Matchning slips, näsduk, skjorta och kavaj.

Vi har tidigare skrivit några inlägg med tankar och resonemang kring ämnet matchning av näsduk. Det blommar fortfarande upp frågor om saken med jämna mellanrum. Jag tycker att det egentligen inte finns en entydig lösning för hur man bäst får det hela att fungera. Inga regler eller saker du Ska eller inte ska göra, som att slipsen alltid bara ska matchas med näsduken eller skjortan etc.

Så länge du får allt att se bra ut och bär det med självklarhet, brukar många olika kombinationer kunna fungera. Paketen med slips, näsduk och manschettknappar, där allt används samtidigt kan dock bli lite tråkigt i mina ögon.

De olika vägarna att kombinera har dock oftast en sak gemensamt, att man med slips eller näsduk plockar upp en färg som finns i någon annan del av utstyrseln, som i kavajen eller skjortan. I exemplet nedan återfinns tonerna av orange och senapsgult i slipsen, men även som tunna linjer i kavajens tweed. Det lila, men även gula och orangea i slipsen återfinns också i näsduken. I fallet enfärgad slips, kostym och skjorta är approachen att återfinna den ena färgen i något annat plagg givetvis mindre lyckad.

En enkel och snygg lösning som fungerar i de flesta sammanhang är vit skjorta och vit näsduk. Ibland kan det dock kanske kännas väl formellt. Återigen en fråga om sammanhang och hur man bär upp kläderna. Det kan hur som helst generellt vara mycket snyggt att plocka upp skjortfärgen i näsduken.

Gällande mönster och blandning av dessa hörs ofta många åsikter om att inte blanda än det ena, än det andra. En klassisk fördom är att randigt och rutigt inte skulle gå ihop. En annan är att man inte bör blanda två rutiga mönster. Med ett visst mått av fingertoppskänsla tycker jag man kan komma undan med även dessa kombinationer. Ett sätt att resonera är att inte blanda två rutmönster av samma storlek. Stora rutor i skjortan blandas bäst med mindre rutor i slipsen och omvänt. Har skjortan smala ränder, bör slipsens ränder vara något bredare.

Att sedan börja mixa rutor, prickar, ränder och kanske även paisley gör givetvis det hela något mer komplext. Det är ofta svårt att komma undan med intensivt röriga mönster på stora ytor, som en hel kavaj i paisley. Lägg till några glada färger i mönstret så blir det hela ännu ett snäpp mer komplicerat.

Slips

Näsduk och tweed

Tillsammans

Som jag nämnde ovan bör du först och främst själv vara bekväm i din sammansättning av färger och mönster. Det kan ju även vara värdefullt att väga in omgivningens reaktioner på dina val. De bör dock i mitt tycke inte styra det hela.

Jag har i tidigare inlägg orerat om att fruar, flickvänner och andra närstående ibland hävdar en enastående ”expertis” om vad du ska/bör/får och inte bör klä dig i. Låt det inte avgöra till 100%. En dag kan de rent av uppskatta att du har en egen, ganska stark åsikt om ditt klädval. Givetvis kan det omvända också gälla bland äkta män och pojkvänner, men känslan är att det inte är fullt lika vanligt?

Tidigare inlägg på The Drones Club om matchning av näsduk:

Fredagens flow inför helgen serveras av Editors med spåret Papillion från CDn ”In This Light And On This Evening”:

Fredagens tema

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

27 kommentarer till Matchning slips, näsduk, skjorta och kavaj.

 1. Alistair skriver:

  Trevligt inlägg

  Vad gäller blandning av två likadana mönster (t.ex rutigt) så står jag på skribentens (och Alan Flussers et.al. sida) d.v.s välj, med fördel, distinkt skillnad i respektive ”persedels” mönsterskala. Till exempel smårutig kavaj med storrutig slips eller smårutig slips med storrutig näsduk. Det kan tendera att bli svårt att gifta ihop tre (eller fyra) distinkta rutmönster (rutig kavaj/kostym, rutig skjorta, rutig slips och rutig näsduk). Mitt tips är att hålla sig till två. Randigt och rutigt kan, enligt skribenten, passa alldeles utmärkt.

  Jag tycker att man oftast tjänar på djärvhet i färgkombinationer. Försök gärna att undvika alltför ”harmonierande” färger. Färgklicken skall attrahera och göra stilen spännande. Det kräver lite ”öga” för att inte skära sig totalt men alltför harmonierande slips och näsduk blir… boring. Jag tycker även man kan utsträcka toner som kan matchas med till exempel ögonfärg och strumpfärg.

  Min käpphäst är även variation i och val av ytstruktur och material i slips/näsduk kombinerat med skjorta/kavaj. Det kan vara mycket spännande att kombinera grovt med fint (exempelvis grov tweedkavaj med ”fin” sidennäsduk eller fin yllekavaj med grov tweednäsduk).

  Avseende val av mönster så rekommenderar jag faktiskt den ”osäkre” att till och med börja bygga sin samling med näsdukar i paisleymönster. Det är ett relativt ”förlåtande” grundmönster samt nästan alltid mer eller mindre snyggt och även lättmatchat.

  ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Kloka ord. Jag är väldigt inne på att tillverka några näsdukar i ulltyg, för möjligheten att få in mer variation i ytstrukturen.

 2. Marcus skriver:

  Jag gillar inlägget då jag tycker näsdukar är en intressant detalj som ofta höjer en outfit. Om inte annat så ger den möjlighet till lite olika kombinationer. I ditt exempel ovan måste jag dock säga att det blir pannkaka. Tycker att det skär sig både i färger och mönster. Kan inte komma på en bättre näsduk såhär på rak arm men kanske någon med mer lila i och gärna ett annat material som harmoniserar bättre med slipsen.
  Men men, det är bara min personliga smak.

  • Redax skriver:

   ”Men men, det är bara min personliga smak.”

   Jäklar vilka framsteg vi gör i kommentarsfältet! Om vi fortsätter så här så kan TDC kanske börja tänka på att lansera ett forum så småningom!
   I en mailväxling mellan mig och Alistair, använde A. ordet ”med-drönare” och det är nog vad som behövs för de flesta av oss – att vi jobbar med konstruktiv och vänligt sinnad kritik för att fördriva fulheten från de svenska gatorna=)

   /Stilton

   • Marcus skriver:

    Förstår inte riktigt vad du menar Stilton. Om du anser att jag ”hoppar på” Archibald i och med min kommentar så var det inte min intention. Min avslutande mening var en slags gardering, i feghetens tecken, mot eventuella påhopp som skulle komma mot min kommentar. Vilket nu tydligen fick motsatt effekt och blev den faktiska anldeningen till ditt gensvar?

    Konstruktiv kritik är önskvärt och jag hade det i åtanke när jag skrev min kommentar. Dock fann jag det svårt att komma med något vettigt att säga mer än vad jag faktiskt kände- att näsduken inte var snygg. Ibland räcker det med det, tycker jag.

   • Redax skriver:

    Nejnej, jag tycker inte att du hoppar på Archie. Jag tycker att din kommentar var ett paradexempel på hur man bör kommentera. Ser nu att min kommentar kan tolkas ironiskt, men så var det faktiskt inte.

    /S

 3. Heins skriver:

  Som hängiven läsare till bloggen måste jag gratulera till en mycket tilltalande kombination av kavaj, skjorta, kofta och slips. Vad gäller näsduken tycker jag den är ful i sig, och blir därför i mina ögon svår att komma undan med. Men smaken är bekant som baken.

  Själv hade jag valt en enfärgad näsduk i någon pastellfärg (fördelaktigen grön) för att lyfta upp den i övrigt relativt mörka gråbruna färgskalan. Men det är min egen något udda smak.

  Tack för den bästa bloggen sen internet!

 4. Heins skriver:

  EDIT: Fördelaktigen grön eller blå. tack!

 5. Marcus skriver:

  Stilton. Ok, vad bra. Lätt hänt med missförstånd på nätet=) Isf, din tanke angående forum- ja, gärna! Jag skulle uppskatta ett forum där man kan lufta tankar och ställa frågor. Det blir lite opraktiskt när man måste göra detta i kommentatorsfälten. Förstår inte att ingen annan modeblogg tänkt tanken innan.

  Har funderat lite mer på bröstnäsduken till outfiten i inlägget. Tror en mörkgrön med lila prickar skulle vara snyggt,

  Vill avsluta med att säga att jag uppskattade allt annat i outfiten, slips och kvavaj är riktigt snygga.

 6. Tucker skriver:

  Valet av slips gör det svårt att hitta en näsduk som harmoniserar med övrig utstyrsel. Kanske skulle en näsduk i någon nyans av brun eller rödbrun kunna lugna kombinationen något. Jag håller med tidigare skribenter och gillar allt utom näsduken som sprider en orolig känsla.

  Tack för en riktigt bra blogg och varför inte starta ett forum med plats för frågor, funderingar och bilder!?

  /Tucker

 7. Wiktor Rosett skriver:

  Marcus, de spårar ur. Tonåringar med stureplanskomplex kommer att upptäcka forumet, lägga upp bilder på sig själva och förpesta forumet med deras randrutiga 13-färgsstrumpor (: tänk Archibalds bröstnäsduk gånger 12.)

  Förövrigt finns det ett flertal fullgoda alternativ om man trivs med engelskan.

  AAAC (www.askandyaboutclothes.com/forum/) är ett.
  Min personliga är dock lite mindre välkända Film Noir Buff (http://forums.filmnoirbuff.com/)

  Mycket vacker outfit, men jag känner mig lite ambivalent angående bröstnäsduken. Tror att den skulle fungerat bättre om Du inte skulle visat lika mycket.

  • Redax skriver:

   Om vi startar ett forum så ska vi naturligtvis vara väldigt hårda med modereringen och registreringen. En förutsättning är att man är noga med vem som får registrera sig, och vad som sedan skrivs. Det är ju ingen välgörenhet det är frågan om. Idén är hittills bara på tankestadiet, så kom gärna med förslag.

 8. Marcus skriver:

  Tror inte ett forum behöver riskera att spåra ur om det modereras väl, som Stilton påpekar. Om man tänker de som hittills skrivit i kommentatorsfälten så är det inte jättemånga män det rör sig om. Det skulle då bli lite ev en ”klubb” där man kan utbyta tankar och idéer. Exemeplvis, jag funderar på att köpa ett par skor till en kostym men är i behov av råd. Detta skulle jag då kunna ta upp och förhoppningsvis få hjälp med av övriga medlemmar.

  Varför inte ha lite olika avdelningar så som mode, mat, kultur och inredning. Inom mode skulle man kunna ha några subgrupper som skor och kläder. Får inte bli för stort dock så att det ekar tomt. Det ska vara litet och gemytligt tycker jag. Kännas personligt. Värt att spinna vidare på iaf.

 9. Johan skriver:

  Trevligt inlägg, även om jag sällan har samma smak som Archibald (lite för preppy för mig…;)) så gillar jag att du fortfarande lägger upp dina egna bilder. Något jag har reflekterat över är att det är lite svårt att hitta enfärgade slipsar och jag gillar att kombinera mönstrad näsduk och mindre mönstrade slipsar, inte tvärtom

 10. Andreas skriver:

  Jag tycker personligen att det absolut viktigaste i en matchning av näsduk, slips, skjorta och kavaj är att färgerna fungerar bra tillsammans. Att plocka upp någon av färgerna är absolut snyggt men långt ifrån nödvändigt. En bröstnäsduk är något som man inte ens skall tänka på finns där men som tillsammans med de övriga färgerna harmoniserar och höjer intrycket. Ett exempel är en Mörkblå näsduk med vita prickar till en mörkblå kostym. Näsduken synns knappt om det inte vore för de små diskreta prickarna. Ett annat sätt jag hade kunnat tänka mig att matcha är en mörkblå kostym, bruna skor, beige halsduk, svagt lila paisleymönstrad näsduk samt grå flanellbyxor.

 11. Markus skriver:

  Den här kombinationen är ju helt galen! Jag anser att detta är ett lysande exempel på något som knappast kan kallas för matchning. Snarare mishmash.

 12. Fläderblom skriver:

  Den rutiga näsduken är, enligt min ringa åsikt, rejält anskrämlig. Jag skulle välja fegvägen med en enfärgad näsduk, kanske till och med de i sammanhanget allra fegaste alternativen: någon av slipsens bruna eller rödbruna nyanser.

  Ett forum vore trevligt. Kanske också ett hemligt handslag så att vi kan känna igen varandra i styrelserummen och på operan.

 13. Archibald skriver:

  Jag glädjs, uppriktigt, över en diger samling genomgående trevliga kommentarer. Många kreativa tankar och smaker samlade i ett inlägg. Essensen av sant dröneri.

 14. Redax skriver:

  Angående matchningen: Lite mindre näsduk skulle nog inte skada. Peta ner den en centimeter så är jag helt med i matchen. Bör själv öka på näsduksbeståndet snart, funderar på att låta sy upp egna med TDC-brodyr i ena hörnet.

 15. garderners delight skriver:

  Tack, Archibald för ett intresseväckande och genomtänkt inlägg. Bröstnäsdukens matchning är en fråga om träning och mod och som du skriver en rejäl väg genom var och ens personliga tycke och smak. Stilregler i all ära, de tjänar mest som utgångspunkt, som vägvisare i en snårig djungel och det är först när vi provat dem mot vår egen känsla, vår egen bild av vad som skänker välbehag och lust som det uppstår en symbios med möjligheter att utvecklas vidare. Ställer vi ett exempel till beskådande så kan vi räkna med en uppsjö av personliga uppfattningar och en del tillför oss något medan andra mer förvirrar. Vårt yttre avspeglar en inre värld men vårt yttre kan också dölja en inre värld t ex genom en uniform, en” regelklädsel” som på sikt riskerar döda kreativiteten. Träd in i er garderob med lust och nyfikenhet!

 16. Daniel skriver:

  Närstående personer av det penislösa könet i mitt liv brukar oftast vara de som kombinerar mycket starka åsikter om matchning med en imponerande avsaknad av fingertoppskänsla. De har en hel drös med regler om vilka mönster och färger som inte går ihop och skulle jag följa deras råd så blir slutresultatet väldigt mycket Dressman.

  Så nej jag brukar lyssna betydligt mer på mig själv än kvinnorna i mitt liv när det kommer till min klädsel. Det brukar bli bäst så.

 17. C. Spiceywiener skriver:

  Jag tycker näsduken är helt ok, dock skulle jag själv vika den lite annorlunda. Bra inlägg för övrigt, och även jag skulle uppskatta ett forum. 🙂

 18. Anna skriver:

  Vilket märke är det på kavajen?

 19. Ping: Bedragare på Tradera « The Drones Club

 20. Dan skriver:

  Är det bara jag som fortfarande vill ha ett TDC forum?

 21. Erik skriver:

  Tjena! Jag har en blå kostym som sitter väldigt fint. Beställde precis hem en mönstrad skjorta, vit bakgrund, blåa ”blad/blommor” eller vad man ska kalla det, på. Hur bär jag upp denna skjorta bra tillsammans med kostymen? En enfärgad slips och en paisley näsduk, tvärtom? Eller mönster på både slips och näsduk?

  Tack i förhand!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s