Tankar om vårgarderoben

Med varmare och soligare väder kommer också behovet av vettiga vårkläder. I stor utsträckning hämtas givetvis tidigare års trotjänare fram från höst och vinterförvaringen. Vidare är det ju också trevligt med ett visst mått av förnyelse.

Jag har länge haft något i stil med en stickad kavaj i tankarna, för lediga tillfällen under sköna vårdagar. Jag har aldrig sett något ens i närheten av det jag söker. Idealfallet skulle bäst kunna beskrivas som en herrvariant av den klassiska damkoftan från Busnel, men mer skuren som en kavaj än en kofta. Tätt, kompakt och stumt stickad ull i en marinblå ton.

Kavajen skall vara något kortare än koftan på bilden nedan, kanske enkelknäppt, men inte nödvändigtvis. Knapparna skulle vara mörkbruna och gjorda av horn. Tre till antalet i den enkelknäppta varianten. Känner ni till något liknande, hör av er. Till den tänkta kavajen skulle jag använda plagg i stil med de följande bilderna.

Nära, men inte riktigt det jag söker

Både behagligt värmande, och snyggt

Skjorta från Charles Tyrwhitt

Slips i ledigt utförande

Ljusa bomullsbyxor av skönt snitt

Flätat skärp av bomull, från RL

Lite färg i de nedre regionerna

Loake Pimlico

Persol PO 2876V, besök en optiker och komponera dina egna solglasögon

Kompletterar lite så här i efterhand med klocktypen jag skulle använda tillsammans med plaggen ovan. Något mer av ett kostymur som motvikt till det annars lediga och lite ruggade intrycket av övriga delar. Klockan på bilden är väldigt trevlig, men jag vill framhålla att jag själv än så länge håller mig till en snarlik variant av mindre kostsamt fabrikat.

Tidlös klassiker

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Tankar om vårgarderoben

 1. Markus, citizen of Hampshire skriver:

  Den damkoftan är oerhört snygg! Skulle också gärna ha något liknande som det du beskriver. Själv väljer jag ett par ljusare skor av samma typ i vår samt ett par snygga solglasögon(missade du det?). I övrigt ett trevligt inlägg.

 2. Livgardist skriver:

  Vad gäller solisar så släpper jag aldrig mina Randolph Aviator. Stiliga, klassiska och moderna på en och samma gång. Snygg 60/70-tals look med lite vietnamstuk är aldrig fel.

  American Optics gör en variant de med. Lite billigare men faktiskt riktigt bra.

 3. Jocke skriver:

  Jag har sett en grå stickad kavaj på Massimo Dutti faktiskt. Treknäppt, enkel slits där bak, ärmbågslappar i samma tyg som övriga kavajen. Utanpåliggande fickor.
  Tycker den är mycket snygg, men med mina 195 cm är det svårt att hitta kavajer i vettig längd hos Dutti. Kanske är det något som skulle passa?

 4. Uncle Fred skriver:

  Trevligt… Mycket trevligt.
  Framförallt är jag på jakt efter en halsduk den här våren. Frågan är bara var man letar när plånboken inte är tjock nog för en från Drakes.
  Givetvis ska det vara lite färg och mönster i den för att den inte ska bli allt för trist. Å andra sidan får det inte bli preppy. Lite mattare toner och gärna paisleymönster…
  Väldigt tacksam för tips!

  • Archibald skriver:

   En variant jag själv använder för tillfället är en halsduk av linne från H&M, inköpt förra året. Den åldras på ett ganska tilltalande sätt, och var våldsamt billig.

   Angående en halsduk med paisleymönster, missade tyvärr jag att titta närmre på en variant jag såg hos Massomo Dutti i London. Djupt rost/vinröd paisley på mörkt gråbeige botten. Jag letar med andra ord fortfarande själv efter något liknande.

   Bor du i Stockholm kan du kika på MD. Tyvärr är det väl gissningsvis ett prispåslag om 30-40% hos Dutti i sverige jämfört med nivån i ursprungsläderna?

 5. Uncle Fred skriver:

  Intressant halsduk från H&M, får kolla på det. Tyvärr bor jag dock inte i Stockholm utan i landets södraste del. Eller, tyvärr och tyvärr… Jag trivs ju bra här 🙂 Men när det gäller kläder är det ofta väldigt begränsat då jag heller inte bor speciellt nära Malmö.

  Vi får fortsätta leta helt enkelt så får vi hojta till om vi hittar något.

 6. andreas weinås skriver:

  Angående Cartier uret så kan du få ett till ett ganska överkomligt pris second hand. En Tank kan absolut fyndas under 10k och är princip så långt från ett trendigt ur man kan komma.

  • Alistair skriver:

   Instämmer även om jag hellre skulle välja en Tank Americaine i guld om jag tvunget måste välja Cartier. Gärna från 20-30-tal. Finns dock nyproducerade som inte riktigt lever upp till ”ursprungsoriginalets” väl avvägda linjer. En del hemska avarter finns också bl.a med kronograf.
   I ”basversion” är Cartier Tank Americaine, enligt mitt förmenande, kanske världens elegantaste herrur, ALLA kategorier. Någonsin.

   MVH
   ~Alistair

   • Desmond skriver:

    INSTÄMMER!
    (Annars brukar jag tillhöra dem som menar att klockor ska se ut som klockor (runda, visare osv.)(Det är därför jag dessutom ogärna bär dykarklocka när jag inte är i vattnet, och undviker kronometer när jag inte kör motortävlingar). Men – Cartiers tank är något speciellt, och jag rekommenderar verkligen ett ”second hand-original” framför en kopia (och här räknar jag även tank-modeller från seriösa tillverkare som t.ex. Jaeger som kopior.

   • Spiceywiener skriver:

    Dykarklockor är lite för tunga för att bäras dessutom, så det är ett klokt beslut.

  • Alistair skriver:

   Desmond,

   Jag antar att du avser ”kronograf” när du skriver ”kronometer” eftersom du gör kopplingen till motortävlingar (och tidtagning?). En kronograf ju förvisso också vara en kronometer….

   Dessutom vill jag framhålla att Jaeger leCoultres ”tank-modell” (inte en benämning jag skulle valt), ”Reverso” (från 1931) inte är det minsta ”kopia” på varken Cartier Tank eller någon annan tillverkares ”tank-modell”.

   Om vi med ”tank-modell” menar fyrkantiga eller rektangulära armbandsur (vilket jag antar att du gör eftersom du ”kvalar” in Reverson som en ”kopia”) så är inte heller Cartier Tank världens absolut första dito utan skulle väl enligt din definition vara en ”kopia” på Cartiers Santos ur från 1910.

   Cartier Santos torde vara världens första serietillverkade fyrkantiga armbandsur.

   För övrigt är JLC ”Reverso” en klassisk och mycket elegant originalmodell med en helt egen proveniens. En av de första ”sportklockorna” skulle man kunna påstå med klart anglofilt anslag. Jag påstår att det är en klocka ”to die for” om man gör anspråk på klassisk stil.
   Tyvärr ses den även numer på Steffo Törnquists arm. En tydlig ambition hos Steffo men inte ett öde Reverson förtjänar…

   MVH
   ~Alistair

   • Desmond skriver:

    Som vanligt är det ju det där med att koppla in hjärnan innan tangenterna används, och att hålla rätt på begreppen. Jag menar givetvis kronograf…

    Sedan är faktiskt ”tank” inte liktydigt med en fyrkantig klocka, viket du tycks tro, Alistair. Jag blir faktiskt både ledsen och besviken av din överlägsna attityd.
    Fyrkantiga klockor har funnits tidigare, och jag blir som jag sade lite ledsen när du, som jag trodde visste bättre, ironiserar över ”kopior från 1910”. Santos och Reverso är fyrkantiga, det är sant.
    Cartiers ”tank” designades av Louis Cartier 1917, och började säljas 1919. Formen är inspirerad av de första stridsvagnarna på västfronten (en del källor skriver att det var Renault-stridsvagnar, men jag tror mer på de som säger att det rörde sig om de engelska mark I – IV) (Varför stridsvagnarna kalllades ”tanks” orkar jag inte gå in på här) I alla fall så inspirerades. Cartier av formen på dessa sedda uppifrån. Om man ser på en ”Tank” ser man att ”byglarna” har räta vinklar över allt och urtavlan är rektangulär snarare än kvadratisk. Klockan ser ut som en tidig stridsvagn uppifrån, med bandaggregaten som sticker ut framför och bakom vagnkroppen. Ett av de första exemplaren påstås ha förärats general Pershing. Louis Cartier var veterligen den förste som ritade en fyrkantig klocka med dessa speciella egenskaper och kallade den tank. Det går att köpa klockor av tankmodell (detta specifika utseende, inte bara fyrkantiga i allmänhet) som kallas för ”tank” från flera tillverkare, bland annat Jaeger Le Coultre, och dessa tar jag mig friheten ovan att kalla kopior. . Jag avsåg inte att dra in ”Reverso” eller ”Santos” i resonemanget om ”tankmodeller”, de är bara fyrkantiga klockor i största allmänhet. Jag förstår inte var du får ”Reverso ifrån överhuvud taget, jag nämner bara Jaeger. Jaeger Le Coultre gör i och för sig fyrkantiga klockor som heter ”Reverso” och som är speciella på många sätt. Jaeger (och andra tillverkare också) har emellertid, som jag sade, också tillverkat fyrkantiga klockor av ”tankmodell”, med den form jag nämnt ovan (och som jag tror ibland också kallats ”tank”, och de är dessa jag kallar kopior). Så var vänlig och dra inte in Reverso eller Santos i resonemanget om tankmodeller. Och en ”tank” är alltså inte vilken fyrkantig klocka som helst – den måste ha den rektangulära formen, de rektangulära, rätvinkliga byglarna och proportionerna. För övrigt är metallänken på t.ex. ”Tank Francaise” inspirerad av banden på de tidiga stridsvagnarna.

    Sedan, som jag skrev ovan, är jag inte speciellt lockad av ”Reverso”. Detta dock inte beroende på Steffo, utan på att jag inte direkt gillar modellen, och på att jag så sällan spelar hästpolo.

   • Desmond skriver:

    Kan inte låta bli attt bifoga en länk (så länge den nu varar) till en bild på en Jaeger Le Coultre som betraktas som ”tankmodell”. Alltså inte en ”Reverso”

    http://www.chrono24.com/en/jaegerlecoultre/1384325.htm?showpage=42

   • Alistair skriver:

    Desmond,

    Om man är så lättkränkt att man blir ”besviken och ledsen” över vilken klockmodell eller inte som kan kallas ”tank” så vet inte jag vart vi är på väg.
    Ett tidens tecken när nivån för lättkränkthet kommit dithän kanske?

    Att jag skulle haft ”överlägsen attityd” och att jag skulle ha ironiserat över ”kopior från 1910″ i mitt inlägg känns helt befängt.

    Att du (ganska så omständligt dessutom) anför underbyggda skäl för din ståndpunkt är OK. Att du känslomässigt har svårt att hantera att jag utgår från mina antaganden och resonerar fritt är för mig helt egalt.

    Om du blir ledsen över såna bagateller så rekommenderar jag dig andra, ”mjukare” forum eller en rejäl näsduk (OBS! Det sista var ironi) 😉

    Gå vidare.

    F.ö. fick General of the Armies John J. Pershing, just urprototypen till Cartier Tank Americaine som erkänsla för sina insatser för att befria Frankrike under VK1.

    ~Alistair

   • Desmond skriver:

    Vill bara kommentera några saker:

    Jag uttryckte mig som jag gjorde eftersom diskussioner andra har haft med dig utvecklats längre eller kortare ”vendettor” eller ”slagväxlingar”. Jag trodde att om jag utgick från mig själv, och uttryckte mig förklarande skulle du ta det bättre. Det gjorde du inte utan kastar ut en ironisk släng.
    Vidare hade du alltså inte en aning om att ”Tank” är en specifik modell av klocka, men verkar oförmögen att medge det.
    Det är kul att du informerar om att general Pershing fick en Cartier Tank. Det står redan i mitt inlägg. Varför han fick den kunde man kanske tänka sig.
    Nu går jag på Alistairs rekommendation vidare, och föreslår att klock- och militärexperten gör sammalunda.

   • Alistair skriver:

    Desmond,

    Innan vi båda går vidare; -varför denna ”sårade” ton och tendens till ”bloggilska”???

    Jag är passionerat intresserad av klockor, visst, men absolut ingen ”klockexpert” och gör heller inte anspråk på det. Jag är än mindre en ”militärexpert”. Släpp det. Snälla.

    Min kommentar om Pershing var en utveckling till ditt inlägg med tydliggörande att det just var en ”Americaine” han fick. Som du kanske läste i mitt första inlägg så kommenterade jag särskilt den modellen som särdeles vacker bland Cartiers Tank varianter. Tyckte det var intressant information för allmogen eftersom du, korrekt, poängterat Pershings Cartier Tank men du valde uppenbarligen att se det på ett annat sätt.

    Jag kan försäkra dig om att jag vet vad en Cartier Tank är för något. Har ägt innalles tre (ångrar fortfarande att jag sålde en av dem) och har hanterat åtskilligt fler under årens lopp.
    Vad du valde att kalla ”tank-modeller från seriösa tillverkare” var dock inte lika solklart och gav utrymme till tolkning för mig. Speciellt eftersom du tidigare blandat ihop ”kronometer” med ”kronograf”. Jag tycker att du genomgående uttrycker dig aningen luddigt vilket, som sagt, lämnar utrymme till tolkning.

    Har ingen anledning till ”slagväxling” eller ”vendetta” för sakens skull men när det påstås saker om mig som inte stämmer, då får du räkna med mothugg.

    Jag förstår fortfarande inte vad du uppfattat som ”ironisk släng”?

    Får jag fråga hur gammal du är?

    ~Alistair

 7. kung adolf den trettiofemtionde skriver:

  Vad är det för rock (?) på den första bilden? Riktigt snygg ju!

 8. Markus skriver:

  Angående något helt annat:

  Funderar på att köpa mig en oljerock. Problemet är bara att jag tycker att alla modeller jag har provat är väldigt vida. Min fråga är därför om en skräddare kan sy in en sådan? Då främst magpartiet och ärmarna. Hur mycket skulle det i så fall rimligtvis kosta? /M

  • Lord Pesherton skriver:

   Jag har en gammal Barbour ”Border” och är av samma uppfattning som dig, att även om de är ändamålsenligt sydda så vore det av estetisk vinst att ta in den något. Ska lämna min till skräddare och har läst om någon annan som gjort detsamma med lyckat resultat. Antar att man (beroende på hur den är sydd) syr in den via sidosömmarna. Fickornas placering kan ev begränsa hur mycket man kan ta in eftersom man nog inte bara vill ta material från fram eller bakstycke.

   //Pesherton

  • Archibald skriver:

   Annars vill jag återigen slå ett slag för rocken G-Summit från engelska Peregrine. Den är sydd i samma tyg som oljerockarna från Belstaff, och är av ett smalare snitt än många av Barbours modeller.

   • Lord Pesherton skriver:

    Bra tips, har dock en liknande jacka i svart färg redan. Det känns inte för min del som två plagg man väljer emellan, Peregrines jacka känns lite hårdare i snittet och Barbours mer lantlig. En av varje måste ju vara perfekt 🙂

    Barbour har ju den fördelen att det enkelt går att bära kavaj under, vilket synes svårt utan en skrynklig och korvstoppad look i den andra.

    Vet du hur Belstaffs jackor är i passform kontra de två ovan nämnda?

 9. Victor skriver:

  Hej!

  Jag har en Dubbelknäppt mörkblå Polo Ralph Lauren Kavaj med guldknappar, kortare än den på bilden som du önskade. Flyttar till USA inom kort så rensar för fullt min garderob så en hel del riktiga fynd kan göras.

  Hör av dig om intresse finns!
  Tack på förhand

 10. Lola skriver:

  Hej!

  Riktigt bra och inspirationsfull modeblogg, tack. Dock undrar jag om det finns liknande bloggar i ”preppy stil” som är till för tjejmode?

 11. Ping: Drönaren siar om framtiden: Country Noir « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s