Studentkläderna, som du vill ha dem.

Studentkläder diskuteras friskt i diverse stilforum. Det bådar gott. Många känner ett stort behov av att klä ner intrycket, då kostymen ofta känns som ”grå och trist”. Detta väcker många tankar hos mig, och jag känner att det troligtvis bottnar i olika orsaker. Jag ska försöka ge några tips och tankar i en förhoppning att kunna ge en hjälp på traven i valet av kläder till ett av livets stora ögonblick. Och som vanligt, följande ibland snåriga tips, är min egen åsikt och tanke. De ska för allt i världen inte på något vis tolkas som pekpinnar om ”hur det ska vara”. Mer ärrade och rutinerade drönare får ha överseende med diverse självklarheter som radas upp.

Jag kan tänka mig att många gymnasieungdomar sällan tidigare har burit kostym innan studenten. Detta faktum utgör i så fall givetvis en stor tröskel av osäkerhet att komma över i frågan om att föredra kostym som studentklädsel. Jag vill inledningsvis framhålla att det absolut viktigaste är att du själv är bekväm i de kläder du hänger på dig dagen till ära. Sen skall det göras klart att en välsittande kostym har en smått magisk förmåga att väl på plats, förlänga den mest osäkre bäraren runt en decimeter och få denne att må som en prins. Tänk på det innan du avfärdar kostymen som alternativ. Ge kostymen en chans, få ångrar det i efterhand. Jag talar utifrån ett antal år av egen kostymerfarenhet. Det går också att variera sättet att bära kostym i oändlighet. Grå och trist blir kostymen bara om man gör den det.

Alternativet udda kavaj, chinos och fluga eller slips kommer ofta på tal. Själv känner jag att det är kläder du kan ha vid många andra mindre storslagna händelser under året. Återigen skall vi inte förringa det faktum att många studenter förmodligen sällan bär kavaj över huvud taget. Då känns den udda kavajen också mycket uppklädd. Trots detta är mitt råd, köp dig en vettig marinblå kostym. Bär den som just en kostym under studentfirandet, och använd sedan kavajen udda tillsammans med chinos under resten av sommarens tilldragelser. Till hösten blir ett par udda ljusgrå byxor ett förträffligt alternativ till uddakombination.

Hur anpassar man då intrycket av kostymen? Det går både att förstärka graden av formalitet, och kraftigt avdramatisera framtoningen i bärandet av en mörk kostym. Främst gör detta via detaljer och accessoarerna som används. Skovalet är även en helt avgörande faktor. Ett par slitna eller dåligt valda skor raserar helt intrycket, oavsett hur omsorgsfullt du valt resten. Det går att skriva ändlösa texter om skomodeller, snörning eller spänne, färger etc. Basvalet torde dock vara ett par välskurna oxfords, svarta eller bruna beroende på kostym. Skon skall ha en något tunnare sula. Undvik så långt det bara är möjligt den bland svenska män folksjukdomsartade tjocka svarta gummisulan!

Ett mer avslappnat skoalternativ till din marinblå kostym

Några spridda exempel på hur man avdramatiserar intrycket av en marinblå kostym: Bruna skor (fungerar även till en ljusgrå kostym), ett steg längre är bruna skor i mocka, sportig klocka, enkel manschett på skjortan. Slarvigare näsduksvikning, (även om en diskret vit rand av en bomullsnäsduk också kan ge ett ledigt intryck i rätt sällskap), virkad eller vävd ullslips. Ljusblå skjorta istället för vit. Linne, eller annan grövre materialstruktur i skjortan. Ett skärp i byxorna, med eller utan skärp och hur man upplever det är dock enligt egen erfarenhet mycket en fråga om personlig smak.

Ge kostymen en extra touch. Aningen mer formellt blir det med: Dubbla manschetter, hängslen med knappfäste (läder i samma färg som skorna), lackskor. En mer proper näsduksvikning. Enfärgad slips i ton med kostymen. Kostymklocka. Slätt vitt skjorttyg, min personliga favorit är pinpointväv i god bomullskvalité (kan dock lika gärna tjäna som informellt skjorttyg beroende på krage etc.). Kragtyp på skjortan. En cutaway upplevs ofta mer uppklädd än en turndownkrage.

Mycket prisvärda hängslen från The Chap Shop

Manschettknappar från Amanda Christensen

Slipsvalet förtjänar ett eget stycke. Det kan tyckas vara en självklarhet, men bör ändå framhållas: En ”rolig slips” är inte rolig, den får dig troligtvis att se dum ut. Den formella studentslipsen är i mitt tycke diskret mörkt enfärgad. Kanske med något mönster som paisley eller annan struktur i slipsens grundfärg. Mönster i övrigt bör i så fall begränsas till diskreta clubränder, fin polkadot eller ett mycket nedtonat rutmönster. Det sista känns i mitt tycke dock mindre formellt. Gällande typ av slipsknut använder jag alltid en variant av four-in-hand. För att väga upp en tunnare slips kan du linda slipsen ytterligare ett varv vid färdigställandet av knuten. Den behåller då assymetrin, men får lite mer volym. Några förslag till färgade slipsalternativ från svenska Amanda Christensens produktkatalog.

Paisleymönstrad struktur. Svårslaget snyggt till mörk kostym.

Diskreta klubbränder eller paisley...

... blir sällan fel. Ens i orange.

Alternativet fluga till studentkostymen? Tja, jag anser mig återigen inte vara en tillräckligt rutinerad flugbärare för att uttala mig mer detaljerat i den frågan. Än en gång, är du övertygad att det är du med fluga till kostymen, kan du förmodligen också få det att se vettigt ut. Handknuten skall den dock vara.

Avslutningsvis, lyssna och lita till din egen vilja i fråga om klädvalet! Framförallt mödrar har ofta en enveten och självövertygad expertis, som sällan är annat än moderskärlek. Moderskärlek får dig inte alltid att se vettigt klädd ut. Givetvis ska vi inte kategorisk avfärda föräldrars förmåga att välja snygga kläder, men ingen sanning mår dåligt av att ifrågasättas om anledning finns. Argument som att förslagen utgör ”roliga kläder”, bör motarbetas hårt om du ogillar dem. En clown är rolig. Inte stilig. Slipsar ligger nära till hands i det gebitet. Att din mor exempelvis valt din fars kläder i alla år, (gud förbjude) är ännu mindre ett argument för att du skall följa samma väg.

I många fall har ni av samma orsaker som ni läser denna text, sannolikt bättre koll på era åsikter om kombinationer, och bättre insikt om korrekt ärmlängd och kostymsnitt än många av era närstående. Är ni välsignade med välklädda närstående och släktingar, konsultera för all del dessa. Det finns få saker som är så värdefulla som erfarenhet av området.

Givetvis kan klädvalet utgöra en delikat fråga, allrahelst då det ofta är de kära föräldrarna som skall bekosta de nödvändiga inköpen för ändamålet. Motiveringen till en något dyrare kostym kan dock vara att denna skall fungera många, många år framöver. För några av er kan en metod vara att anspela på föräldrars skräckminnen om modebetonade, midjekorta kavajer under åttiotalet. Framhåll att era önskemål motarbetar dagens alternativ, som om några år sannolikt kan komma att motsvara fatala trendfloppar. En klassiskt skuren kostym, kommer alltid att vara en klassiskt skuren kostym. Lycka till.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Studentkläderna, som du vill ha dem.

 1. Mikael skriver:

  Mycket bra och omfattande text. Tycker att du har berört och besvarat det mesta som bör tas upp. Bra så!

 2. Bass skriver:

  Tack för en bra artikel, tar själv studenten i sommar och har kollat in en mörkblå kostym från Tiger. http://www.tigerofswedenshop.com/SE/item/T28584009Z/?partner=5322&t_type=src&t_type=cat .

  Har dock ångest med resten, färg på skjorta, färg på slips, manchettknappar och vilka skor jag ska ha. Skulle uppskatta om de kom med några färgkombinationer framförallt till skjortan och slipsen som passar bra ihop med den mörkblåa kostymen. Funderar på det traditionella med vit skjorta och mörkblå slips men känner att jag behöver mer förslag så man har altternativ.

  Tack för bra artiklar annars.

  // Chuck

  • Archibald skriver:

   Till vit skjorta och kostymen du visade, fungerar i min mening stort sett alla slipsar som visas ovan. Kika även på min kommentar i denna forumtråd.

   Den vita skjortan kan ersättas med en ljust blå. Större utsvävningar än så behöver du inte göra. Håll skjortan enfärgad och omönstrad. En svagt ljust lavandelfärgad skjorta kan också vara snygg, exempelvis tillsammans med en enfärgad mörkt brun slips.

 3. Christopher skriver:

  Mycket bra läsning!

  Har ett problem, i och med att jag tar studenten i år så har jag lite panik och ångest även jag då det kommer till klädseln. Jag letar slips och näsduk, samt ett par byxor. Till mitt problem: Mina föräldrar anser att det är onödigt att köpa en ny kostym med tanke på att jag redan har TVÅ (få enligt mig, ”flera” enligt dem) och det är så att den ena är en brun kritstrecksrandig med tillhörande svarta byxor, som är lite vida och långa i benen enligt mig. Den andra kostymen i fråga är en kritstrecksrandig svart, med väldigt tunna ränder, byxorna till denna kavaj är för korta och några jag helt enkelt inte kan ha. Hur ska jag göra? Mina föräldrar har erbjudit sig att betala för skor, slips, bröstnäsduk, nya byxor och eventuellt andra mindre grejer. Just det, jag hade tänkt bära vit skjorta med dubbel manschett.

  Tack på förhand,
  Christopher

  • Archibald skriver:

   Jag skulle nog råda dig att kika på ex. blocket och andra sidor på nätet efter en begagnad kostym i rätt storlek och modell. Det finns ibland väldigt bra alternativ till väldigt lågt pris. I bästa fall motsvarande ett par nya udda byxor. Vad har du för storlek?

   Behov är ju som sagt relativt, och mycket olika beroende på ur vilket perspektiv man ser det. Det låter ändå som att dina föräldrar ställer upp med att betala en del. Börja leta aktivt redan nu, så kan du fortfarande fitta vettiga skjortalternativ etc till vettiga priser. Jag vill påstå att exempelvis Dressman faktiskt har några vettiga skjortor i sitt utbud, om man tar sig tid att leta och prova modellerna ordentligt. Lycka till

 4. Fredrik skriver:

  Bra och informativt inlägg!
  Men hängslena fanns ju å andra sidan bara i ganska tråkiga färger..

  • Archibald skriver:

   Helt riktigt! Vi är också stolta över att utgöra sveriges kanske tråkigaste stilforum.

   Mer färgglada och preppybetonade hängslen i exempelvis rött, lila eller orange, med spännen i form av metallclips, hittar du sannolikt hos Slipsgossen eller MQ.

 5. Fredrik skriver:

  Såja såja.

  Vad jag menade var att jag inte kunde hitta till exempel marinblåa hängslen – har någon hittat det får den gärna upplysa mig – inte att jag skulle vilja ha hängslen i skrikiga färger med clips som popparfolk tramsar runt i.
  Och jag menar, kom igen, vem går runt med vita hängslen (förutom kanske till frack?)?

  • Archibald skriver:

   De vita hängslena är renodlade frackhängslen, och inget annat. Hittar du ett par vettiga marinblå med svarta läderdetaljer, får du gärna höra av dig om var.

   • Inim skriver:

    Visserligen svarar jag på ett gammalt inlägg nu, men kika på TM Lewin, de har hängslen som verkar passa din beskrivning. Tack för en fantastisk blogg!

 6. Markus skriver:

  Angående hängslen vet jag att till exempel Åhléns city i Stockholm säljer dem i alla möjliga färger och bredder för den ringa summan av 129 kronor.

 7. andreas skriver:

  Till Bass:

  Om du funderade på mörkblå kostym, vit skjorta och mörkblå slips så låter det riktigt snyggt enligt mig. Om du tycker det känns stelt så välj en slips med ett par vita prickar i (polka dots) eller en matt grå ullslips. Det senare valet är lite mer casual men väldigt snyggt tillsammans. Undvik de allra skrikigaste, enfärgade slipsarna då det lätt kan ta fullt fokus från övrig klädsel eller ge lite ”Reinfeldt” vibbar.

 8. Andreas Braw skriver:

  Man ska passa sig för hängslen med clips. Jag hade det på min student, och nu får jag bära den skammen resten av livet. Det är riktigt, riktigt fult.

 9. Fredrik skriver:

  Markus: Är dessa med klassisk läderknäppning eller är det, som jag befarar, clips?

 10. Birger Furugård skriver:

  Manschettknapparna är förskräckliga. Svenska riksvapnet (det lilla) utgörs av tre gyllene kronor på blå botten. De andra färgkombinationerna ser felritade ut. Kronorna skall dessutom peka åt samma håll, inte spreta ut åt sidorna.

  Den som vill ha patriotiska manschettknappar bör ta en titt på dem från Sporrong, som är betydligt snyggare (finns bland annat hos NK). Låt dem från Christensen och Dako ligga kvar i leksakslådorna.

 11. Felix Martinsson skriver:

  Angående hängslen, vad tycker ni om att sy på ”button-on”-hängslen (finns det någon svensk term?) på byxor med bälteshällor utan att ta bort hällorna? Ser det bra ut eller kommer hällorna då se fåniga ut?

  • Archibald skriver:

   Jag tycker det är helt ok, medan andra säkert kräks på blandningen. En fråga om graden av fundamentalistisk inställning 🙂 sy på knappar du, och kör snygga hängslen till byxorna.

   • Felix Martinsson skriver:

    Så ortodox är jag inte så det blir nog så att jag kör på det! 😀 Jag funderar lite på färgen, jag har en klocka från DW i mörkblått och rött, kan man då ha bälte i samma färger eller är
    det ungefär lika gräsligt som likadan slips och näsduk?

 12. Sebastian skriver:

  Utmärkt artikel, hur är det med de bruna skorna. Ska på studentfest på kvällen och undrar om jag måste köpa ett par svarta skor också eller är ”inga bruna skor efter klockan sex”-regeln passé?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s