Dagens fråga

Jag skrev tidigare en kortare inläggsserie om min avsaknad av en stickad kavaj. Min fråga till drönarklubbens läsare är idag: Vilka klädesplagg saknar du själv i utbudet på den svenska marknaden?

Det kan röra sig om en typ av plagg eller accessoar som helt saknas, sådana som finns men inte säljs i det snitt eller material du vill ha etc. Tänk igenom vad du saknat den senaste tiden, i klädväg, och delge oss dina tankar här.

Personligen saknar jag exempelvis bröstnäsdukar med grövre ytstruktur i material som ull och linne. Helst i dämpade färger och diskreta mönster.

Tycker du frågan är helt irrelevant då utbudet finns på nätet? Eller köper du helt enkelt det du behöver under resor utanför riktes gränser? Alla åsikter är intressanta och välkomna.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

26 kommentarer till Dagens fråga

 1. Ping: Tweets that mention Dagens fråga « The Drones Club -- Topsy.com

 2. Magnus skriver:

  Utan tvekan bra klassiska herrskor. Visst, det går att få tag i enkelt på nätet om man har koll på storlek, läst och liknande men det vore ändå trevligt att kunna hitta något som påminner om kvalité i vanliga skobutiker.

  • David B skriver:

   Det här problemet tycker jag ofta handlar om vart i landet man bor. Sedan så får jag känslan av att många ser ett visst märke som kvalité.

   Testa att gå in hos den märkliga lilla skomakaren på hörnet. Ofta har de bra skor för ett lågt pris. I stockholm finns det exempelvis en liten skobutik vid rådhuset som säljer direktimporterat från italien. Inga flashiga märken, men bra skor till bra priser. Mycket bra för att skaffa lite fler par skor till vardags.

   • Per N skriver:

    Jag misstänker att den butik du talar om är Alicante Shoes, som säljer direktimporterade spanska skor. Denna butik har jag dåliga erfarenheter av. När Edward Blom tog med den på en lista över bra butiker på Kungsholmen på sin blogg, skrev jag följande kommentar:

    ”För två år sedan köpte jag ett par brogues på Alicante shoes. Priset var lågt och damen i kassan påstod att det var spanska läderskor av god kvalitet. Brogues utmärks av att delar av ovanlädret är dubbelt, med det yttre skiktet genomborrat av dekorationshål. Efter några månaders användning visade det sig att bara det ena lagret var läder, det andra var något slags galonliknande vävburen plast. Plastskiktet sprack och tunna trådar stack fram. Det var definitivt inte läder, trots att både kassadamen och etiketten i skon påstod det. Alicante shoes är en bluffbutik som omedelbart bör strykas från listan.”

   • Magnus skriver:

    Visst har det med stad att göra. Det finns självklart ett större utbud i t ex Stockholm. Men däremot är det inte en fråga om märken enligt mig utan om just kvalité. Även om du lyckas hitta en av de där små skomakarna så har de oftast bara någon enstaka modell och ett begränsat antal storlekar.

   • David B skriver:

    Se där! Har själv bara köpt ett par skor där som har funkat bra än så länge. Vidare har de jag känner som köpt skor där inte haft några problem.

    Vi höjer ett varningens tecken. Vill verkligen inte tipsa om butiker som luras.

    Någon som testat butiken på Frejgatan som säljer italienska kläder? Är det samma blåsning?

 3. Lord Suggs skriver:

  Acessoarer som inte tillverkas av DAKO. De verkar ha en närmast 100% kontroll av marknaden. Saknar även mörkgrå ”flannels”. Tips på var sådana kan inhandlas i Stockholmsområdet mottages tacksamt.

 4. Kaskar skriver:

  Hängslen till strumporna. Jag vill skriva strumphållare, men jag tror inte det är den korrekta termen 🙂

  • Archibald skriver:

   Sant. Man ser dem inte ofta. Kika längst ner på denna sida.

  • Fläderblom skriver:

   Jo då. Strumphållare är den korrekta termen, eller åtminstone en av de etablerade termerna. Jag har två äldre förpackningar med dylika i mina samlingar. På den ena står det herrstrumpeband och på den andra strumphållare.
   Även ordet herrstrumphållare förekommer, som på denna förpackning, såld på Nostalgipalatset i Stockholm härom året. Tyvärr såldes de inte till mig, jag var inte snabb nog — min gikt satte stopp.

   • K-G Ohlsson skriver:

    Hej.
    Vet inte om det fortfarande kan vara aktuellt med herrstrumphållare i originalask. Vill bara meddela dig att en sådan vara finns utlagd på Tradera till försäljning. Liknande den hänvisning du lämnat och till synes aldrig använda eller ens uppackade ur asken.

 5. Cyril skriver:

  Generellt kan man ju säga att de större kedjorna måste uppfinna hjulet på nytt varje säsong – riktigt klassiska herrkläder är ju i minoritet, men går ju att hitta i mindre butiker, och så kompletterar jag så klart med att handla på internet.

  Accesoarer är, som nån nämnde, lite styvmoderligt behandlat.

  Men framför allt saknar jag GRÖVRE kläder. Tweed i tjockare kvalitet finns knappt. Vill man vara vinterklädd finns det i princip bara neonfärgade funktionsplagg och ylle-överrockar, aldrig några grövre tweedkavajer eller -byxor.

  • Archibald skriver:

   Så sant angående grövre plagg! Jag saknar material som rejäl Harris Tweed m.m. i kavajer och kostymer.

   Jag pratade nyligen med en lokal designer om saken. Jag påtalade den totala bristen på vettiga grövre plagg i ull. Svaret blev något förvånande, att ”män inte vill ha ull, för de tycker det sticks”.

   Visst. Den vida foppatoffle-majoriteten av svenska män resonerar säkert fortfarande som designern trodde, dock är det inte de som är den köpstarka grupp man som designer bör inrikta sin produktion efter. Basta.

   Detta gallupartade inlägg utgör eventuellt ytterligare ett led i min uppföljning av den efterfrågan jag pratade med designern om.

   De producerar kläder, uteslutande i naturmaterial, men lade tyvärr ned produktionen av herrkläder för ett antal år sedan.

 6. Desmond skriver:

  Håller med om avsaknaden av kraftig tweed i Sverige, särskilt hela kostymer. Likaså det som skrevs om kvalitetsskor, i synnerhet munkskor tycker jag verkar vara obefintligt.

  Ylleslipsar skulle det vara trevligt om man fick tag i. Det enda man möjligen kan hitta utanför storstäderna (om ens där) är med fasan- och gevärsmönster. Enfärgade och diskret randiga vore intressantare.

  I och för sig finns ju det mesta på nätet, men kläder är ju sådant man vill se och ta i, och gärna prova. Köpa på nätet är för mig en nödlösning. Accessoarer fungerar på nätet, och möjligen skjortor, men när man kommer till kostymer och skor börjar det bli ”gambling”, även om jag har haft tur hittills.

 7. Garderners Delight skriver:

  Tyvärr måste jag säga att det mesta saknas. Väl medveten om att det trots allt finns mindre butiker med ett mycket trevligt utbud lite varstans i Sverige måste jag dock säga att om jag väger in pris och tillgänglighet så är det rätt beklämmande. Själv köper jag skjortor, skor, slips från England, kavajer från Paris och strumpor och kalsonger i Köpenhamn. Det handlar om utbud och prissättning, alltså för mig som kund större valmöjlighet. Men visst Herr Karl i Göteborg, Brittiska herr i Malmö, Indumenti i Lund, Stenströms i Helsingborg och en del andra med stil och integritet har ett angenämt utbud. Skor, dock råder det en gigantisk brist på.

 8. Michael skriver:

  Jag håller med Garderners Delight, det mesta saknas, eller snarare saknas det mesta till rimliga priser. Det går att få tag på mycket om man bara är villig att betala hutlösa ockerpriser.
  Det som är mest tydligt är nog situationen med herrskor som håller en bra kvalité kontra pris.

  /Michael

 9. Alistair skriver:

  Instämmer med de flesta föregående talare.
  Grövre kvalitéer, särskilt tweedkostymer med väst verkar vara väldigt sällsynt.
  Förutom många av ovanstående ”bristvaror” saknar jag en bredd på utbudet av snygga och bra kvalitetsstrumpor.

  Nu verkar det finnas en ”clown/preppy” trend med många färgsprakande strumpmodeller vilket i och för sig är ”trevligt” men ett större utbud snygga kvalitetsstrumpor av klassiskt snitt (se till exempel sid 172-184 i Flussers ”Dressing the man”. Bogarts strumpor på sid 180 skulle jag vilja hitta!) är något jag saknar.

  MVH
  ~Alistair

 10. Andreas Weinås skriver:

  Jag saknar konfektionskostymer/kavajer och skjortor i en rimlig prisklass som inte är totalt trendfixerade. Tycker många av de svenska märkena försöker göra sina klassiska plagg alldeles för ”inne”. Jag skulle vilja se fler märken som Lardini, Boglioli Coat (något billigare än standard) och Tombolini som alla erbjuder Klassiskt italienskt herrmode till ett lägre pris än ex. Zegna, Corneliani och Belvest. Visst finns det Caruso på ett fåtal butiker i landet men det är ett ganska smalt utbud av dennes kollektion.

  När såg man senast ett märke som vågade ha 1 riktig fullspreadskjorta i sitt utbud. Eton imponerar genom att släppa den bredaste spreaden på marknaden nu till hösten men annars är utbudet minimalt. Däremot finns det garanterat 10 svenska märken som levererar turndownkragar på 3cm.

  Flera har nämnt det innan och jag är verkligen benägen att hålla med. Kvalitetsskor är extemt ovanligt bortsätt från C&J. Tänk vilken marknad det måste finnas för märken som Loake 1880, Loding, Bexley m.fl som levererar skor under 2000kr. Om man tittar på det nuvarande utbudet ligger inte de limmade modellerna från Lloyd, Rizzo eller Vagabond långt under den prisklassen.

  • David B skriver:

   Se min kommentar ovan. Jag tycker mig hitta Loake i var och varannan skobutik. Då bor jag ju iofs i stockholm.

   Tricket är att våga gå in i den sunkiga butiken som heter ”Italien Fashion” eller ”Klas Skomakare”.

   Ett bra sätt är annat att kontakta grossister för att se vart de levererar. Grossisten vill ju att folk ska köpa kläderna, de hjälper gärna (ta i trä) till.

  • Archibald skriver:

   Weinås: Så sant. Jag är så obeskrivligt trött på ”klassiskt med en twist”.

   Det finns en mycket trevlig butik i min närhet som har ett hyggligt utbud av Loake. Framförallt tar de mycket serviceinriktat hem skor vid behov.

   Tyvärr måste(?) de dock tydligen lägga på så mycket på priset, att det är svårt att försvara ett köp där, istället för att köpa skorna på nätet. I stil med 2800:- i butiken, istället för 1450:- på nätet för modeller i stil med Loake Burford.

   För att fylla på resonemanget om mellanpriskläder i vettigt snitt utan trendfixering, saknar jag en skjortleverantör i det prissegmentet, som har vett att sälja skjortor efter kragstorlek och ärmlängd, istället för S, M och L.

 11. Johan skriver:

  Som flugbärare saknar jag bra utbud på flugor, det är väldigt få modeller som finns i butiker och alldeles för många drar åt det humoristiska. Då jag cyklar året om saknar även jag lite mer gedigna tweed/ylle kläder som står mot vädret. Över lag saknar jag bra herrekiperingar i Göteborg som inte är så trendkänsliga, även Ströms och Herr Karl är alldeles för hippa tycker jag.

 12. laphroaigman skriver:

  Tyvärr inga originella förslag utöver vad som redan nämnts; det jag saknar är framför allt bredare utbud av skor. Sedan är det väl också lite trist som någon nämnde med trend-/modekänsligheten hos flertalet butiker. Fortfarande går nästan alla kostymer i svart eller grått hos de större kedjorna, de som har begränsade resurser och vill hitta en marinblå kostym får väl nästan förlita sig på Dressmann just nu…

 13. Andreas Weinås skriver:

  Med klassisk menar jag precis som en del övriga att man inte behöver välja det svarta, gråa eller tråkiga som är en STOR missuppfattning om Klassisk herrmode.

  Ett stort problem är väl att alla butiker i princip erbjuder samma kostymmärken. Tiger för de yngre och Oscar Jacobson för de äldre…

  En butik som skall vara specialist på klassiskt mode är Holmens Herr i Göteborg.
  Butiken har den klart största butiksytan i sin genre men erbjuder inte en enda randsydd herrsko under förra året. Det närmsta man kommer är Moreschi som erbjuder durksytt i 3000krs klassen.Även utbudet av kavajer/kostymer av full kanvas eller flytande mellanlägg är påfallande litet om över huvud taget befintligt. Det är mindre lovande när man väljer att
  ha Armani som High End märke. Jag vill dock klargöra att jag inte har något emot Holmens Herr personligen då jag hittat fantastiska slipsar m.m i butiken utan snarare hur butikens utbud speglar den svenska marknaden ganska tydligt.

 14. Humbolt skriver:

  Håller med. Jag saknar i princip allt och det som av en händelse finns är överprisatt, vilket väl i sig är en ekvation av låg efterfrågan samt höga skatter. Sverige är helt enkelt ett för litet marknad för att det ska finnas ett tillfredställande utbud av kläder.

  Själv köper jag endast kostymer/kavajer (måttsytt) och second hand grejor i Sverige. Allt annat, ink underkläder, beställer jag från USA eller UK.

  Antar att fler gör som mig, vilket väl på sikt kommer att urholka den lilla marknad för kvalitetskläder som trots allt ändå finns inom rikets gränser.

 15. andreas skriver:

  hej, jag va förbi alicanteshoes för ett år sen och köpte två par skinskor som jag är otroligt nöjd med skorna. det priset och kvalitet hittar man inte längre i butikee rekomenderar varmt .:)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s