ärmlängderna 33″, 34″, 34,5″, 36″ och 38″. Sen finns alltid möjligheten att låta TML justera ärmlängden ytterligare för £ 8.

  Jag har en del skjortor av modellen Buckingham Button Cuff. Är mycket nöjd men utbudet är något begränsat. Då jag inte klär mig i kostym på jobbet utan snarare ngn slags ”smart casual”, udda kavaj, chinos/slacks, skjorta utan slips osv har jag varit tveksam till skjortor med fransk manschett. Vad tycker ni , kan det fungera även till en något mer avsplappnad stil?

  • Archibald skriver:

   Absolut. Dubbel manschett fungerar i mitt tycke strålande till en mer avslappnad stil.

   Ett diskret sätt att visa att det finns en tanke bakom kläderna. I många fall har slipsen stigmatiserats så hårt att det inte spelar någon roll hur man bär den, eller vad man har till. Det ses oavkortat som ”uppklätt” i mångas ögon.

   Dubbla manshetter, ibland kanske förstärkt med en diskret näsduk i kavajens bröstficka, ger ett städat och snyggt men ändå ledigt intryck.

   För att återknyta till T.M Lewin och ärmlängd, har jag faktiskt aldrig sett kombinationen 15” 34½ i deras webbshop? Bara 15,5” 34½. Aldrig 15” 36. Till och med i deras skjortbutik på Jermyn Street, så var sortimentet i kombinationen 15” 36 så försvinnande litet att butikspersonalen fick leta fram de få exemplar som fanns i lager? Då var inte en enda av dessa slim fit.

 9. Steve skriver:

  Nej, du har rätt, och jag fel. Då det finns att välja som storlek i deras sizeguide antog jag felaktigt att storleken faktiskt finns att köpa.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s