Sauna, true grooming.

Vi söker oss ofta mot ursprunget här på The Drones Club. Mot det genuina i olika former och situationer. När det kommer till grooming för män, har det den senaste tiden gjorts enorma framsteg i positiv bemärkelse. Inte minst gällande attityden till att män faktiskt ibland behöver göra mer än att tvätta sig med tvål, för att se presentabla ut.

Skrubbkrämer och återfuktande diton i all ära, jag anser ändå att det finns ett ursprung att ta vara på även på detta område. Det finns få upplevelser så uppfriskande som ett ordentligt bastubad. Det skall vara en bastu med möjlighet att hälla vatten på varma stenar för att uppnå en fuktmättad atmosfär. Det är avgörande för bastubadets kvalité. Är kaminen vedeldad är detta ett stort plus, men inte avgörande. Blanda en skvätt Single Malt i någon av skoporna med vatten som hälls på värmen, så förhöjs stämningen ytterligare.

Sann grooming

En av grundförutsättningarna för att uppnå god luftfuktighet med bibehållen värme i bastun, är att i väl avvägt tempo hälla många små skopor vatten på de varma stenarna. En för stor vattenmängd åt gången sänker istället temperaturen på stenarna, varpå vattnet inte heller förångas. Det rinner bara rakt igenom och ned på golvet, beroende på hur kaminen/aggregaret är konstruerat. Är kaminen vedeldad, skall många små och smala vedträn matas kontinuerligt till elden, för att snabbt och effektivt uppnå en hög temperatur.

Sommartid skall man med fördel nyttja en lövruska bunden av björk för att uppnå skrubbeffekt och avlägsna död hud och smuts från kroppen. Om du kopplar bort möjliga associationer med svart läder, skärmmössor med kedjor och dylikt, finns det få sätt som ger ett få gott resultat, där björklöven efterlämnar en lätt syrlig och mycket uppfriskande doft.

Med detta skrubbdon kommer man också åt att själv effektivt tvätta sig på ryggen. Tyvärr vill jag inte rekommendera detta om du inte bastar i egen bastu, då bruket av lövruskan riskerar att skräpa ner en hel del. Björkruskan används genom att du helt sonika slår den med erforderlig kraft mot kroppen upprepade gånger med en svepande rörelse. Som en läsare påpassligt tillade, skall ruskan förvaras i en hink med friskt vatten, vilket ger den de önskade egenskaperna.

Bastubadet ökar blodcirkulationen och öppnar hudens porer varpå smuts och slaggprodukter effektivt kan avlägsnas. Bastubadandet varvas med fördel med dopp i svalkande vatten. Är din bastu inte belägen nära en sval sjö, fungerar en dusch ypperligt. Upplevelsen att mellan varven gå ut och skrubba sig i (med) snö rekommenderas varmt, men bör kanske främst begränsas till bastuinrättningar belägna i mindre tätbefolkade områden.

Bastubad förknippas också ofta och gärna med öldrickande. Jag håller med om att sval öl passar mycket bra till bastubadet, men den bör intas med något mått av försiktighet då den ökade blodcirkulationen gör sitt till alkoholens effekt. Själv njuter jag mer än gärna kall lätt- eler folköl i bastun då det för min del är smaken, och inte ruset som är det primära. Glöm heller inte bort att kompensera den massiva vätskeförlusten som ett bastubad innebär, med rikligt intag av vatten.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Sauna, true grooming.

 1. Kenneth skriver:

  Björkriset lägger man i ett fat med svalt till kallt vatten. Björkriset får en mjukhet som när man använder det får en mer borstande effekt samt svalkande då det är blött, väldigt behagligt att slå på ryggen med. Jag kan vidare rekommendera en korv till ölen, företrädesvis finsk saunalenki som man steker på en plåtbricka på aggregatet.

 2. Wolleman skriver:

  Underbart inlägg!

  Jag skulle dock vilja tipsa om att många elektriska aggregat (inte de nyaste) har en metallfåra längst bak mot väggen, bakom stenarna. Denna fåra kan med fördel fyllas med två skopor vatten för att sedan puttra fint i värmen och därmed avge ett balanserat tillskott av ånga.

  Till detta kan sedan ”lättare doser” av vatten skvättas på stenarna för att uppnå en perfekt jämn och behaglig luftfuktighet som hjälper till att mjuka upp huden och därmed underlättar rengöring.

  Att blanda lite single malt i en skopa vatten har jag dock aldrig provat, men det står härmed på listan och jag ser fram emot upplevelsen.

  Off-topic: 50% rea på utvalda modeller av Aquascutums klassiska trenchcoats på Regents street, spring och fynda!

  wolleman

 3. Svamp skriver:

  Det är något allvarligt fel med världen om folk måste lära sig hur man badar bastu genom att läsa det här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s