Svart dykarur

Jag har fastnat för den svarta varianten av Rolex Submariner. Det som dock ligger närmst till hands i nuläget är dock någon av Seikos varianter av modellen.

Vad jag förstått, så skall SKX031 och SKX007 ha vettiga urverk i förhållande till det i sammanhanget låga priset. Modellerna nedan är dessutom försedda med jubileumslänk. En variant som just nu tilltalar mig mer än oysterlänken. Det går dock inte att komma ifrån det faktum att originalet utan tvekan ger ett mindre plottrigt, och därmed långt mer tilltalande intryck.

Originalet

SKX007J-P

SKX031J1

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Svart dykarur

 1. Suedehead skriver:

  Då jag inte är någon direkt ”klockfanatiker” men samtidigt gillar klockor med kvalitet, så har jag länge använt Tissot. Jag kan rekomendera nedanstående klocka som är i samma stil som du verkar vara ute efter (Tissot PRS 200)

 2. JDM-fanatikern skriver:

  Seiko har ju handfull trevliga dykare, som t.ex. SEIKO Prospex 600M Diver Spring Drive.
  Det finns t.o.m. en dykare från deras high-end avdelning, GrandSeiko: Grand Seiko Springdrive Diver SBGA031. Men då blir det förmodligen billigare med Rolexen…
  Utbudet i Europa/USA är tyvärr som vanligt riktigt uselt när det gäller japanska tillverkare. Godsakerna är ”JDM only”.

 3. C skriver:

  Seikon är en trevlig klocka och med tanke på den förhållandevis stora prisskillnaden ett bra alternativ under den period som man spara för att kunna köpa submarinern. För ska man vara helt ärlig så är alltid en Rolex just en Rolex, och känslan från en Rolex går inte att jämföra med en Seiko.

  Utbudet av Rolex Submariner är idag stort och det går med lite tur att köpa en begagnad klocka för strax över 20 000. Just på grund av det stora utbudet kan man även hitta exemplar som i stort sett inte bär märken av att ha varit använda tidigare.

  Så mitt tips är att spara och börja leta på alla de forum och auktionssajter där denna härliga pjäs figurerar.

  Kan för övrigt tillägga att jag än idag är lika glad för min och aldrig ångrat inköpet. Det är en tidlös klassiker som kan ärvas i generationer.

 4. Alistair skriver:

  Archie,

  Jag gillar Seiko, inget tvivel om det, särskilt SKX007:an som ju är en riktig ”dykarklassiker”. En sån från 70 eller 80-talet skulle sitta fint. Jag väljer hellre en sådan ”vintage” framför en nyproducerad d:o. Jag är f.ö. mycket svag för Seikos klassiska dykarurlinje med ”legender” såsom 6306,6309,6217 & 6105.

  Dock, om du står i valet och kvalet samt dessutom har utrymme (+20kkr) för en Rolex så skulle valet när det gäller dykarur, för mig, vara enkelt. Rolex ”-All the way”.

  Följ C:s kloka råd ovan.
  Utbudet är som sagt ganska stort (och prutbart!). Man kan fortfarande ”fynda” 80-90-tals ”subar” för 20-25 kkr. Pengar du alltid har igen om skulle råka sälja den. Ett varningens ord på vägen dock: ”Caveat Emptor!” Submariner måste vara den mest förfalskade klockmodellen i världshistorien och en del förfalskningar är idag RUGGIGT välgjorda 😦

  En väl använd Sub för runt 20kkr blir som ny efter en riktig märkesservice (en sådan är dock inte billig, men väl värd pengarna för andrahandsvärdet, sist gick det loss på ca 3,5kkr för min egen).

  Jag har själv en Submariner Date ref.16800 (”Transitional”) som var en övergångsmodell när man bytte boett och urverk på ”standardsubmarinern” i början på 80-talet. Den kom med nytt verk (cal.3035) safirglas men med ”den gamla” matta vintageurtavlan. Man fick ”två flugor på smällen”; vintage look med modern spec. Dessutom är den idag en relativt ovanlig modell vilket alltid är trevligt…
  Har själv så småningom siktet inställt på en 70-80-tals Submariner ref.5513 eller 5512 (utan datum) med plastglas och nitat Oysteramband. DET vore grejer det!!! Mycket hög ”Jacques Cousteau faktor”… 😉
  Först en rejäl Explorer II dock…

  Som sagt, det blir aldrig fel med en Submariner och den är VERKLIGEN tidlös (om det nu är ett bra kriterium för en klocka…). Tro’t eller ej, modellen funkar faktiskt både till snickarbyxor samt smoking.

  ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Det var många trevliga vintagereferenser a’la seiko. Det faktum att modellen fungerar lika bra oavsett klädsel, är det som gör mycket att den tilltalar mig.

   Explorer II är också en underbar klocka. En bekant har den, och det första jag slogs av var hur lätt den är när man håller den i handen. Gillar stålringen och den vita urtavlan.

   För egen del lutar det i nuläget dock mot någon variant från Seiko. Rolex ligger ännu några år fram i tiden.

 5. Alistair skriver:

  …dessutom måste jag kontra på din armbandspreferens. Oyster slår Jubilee varianter med hästlängder. Den är ALLTID nästan magiskt elegant…

  ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Måste tillstå att jag är något ambivalent i frågan. Troligtvis är jubilee-inspirationen sprungen ur länken på min Seamaster, som jag blir mer fäst vid för var dag.

   Oysterlänken är mer städad och ger ett mindre rörigt intryck. Något jag tror bidrar starkt till att jag tilltalas av Submarinern ovan.

   En annan visuell detalj som gör Submarinern snyggare är dess mer diskreta index. I jämförelse känns urtavlorna på varianterna från Seiko som infernon av lysmassa. Även om diameterskillnaden troligtvis endast handlar om tiondels av millimetrar.

 6. Fläderblom skriver:

  >Alistair. Armbandsur till smoking? En sportmodell dessutom… Lasse Kronér bär gärna vita gymnastikskor till smoking. För mig är det på ungefär samma nivå.

  På de flesta smokingtillställningar behöver man ingen klocka. Om man behöver en, tar man lämpligen sitt fickur som placeras i västfickan. Man bär nämligen väst till smoking. Gördel (cummerbund) är inte alls lika elegant.

  • Redax skriver:

   Något som jag undrar vad jag ska ha till min nya dubbelknäppta smoking, apropå väst. Blir det bara jacka+skjorta då, eller krävs väst även där? Och om jag inte ska ha väst, vart tar uret vägen då?

  • Alistair skriver:

   Jag ser inga som helst problem med armbandsur till smoking. Jag ser inte heller att jämförelsen med herr Kronér är tillämpbar då jag ansr jämförelsen mellan armbandsur vita gymnastikskor vara lika relevant som att jämföra ”äpplen med päron”.

   Däremot, vid de få tillfällen jag bär frack (eller stor högtidsdräkt för den delen) då låter jag bli att ha armbandsur. Till skillnad från smoking så är ju fracken, i alla lägen, som gjord för en schysst rova med en ordentlig kedja (à la W. Churchill).

   Angående väst eller gördel till smoking så ”beror det på” för egen del.
   Personligen föredrar jag väst med enkelknäppt smoking (gärna med spetsiga slag). Jag har en smoking med sjalslag där jag faktiskt tycker att gördel gör sig bättre. Jag undviker dock ”färggranna extravaganser” och håller mig till svart/marinblått.

   Jag kan inte uttala mig om väst/icke väst till dubbelknäppt smoking då den dubbelknäppta varianten låter lite för okonventionell för egen del. Säkert snyggt men inget jag själv skulle välja. Bleve jag påtvingad en skulle jag avstå från väst.

   I vilket fall som helst skulle jag självklart bära armbandsur, gärna Submariner, till smoking, alldeles oavsett smokingmodell.

   ~Alistair

 7. C skriver:

  Får nog instämma med Alistair, till smoking bär jag mer än gärna min Sub. Väst eller gördel tycker jag är en smaksak och lite beroende på tillfället. Oavsett skulle jag inte välja fickrovan när smokingen är på. Den gör sig betydligt bättre med fracken.
  För övrigt kan jag tillägga att min Sub är av tidigare refererade kaliber 3035. En mycket trevlig dinka!

 8. KO skriver:

  Som nöjd ägare till en Seiko SKX031 vill jag bara göra dig uppmärksam på storleksskillnaden (urtavlans diameter) mellan den och 007:an. Hur de står sig i relation till ursprunget har jag ingen uppfattning om men för en man med mindre kraftiga handleder kan det vara värt att se upp med. Sedan valde jag att uppgraderade armbandet till ett Super Oyster, vilket i fallet med 031:an nästan får ses som en nödvändighet.

  • Archibald skriver:

   Intressant. Jag känner att 44mm inklusive krona, och ca 46mm mellan spetsarna på länkhållarna är ganska idealiska mått. Hur ser måtten ut för 031:an?

   • KO skriver:

    Specifikationen säger 43mm inklusive krona och 40mm utan. Mina kontrollmätningar säger inget annat. Med reservation för att tumstock inte är det bästa verktyget i sammanhanget får jag det också till 45mm mellan spetsarna/ytterkanten på länkhållarna.
    Här finns en genomgång där författaren får delvis andra mått.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s