Kostymteori och sommarförvaring

Det börjar snart bli dags att förära några av dina vintrigare kostymer en välförtjänt sommarvila. De flesta av dina kostymer och kavajer spenderar en större del av sin livstid hängandes i garderoben. På fel galge kommer dina kavajer att sträckas ut och deformeras.

Teorin är enkel, en traditionell galge av det enklare slaget har för det första ofta en för skarp vinkel enligt den första bilden nedan. Detta gör att kavajaxeln tenderar att sträckas i längsled då den inte får tillräckligt stöd av glagen och därmen glider ned.

För skarp vinkel...

Denna galgtyp har från sidan ett svärsnitt enligt den andra bilden nedan. Hela kavajens tyngd skall bäras upp av tyget som vilar mot galgen i det rödfärgade området. Ett litet antal trådar belastas i en ganska snäv båge som följd av den tunna galgkonstruktionen. Följden blir att tyget som i alla andra situationer sakta kommer att formas efter den profil det belastas mot. Med tiden resulterar detta i en bestående deformation.

... och för smal profil. Snitt a:a.

En bra kostymgalge har i princip de omvända egenskaperna. En bättre avpassad vinkel som förhindrar att kavajen strävar mot att glida av galgen. En annan ofta förbisedd egenskap hos en galge är att den bör ha en bredd som så gott som möjligt överensstämmer med axelbredden på din kavaj. En för smal galge slutar för långt in på kavajaxeln och orsakar en deformation. Är galgen för bred plattas övergången mellan kavajaxel och ärm ut, och en deformation i de övre delarna av kavajärmen uppsår där galgändan slutar.

Bättre vinkel mot horisontalplanet, och korrekt bredd.

Vidare har en bra galge en bredare profil, vilken gör att kavajen fångar upp belastningen av dess vikt över en större yta, med minskat tryck som följd. Se det grönmarkerade området nedan. Därmed fördelas påfrestningen över mer tyg, varpå riken för deformation minskar eller upphör.

En bredare profil ger bättre avlastning. Snitt b:b.

Många förbiser vikten av att förvara sina kostymer och kavajer på rätt typ av galge. Ofta med motiveringen att man ogärna betalar mer än ex. 50 kr för en galge, om ens så mycket? Investera i en variant, ungefär till samma kostnad som den självklara korrigeringen av kavajens ärmlängd, och undvik risken för deformerade plagg. Jämfört med kostnaden för en bättre ullkostym är storleken på denna investering kanske inte försumbar, men långt ifrån omotiverad.

Kirby Allisons Hanger Project.

Ett exempel på bra galgar, vilket vi även tidigare argumenterat för på TDC är de från The Hanger Project. Tyvärr innebär beställning från USA än så länge de vanliga tullkostnaderna. Det är dock fortfarande värt priset för galgar till kostymer av bättre sort.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

11 kommentarer till Kostymteori och sommarförvaring

 1. C. Spiceywiener skriver:

  För mina kostymer använder jag den galge som följer med i köpet. De är anpassade till kavajens storlek och passar således perfekt i både bredd och djup över axlarna. För skjortor köper jag trägalgar på ikea som både är snygga och funktionella.

  • David B skriver:

   De där galgarna ser ju väldigt trevliga ut. Jag förvånas bara lite av hur pass mycket den här butiken pushas av diverse bloggar på nätet. Ibland kan man tro att det är betald reklam.

   • Archibald skriver:

    Vi tar gärna emot tips om alternativa tillverkare, vilka levererar produkter i trä, enligt resonemanget ovan.

    Det hela handlar i första hand om vikten att använda bra galgar, anpassade för ändamålet. Finns det sedan bara en, eller ett fåtal leverantörer lär de dyka upp ofta i många olika sammanhang.

    Ponera att det bara fanns en enda tillverkare som gjorde randsydda kvalitetsskor med lädersula, och inget vettigt alternativ. Så fort någon skrev om skor, skulle tillverkaren sannolikt nämnas på ett eller annat sätt?

 2. Uncle Fred skriver:

  Jag har hittat ett ställe i Danmark som tillverkar galgar i alla möjliga former och material. Jag har hört av mig till dem för att höra vad styckpriset på galgar av modellen 6150 eller 6240 skulle vara. Ni hittar modellerna på den här sidan http://www.hang-on.net/uk/custom-made/style/wood.html
  Galgen skulle givetvis vara i trä, inga klipps utan en ribba för byxorna. Resten är tämligen ointressant, förutom för prisskillnader, förutom saken att det inte får vara några vassa kanter någonstans som kan skada kostymen.
  Jag återkommer när jag har någonting att erbjuda, om det nu blir så. Men det skulle vara intressant att veta hur många som skulle vara intresserade av en sådan affär. Ni får gärna höra av er till mig på unclefreds@gmail.com. En ren intresseanmälan, inget bindande.

  • Uncle Fred skriver:

   Jag har ett litet tillägg vad gäller galgarna. Det måste beställas minst 500 st 🙂 Men å andra sidan är priset väldigt bra. För modellen 6240 tar de 24,50 danska kronor styck och för 1650 är kostnaden just 16,50 DKK/st.
   Båda är 45 cm breda, men skuldermåttet skiljer lite. 40 mm på 6240 och 50 mm för 1650. Annars är allt samma. Priserna gäller naturfärgade, dvs. ofärgade, galgar med matt lack. Det blir som ovan sagt inga clips utan en stång med gummit för byxorna.
   Men då jag inte har nytta av 500 stycken galgar själv så krävs det att det blir rätt så många som är intresserade…

 3. Desmond skriver:

  Ikea har kostymgalgar i trä (stången i metall), 99:– för 3. (Ej att förväxla med de billiga, smala galgarna)

  http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/20146049

  Kanske inte lika bra som The Hanger Project, men funkar bra tills leveransen från USA kommer, eller tills man får ihop pengar till momsen…

  Det står ”Tjocklek 20 mm”, men de är faktiskt kraftigare ute vid axlarna.

 4. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Det finns mer att säga i denna fråga. IKEA säljer även billiga ”garment bags” dvs skyddshöljen till kostymen.

  Dessutom undrar jag – vilka motmedel mot mal finns numera tillgängliga i Sverige? Tror ej det finns något bekämpningsmedel längre. Cederträ sägs fungera, men finns det några bevis? Och i så fall, var får man tag på cederträ till ett rimligt pris?

 5. Desmond skriver:

  http://www.rodceder.se/

  säljer olika cederprodukter. Något vetenskapligt bevis för att det fungerar har jag inte hittat. Luktar lite gott i garderoben i alla fall. De har visst levererat till ”Rent Hus” i TV4, om det nu är ett argument för något…

 6. Daniel skriver:

  Men moms? Är inte det endast om tullen faktiskt får tag på paketet, jag har beställt ganska mycket varor från USA många gånger för betydande summor i samma försändelse men aldrig betalat någon avgift. Det bara glider igenom. Många företag kan ju dessutom märka paketet med ”gift” och skriva att det är under $30.

 7. FO skriver:

  Momsen betalar du antingen genom att du frivilligt deklarerar dina varor, eller att tullen råkar välja ut ditt paket för undersökning. Båda är osannolika.

  • Desmond skriver:

   Det har faktiskt hänt att jag har åkt på moms. Men det beror som nämnts i hög grad på vad innehållet deklareras som. I mitt fall kunde tullen inte motstå rubriken ”Smoking pipes and tobacco”…”Hobby supplies” brukar gå bättre!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s