Brogues

Som jag nämnde tidigare inhandlades två par skor under förra veckans besök i London. Jag har ingen tidigare erfarenhet av tillverkarna, men av känslan att döma hittills känns skorna väldigt rejäla. Först ut ett par ljust bruna från Grenson, som jag varit nyfiken på en längre tid. Sedan hittade jag även lite oväntat ett par svarta full-brogues från John White. Det ska bli intressant att se hur skorna från John White beter sig med tiden, då de ligger bra till prismässigt.

Grenson

John White

Inför de resor där jag ges tillfälle att köpa vettiga varor som skor, kostymer etc., görs inköpen numera (för det mesta) efter en mer eller mindre strukturerad plan. Inför denna resa var förhoppningen bland annat att hitta ett par nättare bruna läderskor till våren, samt ett par svarta något grövre brogues. Vidare innehöll listan bland annat en marinblå kostym, ett skärp i ton med den förhoppningsvis köpta bruna skorna, en pyjamas i vettig kvalité och en v-ringad tröja i en ljusare beige/brun färgton.

Med dessa ”mål” inplanerade är det lättare att undvika massinköp av diverse, förvisso prisvärda, billigare varor som exempelvis skjortor och slipsar etc. vilka jag egentligen inte behöver. Trots ambitionen blev det tre slipsar, också denna gång. Och en skjorta. Dock inom budgetramen för de planerade inköpen.

Avslutningsvis, dagens barriär mot rå och fuktig tövädersluft.

Lager på lager

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Brogues

 1. Suedehead skriver:

  Jag vill minnas att jag hört att John White skorna tillverkas i ”kolonierna”, stämmer det?

  • Archibald skriver:

   Jag vet inte, men har svårt att tro att de är sydda i England, sålda till det priset. Eller så sys de i England, men av läder eller med konstruktion som möjliggör prissättningen. De har sitt huvudkontor skohistoriskt strategiskt i Rushden, strax utanför Northampton, men det behöver ju inte betyda något.

   Jag hittade en kortare diskussion hos ”Ask Andy…” om tillverkaren. Modellen jag köpte skall enligt utsago vara ”Goodyear Welted”. Under sulan står det uttryckligen ”Made By Hand”, vilket gör mig aningen skeptisk, precis som allt annat där de måste skriva ut en påstådd egenskap på produkten i stil med ”Extra fine” eller ”Luxury”…

   Det första intrycket man får av skon, först i handen och sedan på foten, är dock en skön passform, samt vikt och stabilitet utan att de för den delen är stela. Därför köpte jag dem. Tiden får helt enkelt utvisa om de håller samma kvalité som det par i första inlägget hos ”Ask Andy…” ovan.

 2. Alistair skriver:

  Archie,

  Utseendemässigt ser skorna väldigt trevliga ut. Kan dock inte uttala mig om den kanske viktigaste parametern, kvalitén.
  Är själv på jakt efter ett par Derbys i exakt den färgnyans de ovan avbildade skorna har.

  Avseende ”bröstbilden” så är inte kavajen eller tröjan under den ”min kopp te”. Alls.

  Enligt mitt förmenande så ser snitt och skärning mindre bra ut. För smala slag enligt mitt tycke och en märklig ”siden”-kant på bröstfickan vilket jag inte tyckte om alls.

  En sån tjock tröja kan möjligen fungera i en lite (mycket?) mer ledig, och ”rustik” stil. Möjligen under en rymligare och grövre tweed kavaj (i roligare färg). Problemet på bilden är främst att tjockleken gör att kavajen inte ser så där värst välsittande ut på bilden.
  ”Inkongruens” är ju ett rådenade modeord på denna blogg. Jag kanske inte vill gå så långt att hävda att sådan råder till fullo mellan tröja och kavaj men det är något åt det hållet…

  Sen är jag personligen allergisk mot det, nu alltmer sällan sedda, ”feta” slipsknutmodet. I detta fall blir det särskilt kännbart eftersom kavajen har så smala slag i förhållande till slipsknut. Tendes till ”obalans” kanske.

  Förresten, var är näsduken?

  ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Jo, knuten (som är en simpel four-in-hand) blir väldigt grov hur man än gör då slipsen är väldigt kraftig i konstruktionen.

   Näsdukar gör sig inte så bra till kavajen i fråga då bröstfickan är konstruerad med ett veck över, som ett lock ungefär.

  • C. Spiceywiener skriver:

   Alistair: Detta är mer din stil va? http://shop.shoerepair.se/en/product/308/multi-pocket-jacket

   😛

   • Alistair skriver:

    Mjaaaa, alldeles för lite fickor för min smak men byxorna sitter alldeles förträffligt bra….

    Varför så lång kavaj? Ju kortare desto bättre och här ser vi ALLDELES för lite skjorta mellan byxlinning och nedersta kavajknapp 😉

    ~Alistair

   • Basker-Ville skriver:

    Jag har faktiskt provat de där mycket märkliga byxorna från Fifth Avenue Shoe Repair. Byxbenen är sydda i böjd form. Om man sitter ner blir byxbenen utan veck, står man upp blir de det inte. Tvärt om mot konventionella byxor. För att detta skall fungera måste de vara stora i grenen och vida kring knäna. Mycket märkliga. Passar bäst på maskeraden.

 3. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Skor ska ju passa foten de sitter på, men för mitt öga ser skorna på bilderna ut att vara smalare än standardläst? Är de det?

  • Archibald skriver:

   Jag skulle tro att det är bildformatet, och kanske vinkeln som spelar ett spratt. Skorna ser faktiskt, som du påpekar, något smala ut på bilden.

 4. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Angående jacka/tröja-kombinationen måste jag instämma i klagokören. En stilblandning mellan vad som ser ut som en formell kostymjacka och en stickad tröja.

  Kostymjackan hade kanske sett OK ut med en enkel polo istället? Alternativt stickad tröja i kombination med en mer informell jacka, kanske en tweedjacka eller liknande med en diskret mönster.

  Angående mer avslappande blazers/jackor kan man ju nämna påsydda, utvändiga fickor, som får plagget att se mer avslappnat ut för det mesta. Det ligger dock farligt nära det gamla 70-talets ”safari suits” som ser för hemska ut. Om jag inte minns fel såg jag en safari-styggelse på Dressmann härförleden, komplett med väst med påsydda fickor.

 5. andreas weinås skriver:

  Angående slipsknutens volym tycker jag personligen att en tjockare slips ger en mycket snyggare knut. Detta beror iof på att jag nästan uteslutande bär en fullspread eller ansenlig cutawaykrage som bägge två lämpar sig väl med en fylligare knut. Det är dock lika viktigt med materialet och bredden för att få önskad ”sprezzatura” effekt. En matt silkes eller ullslips är betydligt lättare att bära på detta viset.

 6. Mr. Tweed skriver:

  Unless the jeans and tie combination puts you off, this might be more to your taste:

  http://www.countrysports.se/sports-and-style/styles/duck-tie-and-denim

  Perhaps not for office use though, as someone pointed out.

  Regarding safari suits, I think they look stunning. If on a safari, that is…

  Yours,
  Mr. Tweed

 7. Alistair skriver:

  Apart from the denim trousers or ”jeans” (which I personally think is close to an abomination in combination with shirt, jacket and tie), the pictured gent in Mr.Tweeds link wears the combination I was reffering to, as more appropriate, in my above post.

  I think it could work very well (when NOT in office of course)

  ~Alistair

 8. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Självklart är en tjockare slips bättre än att hålla på med Windsorknutar. Hertigen av Windsor sägs ju själv ha beställt extra tjockare slipsar, han knöt ju aldrig Windsorknutar trots att du uppkallats efter honom. Möjligen kan man sträcka sig till en half-windsor så att man behåller lite grann av assymetrin. Man tappar något viktigt i utseendet när man knyter en symetrisk knut.

 9. Alistair skriver:

  CWK III,

  Där instämmer jag till fullo. 100%:ig Symmetri är nästan aldrig bra i klädsammanhang. Helt symmetriska slipsknutar ser väldigt ”artificiellt” och ointressant ut.

  Dylika slipsknutar kan vanligtvis ses på min stilmässiga stereotyp, ”slagpåse” och varnande exempel på klädmässig ”antistil”; Mr X, den gråe, väletablerade kommunpolitikern i 50-60 års åldern som (i bästa fall) kanske vill men definitivt inte kan.

 10. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Angående skorna förresten, så är jag en anhängare av teorin att handgjort inte är lika med kvalitet. Snarare är det en garanti för en ojämn kvalitet… Är det nå som tror att en handmonterad bil håller HÖGRE kvalitet än en Toytota?

  Till syvende och sist är det också det tekniska genomförandet som garanterar kvalitet. Tillverkning i låglöneländer behöver inte nödvändigtvis vara av ondo per definition, men det skvallrar ju om att tillverkaren prioriterar pris framför kvalitet, vilket i sin tur indirekt skvallrar om kvaliteten fått stryka på foten.

  • 1871 skriver:

   Bra val av bilmärke…

   • Cyril Whiskers Knickerbocker III skriver:

    Jaha, du menar de nyligen klarlagda problemen med Prius? Det tycker jag är en väldigt bra illustration av serietillverkning. Gör man rätt, så mångfaldigar man ett föremål med hög kvalitet väldigt många gånger, vilket är bra. Gör man fel så mångfaldigar man ett problem väldigt många gånger vilket inte är så bra.

    Tillverkar man saker för hand, å andra sidan, så blir kvaliteten mer ojämn och oförutsägbar.

    Sen kan handgjorda saker naturligtvis vara mycket charmigare, men det är en annan femma.

 11. 1871 skriver:

  Du har helt rätt, i min familj brukade vi säga att saker gjorda i träslöjden var personliga och att det kanske var där deras främsta kvalité låg!

 12. Andreas Weinås skriver:

  Genom att välja handgjorda produkter brukar man ofta på köpet få bättre kvalitet pga att man i regel använder bättre material än i massproduktion. Sen finns det ju självklart olika nivåer av detta men när det skall massproduceras handlar det ju ofta om att spara in på onödiga utgifter och ibland gå så långt som att limma snarare än att sy skorna. Men det gäller nog knappast någon av skorna i detta inlägget.

 13. garderners delight skriver:

  Jag har med mycket goda erfarenheter vandrat omkring i skor från John White London. De håller lika god kvalitet som skor från herring shoes och har en rimlig prisbild och kan med fördel handlas via ”Walker and gun” på nätet. Jag gillar din struktur och din genomtänkta plan för inhandling, den skulle jag själv behöva ta efter utifrån vad jag faktiskt behöver. Ja, eller behöver och behöver… men med planering minimerar vi den spretighet som lätt överrumplar oss när vi öppnar garderoben.

 14. Desmond skriver:

  Full Windsorknut har en fördel, och det är att den får mönstret att hamna exakt vågrät, i rät vinkel till den nedhängande delen av slipsen, om man nu någon gång vill ha den effekten. Kan faktiskt vara snyggt ibland på en del randiga slipsar.

 15. Ping: Randsytt budget: John White « The Drones Club

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s