Våren, tid för gummistövlar

Nu inför våren och helgen hoppas jag att många av våra läsare ger sig ut i skog och mark. För detta krävs ordentliga skor, och inte sällan är en ordentlig gummistövel det oslagbart bästa alternativet med avseende på vattentäthet. Vi kan älta randsydda, väl infettade läderkängor i evigheter, men för oss som stått och gått upp till halva vaden i lervälling/myrmark/fjällbäck etc, tror jag ofta valet står klart.

Jag vill absolut inte avfärda läderkängor som brukssko. Jag använder själv, med nöje, ett par svarta mockavarianter från Merrel och klassikerna från Lundhags, Graninge med flera fyller en oersättlig plats i sektionen skor för vistelse i naturen. Dessa avhandlar vi dock eventuellt i ett annat, eget inlägg.

Personligen har jag heller inget emot att traska omkrind i ett par snygga stövlar även i mer bebyggda trakter än de kring öringtjärnen. Nedan presenterar jag ett antal vettiga alternativ som passar bra i många olika miljöer. Höga skaft besparar byxbenen på kostymen ypperligt vid promenader med paraply i ösregnet.

Svenska Tretorn stod under mina ungdomsår länge som det självklara alternativet i val av fabrikat. Då i stor konkurrens av finska Nokia. Ja, ni läste rätt. För er som inte varit stövelbärare fullt så länge ännu, kan jag meddela att den finska tillverkaren levererade stövlar, som kvalitets- och komfortmässigt var svåra att konkurrera med. Tretorn Sarek på fjället, och Nokia Wildmark till vinterstrapatserna. Med åren har dock den svenska marknaden fyllts av utmärkta stövlar från både england och Frankrike. Håll till godo.

Le Chameau Vierzonord

Hunter Original Black

Hunter Balmoral Bamboo Carbon

Hunter Original Navy. Oortodox färg, dock strålande under ex. en beige trenchcoat.

Woodline Arxus Primo

Tretorn Sarek Millenium

Tretorn Setter Outlast

Den skiljer sig markant från modellerna ovan, men som tålig stadssko kan jag inte låta bli att faschineras av Tretorns ankelhöga modell ”Sommar”.

Tretorn Stråla Sommar

Avslutningsvis sörjer jag något att Nokia slutade tillverka gummistövlar. Sällsynt robusta och bekväma att promenera i, mil efter mil. Mitt eget par, tidigare visade här, är av en ganska grov och filtfodrad modell vilket har följt mig åtskilliga mil på sjöis, fjäll och i skog. Inköpta någonstans runt 1992 är de fortfarande idag i skick som på bilden. Med god vård kommer de att hålla i ytterligare många år.

Trogna vänner av finsk, sällan skådad kvalité.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Våren, tid för gummistövlar

 1. Alistair skriver:

  Tyvärr håller inte de ”traditionella” Hunterstövlarna alls samma kvalité som mitt, numer tyvärr, hädangångna par från 1986. Jag drar mig till minnes att det har bytts tillverkare under årens lopp eller nåt? Antingen det eller så har det skett en allmänn kvalitetsnedgång i takt med märkets popularitet. En inte helt ovanlig företeelse hos tillverkare av klassisk kvalité som fått hybris. Nåväl, vissa saker var väl ändå bättre förr…

  Själv föredrar jag idag Tretorns klassiska ”Sarek” av två orsaker:
  1. Den är relativt lätt samt anpassad och uppbyggd för längre vandring enligt mitt förmenande.
  2. Det är den modell jag funnit vara lättast att vika ner skaftet på (så att det blir en ”låg” stövelmodell) vilket är mycket praktiskt när man är i ”torr” terräng.

  Angående kängor är jag fast i ”Jörn-träsket”. Bättre kängor går inte att hitta för pengar i den här delen av galaxen. Punkt.

  MVH
  ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Jag har själv inte provat Jörnkängan ännu. Är de praktiska även sommartid? Har alla modeller den för märket karaktäristiska näbben?

   Jag var bra sugen på att köpa ett par under min tid i Norrbotten, då näbben på skon ju underlättar användandet av färdskidor. Inbillar mig dock att den skulle kunna vara i vägen i risig terräng?

 2. Alistair skriver:

  … f.ö. instämmer jag skribentens sorg över Nokias nedlagda stöveltillverkning. I slaskig vintermiljö har jag fortfarande ett par (slitna) Nokia ”Karja” som är helt outstanding.

  Nu går dom inte att köpa längre. Frid över deras minne.

  MVH
  ~Alistair

 3. Jägare skriver:

  Med nokia menar ni väl nokiaN? Om jag inte är helt ute och cyklar så finns de väl kvar.
  http://www.nokianfootwear.fi/

 4. Bosse skriver:

  Nokian är fortfarande en stor tillverkare av gummistövlar och säljs bl.a. av Kängspecialisten i Stockholm.
  Mer info http://www.nokianfootwear.fi

 5. Archibald skriver:

  Nej. Jag talar faktiskt om Nokia, utan n på slutet. Kanske har en annan finsk tillverkare tagit ett liknande namn, eller tagit över tillverkningen? Misstanken eftersom de då inte längre heter just Nokia.

  Någon som kan sprida ljus över historien med varunamnet Nokia, avseende stövlar?

  • David skriver:

   Det är så enkelt att Nokia valde att inte längre göra gummistövlar. Man sålde då av gummidelen som blev ”Nokian” istället. Detta någon gång i början på 90-talet.

   Huruvida Nokian idag är lika bra på gummistövlar som Nokia var låter jag vara osagt.

 6. amaze skriver:

  Nokia är ett ortnamn i Finland. Nokian med n är ett possessivsuffix (?) dvs. betyder (staden) Nokias stövlar ordagrant. Företaget tillverkar stövlarna i Kina/etc nuförtiden (som så många andra). Samma företag dock i teorin.

  Sen finns det en annan tillverkare som fortfarande tillverkar stövlar i Finland.

 7. Ping: Räddningen i sommarregnet « The Drones Club

 8. Benny skriver:

  Att Nokia inte själv tillverkar gummistövlarna var nytt för mig, och att de nu säljs under namnet Nokian.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s