Att använda och knyta fluga

Med jämna mellanrum får vi frågor om att använda fluga. Jag är själv ingen frekvent bärare av accessoaren, men tycker absolut att ni som har driften att göra det, också bör göra så. Som alla andra gånger då vi diskuterat ämnet vill jag återigen lyfta fram att flugan ska vara av varianten du knyter själv. Dessa flugor är dyrare vid inköp, men ser ojämförbart mycket bättre ut på plats. Det går även ofta att hitta riktigt trevliga varianter second hand.

Många gör en onödigt stor affär av hur svårt det är att knyta en fluga. Visst kräver det några försök, men är i grund och botten inte så olikt sättet att knyta en sko. Jag tycker även att en mindre perfekt knut, i viss utsträckning ger ett snyggare resultat.

Då jag själv har en släng av ocd rörande de första gångerna jag testar nya saker, oavsett vad, knöt jag mina flugor med en sådan preussisk precision att de som resultat i det närmsta såg ut att vara av den färdigknutna varianten. Vilken är då poängen, varför knyta flugan själv? Jag tycker att ett lagom mått av nybörjarfummel adds to the charm.

Givetvis bör man anpassa måttet av oordning till tillfället flugan används. Till fracken för den knutna flugan i mitt tycke vara hyfsat symmetrisk, till smokingen kan jag känna att ett något mer nonchalant utförande går hem, och till vardags får flugans snibbar/vingar/öglor eller vad vi nu skall kalla dem, enligt min åsikt gärna spreta lite godtyckligt. Så länge det finns balans i det visuella intrycket av flugan. Knuten bör således inte bestå av en stor hård boll i mitten, med några svårdefinierade små tåtar stickandes ut på sidorna.

En av våra flitigaste meddrönare nämnde några olika goda förslag till materialval som siden/ull-blandning i kommentarsfältet till ett tidigare inlägg. Då jag själv än så länge bara provat rena sidenvarianter kan jag bara svara för dessa. DAKO har många trevliga varianter gällande färger och mönster. En välsorterad återförsäljare brukar kunna vara butiken, kallad detsamma som en ung slipsbärande herre. Näst i kö för det mullinerska flugexperimenterandet ligger sannolikt någon variant i sammet eller tweed.

För tre vackert illustrerade sätt att knyta flugan serverar jag bilderna nedan. Innehållet är lite oväntat lånat från websidan folkdansaren.se, som med sin oväntat tilltalande avdelning om herrkläder föll mig i smaken. Som jag ser det känns det mest som tre olika bilder vilka i princip beskriver samma knut, eventuellt knuten åt det andra hållet i något av exemplen. Någon mer nogräknad kanke kan utpeka skillnaden.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Att använda och knyta fluga

 1. Calle Z skriver:

  Är själv en flitig användare och de flesta av mina flugor är av bomull/bomullsblandning vilket jag föredrar framför siden. Skälet till detta är att knuten generellt håller bättre och att materialet ser mer vardagligt ut. Enda undantaget är till smoking då det är 100 % silk som gäller.

  Viktigt att tänka på är att storleken på flugan passar till bärarens ansikte. Är den för stor eller för liten i förhållande till ansiktet, så är det tyvärr lite pajazzo-varning. Köp gärna de första flugorna i samma färg och mönster, men i olika storlekar för att se vilken storlek som passar just ditt ansikte.

  Ifall Archies exempelbilder uppfattas som svåra att följa, rekommenderar jag följande instruktionsfilm på YouTube för att lära sig knyta flugan:

  Och för guds skull, köp INTE en färdigknuten fluga…

  /C.

 2. FO skriver:

  Jag är själv dessvärre ägare av enbart en fluga, denna från ‘Stockholms kravatt’, vilken i mitt tycke har en fullt godtagbara kvalitet i förhållande till priset.

  I likhet med föregående talare kan jag rekommendera videor istället för schematiska teckningar över vikningen. Denna, tillsammans med en spegel, gjorde att jag lärde mig ganska snabbt: http://www.metacafe.com/watch/1113797/how_to_tie_a_bow_tie/

 3. Fläderblom skriver:

  Bättre än instruktionsfilmer och -bildserier är att hitta någon, kanske din far eller farfar, som kan visa dig. Stå bredvid varandra framför en stor spegel och imitera mästarens rörelser. På det viset lärde jag mig snabbt att knyta fluga. Instruktionsbildserier med pilar härs och tvärs, utan möjlighet att se vad som händer på alla sidor av flugan, har jag aldrig kunnat tolka.

  Fler flugor åt folket! Roligare än slips, med minimal risk att den hamnar i sopptallriken.

 4. Uncle Fred skriver:

  Det finns ett ställe på nätet som har några flugor att erbjuda: http://www.detailsforhim.se/flugor
  De har även en del andra intressanta saker…

  Jag har tyvärr inte kommit mig för att testa det själv, men det ligger i planerna.
  Är det någon som kan kommetera märkena? Atlas och Portia har jag hört talas om, men de andra två är nya för mig.

 5. anna skriver:

  fluga är snyggt!

 6. Daniel skriver:

  Är det någon som sitter med förslag på sidor som säljer snygga, prisvärda och kvalitativa flugor?

 7. JR skriver:

  Daniel:

  Jag har spanat in en hemsida som heter http://www.tieroom.se, där de har flugor, slipsar och manchetter. Funderar starkt på att lägga en beställning av bl.a slipsar därifrån. Har någon läsare erfaranhet från den sidan? Skulle ni på TDC möjligtvis kunna göra ett test?

 8. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Tieroom har jag erfarenhet av. Köpte ett antal slipsar därifrån som jag nyttjat i ett halvår kanske. Resultatet är att vissa fortfarande är fina, och en del (främst de med broderade dekorationer) ser lite medfarna ut, trots att de enligt min mening inte genomgått några särskilda påfrestningar. Brodyrtråden (t ex broderade prickar) släpper och luddar, vilket inte ser särskilt trevligt ut.

  En del andra slipsar från dem ser dock fortfarande ut som nya.

  Varierande kvalitet således, men man får vad man betalar för. De är ju rimligt billiga.

  Någon fluga har jag dock inte handlat från dem.

 9. Calle Z skriver:

  Tyvärr är utbudet inte den bästa här i Sverige gällande flugor. Dock kan jag rekommendera Petrell of Sweden (http://www.petrellbowties.se). Ska man ha ett rejält utbud får man söka sig utrikes, främst till USA eller UK. Följande butiker kan då rekommenderas:

  – R. Hanauer (http://www.bowties.com)
  – The Bow Tie Club (http://www.bowtieclub.com)
  – Mainebows (http://www.mainebows.com)
  – Beau Ties (http://www.beautiesltd.com)

  Finns givetvis en hel uppsjö av butiker, men ovanstående tycker jag har ett bra utbud på mönster, färger samt storlekar.

  /C.

 10. Oskar skriver:

  Fler tips på UK shoppar med prisvärda slipsar mottages varmt! Tråkigt med moms och tull från USA.

 11. Oskar skriver:

  Jag menade flugor! 🙂

 12. Ping: Drönaren testar: Fluga till vardags « The Drones Club

 13. Felix skriver:

  Hur hemskt tycker ni att det är med färdigknuten fluga? För jag har nämligen hittat en riktigt snygg fluga men som bara finns färdigknuten. Jag tvekar emellertid eftersom den är färdigknuten. Jag är sexton om det förändrar saken och kommer givetvis bära den klassiskt med kavaj.

  • chuffnell skriver:

   Jag tycker att det är ungefär lika snyggt som en färdigknuten slips. Undvik det, är mitt råd.

  • Archibald skriver:

   Jag har också sett många färdigknutna flugor, sydda av snygga tyger. De brukar generellt också vara billigare än de varianter man knyter själv.

   Det trista är att de som Chuff antyder, blir ganska livlösa, och ser just färdigknutna ut. Har du råd och möjlighet att istället välja en variant du knyter själv, råder jag dig till det alternativet.

   Själva knytandet, är egentligen samma rosett som du knyter skorna med. Väldigt lätt när du en gång får in snitsen.

   • Felix Martinsson skriver:

    Problemet är varken pengar eller att jag inte vill lära mig. Jag vill lära mig och kommer även införskaffa traditionella flugor. Det är bara så att i detta fall är det fluga med en speciell symbol som bara finns färdigknuten. Jag delar Er åsikt att det är proprare med klassisk, det jag undrar över är om det är såpass förfärligt att det är bättre att slopa den helt eller om det bara inte är att rekommendera.

   • Archibald skriver:

    Kan känna att det nu kanske beror lite på vikten av att du bär symbolen? Min syn på saken är att jag gärna ger råd, men att det slutgiltiga avgörandet alltid ligger hos bäraren själv.

    Självknutet är tveklöst att föredra enligt mitt synsätt. Det går sällan att förmedla ett ens i närheten likadant intryck med en perfekt symmetriskt sydd fluga, som en av den egna knuten personligt präglade.

    Känner du att du trots allt tilltalas starkt av den där färdigknutna med den speciella symbolen, bör du ta ett avgörande sammanträde med den egna magkänslan inför ett beslut.

 14. chuffnell skriver:

  Man behöver inte heller skämmas för att ha en knapp uppknäppt och varken ha slips eller fluga. Jag kan garantera att du, när du om tio år tittar på bilder från vintern 2011/2012, inte kommer att skämmas över din bara hals – tvärtom!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s