Förtydligande

För er som blev intresserade av de virkade ullslipsarna i förra veckans inlägg ”Slipsar till våren”, vill jag göra ett förtydligande. Jag kommenterade slipsarnas knutegenskaper med att de kunde resultera i en något liten knut.

Problemet ligger huvudsakligen i bärarens kroppslängd, eller rättare sagt den längd du behöver ha mellan slipsknuten och byxlinningens överkant. Slipsarna i fråga är försedda med en mycket tunt virkad sektion, vilken är tänkt att hamna under skjortkragen.

Positivt då den tar mycket liten plats under den nedvikta skjortkragen. Negativt då denna sektion inte lämpar sig för mycket annat än just att ha under skjortkragen. För min del utgör den så mycket av slipsknuten att den i det närmsta hamnar på knutens synliga framsida. Detta kräver en del omsorg vid knytandet för att uppnå ett vettigt resultat.

Många andra virkade ullslipsar har den tunnare virkning endast på slipsens insida, medan utsidan har samma ytstruktur som resten av slipsen. Det ger ökade möjligheter att anpassa längden på den knutna slipsen.

Knut på 185cm drönare.

Är du 185cm eller längre kan det således bli svårt att få till en snygg knut, och samtidigt en slips som inte blir för kort. Annars rekommenderar jag dem gärna.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Förtydligande

 1. Fredrik P skriver:

  Väldigt stiligt!

 2. Fredrik P skriver:

  Är det denna du bär, månne?

  • Archibald skriver:

   Tror snarare att det är den här. Jag får känslan av att bilderna i butikens webshop gör att slipsarna upplevs som ganska mycket mörkare än vad de är i verkligheten.

   Slipsen på bilden är ett varuprov för utvärdering, så jag har faktiskt inte koll på exakt vilken av de olika varianterna det rör sig om. Mer än att den i dagsljus är gjord i samma grå ton som kostymen på bilden. Kan kanske någon av upphovsmännen sprida lite ljus över ärendet?

 3. En Pojke skriver:

  Jag har märkt att virkade slipsar tenderar att vara något längre än övriga slipsar. Jag har själv problemet att knuten blir för liten på en virkad slips, är själv 196 cm.

 4. David B skriver:

  Kan bara instämma med knutproblematiken. Tycker själv det är väldigt fint med virkade slipsar. Det ger ett lite mer avslappnat intryck. Det är dock så svårt att få till knuten att jag sällan plockar fram någon av de virkade slipsar jag har.

  Ni får gärna hjälpa till genom att tipsa om bra knutar för just virkade slipsar.

  • Archibald skriver:

   Jag använder som i alla andra fall, en helt vanlig Four-in-hand. Tricket är att anpassa hur hårt/löst man knyter den i förhållande till slipsen man knyter, och skjortkragen den ska samspela med.

   I vissa fall kan ett avslutande extra varv med slipsen runt knuten vara på sin plats för att bygga lite mer volym. En variant ibland kallad ”Prince Albert”. Fördelen är att man behåller assymetrin och den något avlångt halvsneda formen i utförandet.

 5. C. Spiceywiener skriver:

  På de virkade slipsar jag har finns det ett sidenband fastsytt på insidan av slipsen som läggs runt kragen med sidensidan inåt och på så sätt ger slipsen perfekt längd och knutstorlek. Jag är för övrigt 187 cm lång.

 6. C. Spiceywiener skriver:

  Fast nu var ju ämnet virkade ULLslipsar, och inte siden, jag ber om ursäkt.

  • Archibald skriver:

   Dock vore det kanske inte så dumt med ett sådant sidenband, sytt på insidan av delen som skall ligga runt halsen även på virkade ullslipsar?

   • C. Spiceywiener skriver:

    Det borde faktiskt vara en sådan ”markering” på alla slipsar. Då blir det mycket enklare att alltid få rätt längd på tåtarna.

 7. Fläderblom skriver:

  Använd väst. Då spelar slipslängden mindre roll. Dessutom får du en lämplig plats för fickuret.

 8. Adde skriver:

  Snyggt med grå ylleslips till grå kavaj. Tvåfärgat (bara grått och vitt) har jag aldrig kört men kommer definitivt göra nu. Var fanns den gråa slipsen? På nätet?

 9. Daniel skriver:

  Jag som endast är 180 cm har tyvärr stött på samma problem med en virkad slips. Men med lite pill så brukar det fungera, och när jag köpte slipsen för 45 kronor på myrorna så kan jag ta att behöva pilla lite.

 10. Johan skriver:

  oj, i min värld är ni alla jättar, jag är endast 170cm. Jag har i stället problemet att om jag inte väljer smala slipsar blir knuten gärna lite väl klumpig.

 11. Andreas Weinås skriver:

  Kan endast instämma i texten när det kommer till svårigheten att bära virkade slipsar i tillräcklig längd. Perfekt för mig är en dubbel four in hand knut men detta är nästintill omöjligt att lyckas med utan att slipsen slutar en decimeter innan bältet. Just pga att den smalare delen som skall vara runt nacken är så mycket smalare än övriga slipsen kan göra det svårt att förlänga slipslängden.

 12. Mr. Tweed skriver:

  Well, this problem seems to be recognized also at Style forum:

  http://www.styleforum.net/showthread.php?t=175806

  I think a casual knitted tie can be worn shorter than a wider and more formal silk one. At least a square end tie could end were a pointed end tie starts to taper. Also, try some flat front trousers that rests on your natural waist instead of your hips. A smarter look indeed…

  Yours,
  Mr Tweed

  • Alistair skriver:

   Mr Tweed,

   I salute your last suggestion regarding the trouser cut and fit.
   We would all certainly benefit in returning to a more classical trouser style with a higher ”waist fit”.

   For all of you who fail to recognize or understand the smartness of this look I suggest you take a look at the general trouser style (and fit) pre-1960:ies.

   Unfortunately it is hard finding ready-made clothing today with proper trouser fit (on the waist) unless you enjoy the privilege in affording to buy very expensive, ”high end” clothing.

   BR
   ~Alistair

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s