Skjorta utan slips

Fredagsstämning

I föregående inlägg talade vi ju glatt om öppna skjortkragar. Konsten att framföra dessa kom på tal, något att följa upp här nedan. Först skall dock fredagen inledas med musik. Rulla stilla igång med spåret All Across The World, för att sedan följa upp med den lite raskare Young Modern Station. Mellanlanda i If You Keep Loosing Sleep, för att sedan avrunda storstilat med Those Thieving Birds. Alla känns igen från en tidigare nämnd favoritskiva ”Young Modern”, vilken i mitt tycke inte kan nämnas för ofta.

Rörande de öppna skjortkragarna vill jag som tidigare nämnt själv helst ha dem något snävare. En mer åtsittande skjortkrage öppnar sig och faller klart mer fördelaktigt då den bäres uppknäppt, än en något rymligare. Den skjorta jag allrahelst bär uppknäppt, är faktiskt en hel storlek för liten, och kan rent av inte användas knäppt. En diskussion om detta faktum förs även i dtta inlägg i The Suitsociety.

Sett till kragens snitt, mängd spread etc., och vilket som lämpar sig bäst att bära uppknäppt, finns som i de flesta andra fall en mängd bestämda uppfattningar om vad som passar bättre och sämre. En vanligt förekommande åsikt är att cutawaykragar inte under några omständigheter skall eller får användas på annat sätt, än tillsammans med slips. Kanske en uppfattning som luckrats upp med tiden, men som ideligen påtalas av paragrafryttare.

Jag kan dock till viss del tycka att det finns viss logik i hur mängden spread på kragen som skall bäras uppknäppt, påverkar synintrycket den ger. För egen del föredrar jag oftast ganska lite spread på den skjortkrage jag har uppknäppt. Rent av en renodlad turndownkrage med kragsnibbar som inte är oproportionerligt långa. För en matnyttig genomgång av några kragtyper rekommenderas det här inlägget i Manolo.

Motiveringen till och grundtanken i mitt resonemang om mindre spread i en skjortkrage som används uppknäppt, är att en krage med mycket spread, redan i knäppt läge genom sin konstruktion lämnar ganska mycket tomrum. Dett fylls bäst ut med en slips. I uppknäppt läge säras kragsnibbarna utterligare, vilket ibland känns naket och tomt. Däremot vill jag absolut inte avfärda möjligheten att bära en cutrawaykrage uppknäppt. I vanlig ordning beror det ju helt på vem som gör det, hur, i vilket sammanhang och tillsammans med vilka övriga kläder den kombineras. Etc. etc.

Dagens slipslösa krage. För liten att bäras knäppt

Vidare brukar nästa fråga bli, en eller två knappar uppknäppta? Återigen en fråga beroende av situation, men i mitt tycke framförallt hur den specifika skjortan i fråga beter sig uppknäppt. Det hela avgårs enligt min åsikt av hur skjortans knappar är placerade. Vissa skjortor faller snyggt med bara en knapp oknäppt, medan andra kräver att man öppnar två. Jag är helt och hållet av åsikten att det är fullt möjligt att bära skjortan med två knappar uppknäppta, utan att ge intyck av bilsäljare med fet klackring i guld, eller något annat mindre smickrande. Det hela avgörs av hur mycket bröst som de facto visas som följd av den oknäppta skjortkragen. Javisst ja, jag glömde ”… och hur många du vill om du kan se medelhavet, knäpp upp hur många knappar du vill”… Tjaa, om du kommer undan med det.

Rörande den tröja man bär under skjortan, anser jag att den inte bör synas. En v-ringad t-shirt i tunn bomull eller motsvarande undertröja med stor halsringning är i mitt tycke det bästa valet. Givetvis kommer då många säga att man inte bör han något alls under skjortan. Är man helt skapt utan perspiration kan det vara ett alternativ i min värld. I annat fall gissar jag att skjortorna inte blir vidare långlivade då detta går hårt åt tyget, framförallt i armhålorna.

När bär man då en uppknäppt skjorta? För att göra en potentiellt ändlös diskussion något kortare; När du bedömer att situationen tillåter det. Är du osäker, ta reda på vad som gäller. Sitter du i ett styrelsemöte, där du är den enda som bör kostym eller rent av kavaj, ser jag inget problem med en öppen skjortkrage. Är situationen en sådan att merparten av de deltagande förväntas bära slips, gör du också det.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Skjorta utan slips

 1. andreas weinås skriver:

  Angående användningstillfällen för uppknäppt skjorta så bör man nog komma ihåg att om ”Mörk Kostym” är ett krav så är slipsen eller för den delen flugan lika viktiga i klädkoden som att du ska ha svarta skor. Sen kan jag tänka mig att många arbetsplatser har mer riktlinjer i hur man ska klä sig än verkliga koder.

  • Archibald skriver:

   Agående uttalade klädkoder, såg jag det som underförstått. Det kanske blev lite vagt i sista stycket med ”…När du bedömer att situationen tillåter det. Är du osäker, ta reda på vad som gäller… Är situationen en sådan att merparten av de deltagande förväntas bära slips, gör du också det.”. Men, helt riktigt. Givetvis gäller alltid klädkoder enligt konstens alla regler, över det egna tyckandet.

 2. C. Spiceywiener skriver:

  Enligt traditionen så har man en knapp uppknäppt på dagtid och två på kvällstid.

 3. Upon Avon skriver:

  Och fyra uppknäppt nattetid.

 4. J. skriver:

  Ganska bredaxlad kavaj det där?

 5. marina skriver:

  hej jag undrar om ni har eton skjortor för barn i ålder 8-10 år,svara snarast,mvh marina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s