Växande hattkärlek

Jag har under en längre tid anat att jag en dag kommer att bära hatt. Att det mest är en tidsfråga innan jag i någon form tar steget. Trots det, känns det hela ändå avlägset. Som att jag ännu inte är karl för att bära hatt, om ni förstår vad jag menar. Jag känner att hatten är något man måste trivas i fullt ut för, för att det inte skall bli teater och komik.

Jag har då och då läst om hattbärande, och en del om hattbärande personer. En av dessa är Alexander Marchesan, en känd samlare av vintagekläder. Nu även innehavare av en butik på Kungsholmen i Stockholm. En man jag tycker bär upp sin hatt med stil. Troligtvis också en bra person att rådfråga om du har frågor rörande att bära hatt.

Ofta påtalas att Fedoran eller Trilbyn är bra modeller att inleda sitt hattbärande med. Nyligen bekräftades dessa teorier. Åtminstone i mitt fall.

Kändes oväntat bra

Vid ett besök i en god väns flugfiskebutik, provade jag en hatt, beställd av en annan kund. Kärlek vid första ögonkastet. Jag kunde inte motstå att prova den, och lite oväntat kändes den precis så bra på som jag trodde. Tyvärr hade tillverkaren, Orvis, haft den dåliga smaken att brännmärka in sin logotype djupt och synligt i den annars mycket trevliga ullfilten. Helst hade jag även velat att hattbandet skulle varit snäppet bredare.

Rätt form...

Efter en snabb tur på nätet, fann jag denna hatt som till synes hade det den första saknade. Jag känner spontant att den skulle kunna vara ett gott alternativ att prova på. Innan man lägger en större summa pengar på en hatt av högre kvalité. Om jag följer magkänslan och köper hatten, kommer den nog inledningsvis bara att bäras under fisketurerna. Tills den blivit en mer naturlig del av utstyrseln.

Den första?

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

13 kommentarer till Växande hattkärlek

 1. Lord Suggs skriver:

  Steget till att bära hatt känns onekligen långt, jag har fått lova min fru att vänta tills jag passerat 40 men vi får väl se… Tittade bara häromdagen på bilder av min farfar när han var ung på 30-40 talet och alla i män i bild bar hatt. Det kompletterar en klädsel och gör den ”hel”, det är värdigt, det är ytterligare en accessoar att matcha med, det är praktiskt. Tyvärr tror jag dock för mycket vatten har runnit under de stilmässiga broarna för att en hatt ska vara accepterat idag. Buren som en hatt bars förr (d.v.s. jag räknar bort indie-poppiga kids med hatt i nacken och stuprörsjeans samt diverse modedesigners etc.) kommer man att ses som en kuf och det krävs mycket mod tyvärr (åtminstone om man är under 50 år gammal). Synd, men jag har inte gett upp hoppet om att den dagen kommer.

 2. F skriver:

  Jag är 22 år och bär hatt såsom den bars förr. Kan jag så kan ni! Jag ser fram emot att se dig i hatt, Archibald.

 3. Johan skriver:

  Jag har faktisk beställt min första för någon vecka sedan. Om jag sedan kommer bära en offentligt eller bara får mysa i den i min ensamhet blir väl en annan fråga..

 4. Uncle Fred skriver:

  Jag bär hatt nästan varje dag till jobbet, de andra dagarna är det en flat cap som får pryda huvudet. Min ringa ålder till trots (knappt 33 år) är det bara positiva reaktioner jag får. Några kollegor har till och med frågat var jag har köpt hatten, och det tar jag som ett tecken på att de själva är intresserade av att införskaffa något dylikt.

  Jag håller nog med om att Trilbyn är en enklare första-gångs-hatt att bära. Den är stilig men ändå inte för mycket. Därför blev det en Stetson Elkader för min del: http://www.thehatcompany.com/product/elkader/

  Ni som funderar på att bära hatt, sluta fundera, köp!

 5. Garderners delight skriver:

  Jag känner igen hatt-processen, som ni beskriver, hur den utmanar ens självbild som en spegel av omvärlden. Jag bär hatt även om sommaren. Men jag undviker alltför påfallande modeller. Människor brukar i allmänhet säga något uppskattande om bruket av hatt, jag har aldrig mött någon besvärlig reaktion. Jag ska erkänna att jag väljer hattmodell som verkligen känns bekväm för mig just så att det inte blir teater eller alltför exentriskt. Mina hattar får gärna vara av mer ”country-look”, d v s beställda från Skottland, Irland och för den delen England och jag är mycket förtjust i s.k. patchwork-mönster. Nu förstår ni att mina hattar drar sig bort från den klassiska 40- och 50-talshattar vi oftast förknippar med klassisk hatt. Men det har visat sig vara en väg till modet att utforska andra modeller. Åldern, kanske snarare livserfarenheten gör att vi mindre och mindre slutar bekymra oss om hur det kan upplevas av omvärlden så bejaka er lust och upptäck att omvärlden signalerar en viss förtjusning över era ”knopp-smycken”!

 6. Desmond skriver:

  Jag bär nästan alltid hatt, ”som den bars förr”, som skrevs ovan, och jag får också bara positiva kommentarer. Hatten blir ganska fort ett plagg som man känner sig naken utan. Tänk bara på hattkulturen, bär den just som den bars förr, ta av den inomhus, på restauranger och när du hälsar (på damer).
  Och, i de flesta fall, stuka den lite! Böj gärna ned brättet lite på någon sida, och/eller dra ned hatten på någon sida (jag drar ned min lite framåt nedåt). En exakt symmetrisk hatt, som bärs precis symmetriskt på huvudet ser gansak ”nervös” ut. Det är bara att titta på bilder på skådespelare från 40-, 50-, och 60-talen för att få inspiration.
  Har ni förresten observerat att i introt till de första Bondfilmerna, där han står och siktar betraktad genom vad som skall föreställa en pistolpipa, bär Sean Connery hatt?

  Det var faktiskt Roger Moore som slutade bära hatt i introt, även om han stilmässigt är ett föredöme på många andra sätt!

 7. Peder skriver:

  Kul med huvudbonad. Själv köpte jag en newsboy cap (från Jaxon) i vintras, som jag har använt lite försiktigt. Det tar lite tid att vänja sig och sin omgivning.

 8. Joel skriver:

  Hatt/huvudbonad till flugfisket är obligatoriskt. Hur är det med övrig klädsel längsmed ån/forsen?

 9. Lord Suggs skriver:

  Trevligt att så många lyckats uppbåda det sartoriala mod jag själv saknar. Inte omöjligt att det blir en trilby till hösten.

 10. Lord Pesherton skriver:

  Klart du ska köpa den Archie! Jag har en nästan identisk svart som jag trivs jättebra i, inköpt på Zara för en blygsam summa. Precis som med skor och annat så känns brunt något mer avspänt och passar säkert till weekendklädseln likväl som fisketuren.

  Det är glädjande att höra att vi är ett gäng hattbärare som kan inspirera omgivningen till detsamma!

 11. Kenneth skriver:

  Jag har under 18 år burit hatt på vintern av liknande modell och skapat mig den personliga stil som jag blivit lokalt känd för. Tyckte det passade sen jag passerat 30 och blev far för första gången, det har dock alltid funnits ett sug för sommarhatt och kunde för första gången förra sommaren få tag i en Panamahatt. Nu känns det egna stiluttrycket mer komplett, det oftast från kvinnor som jag får positiva kommentarer ifrån. För handen på hjärtat gentlemen, för vem klär vi oss för? For the ladies we will meet everyday!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s