Kort reflektion från Jermyn Street

Åter efter en kortare vistelse i London känns ett slaskigt sverige än mer vintrigt än tidigare. Visserligen storsnöade det på flygplatsen vid ankomsten till England i måndags, men vartefter vi närmade oss stan avtog det, för att sen helt upphöra. Några plusgrader och omväxlande duggregn samt uppehåll kändes trevligt vårbetonat.

Då jag tidigare tipsats om Boggi , kände jag att det var dags för ett besök. I Boggis butik stod det manliga butiksbiträdet och speglade sig, petade smuts mellan tänderna, plockade bort osynligt damm från kavajen och gav aktivt ingen notis om att jag klev in i lokalen. Tyvärr satte det ribban för känslan av det de erbjöd. Efter att ha konstaterat att de inte hade någon skjorta i mönstret jag letade efter, lämnade jag den tryckta stämningen av syderopeisk stroppighet. Boggi hade för övrigt ett mycket trevligt sortiment, men personalens attityd grumlade upplevelsen något.

Vettiga skoblock

Nästa stopp blev ett hastigt besök hos Thomas Pink, men då jag letade efter en relativt specifik skjorta, fick det övriga sortimentet ingen större uppmärksamhet. Känslan i butiken var dock en helt annan med trevligt bemötande. Därefter besöktes Charles Tyrwhitt, där jag inhandlade ett par skoblock till skor köpta dagen innan. Glad personal som jag själv kunde identifiera mig med, och en allmänt avslappnad stämning gav köplust. Det blev nära nog en marinblå kostym på köpet, men det fick vänta då jag vid tillfället fortfarande hade ett antal ställen att besöka innan hemfärd.

En liknande känsla gav T.M Lewins butiker, plural då de har en butik för herrskjortor, en för sina kostymer, och en för damkollektionen. Här köptes vid det tillfället en skjorta och några slipsar. Summerat blev det väldigt påtagligt hur mycket mer man sannolikt säljer till den kundgrupp man som butik inriktar sig mot. Och hur mycket trevligare, och lättare det blir att köpa kläder i en tilltalande omgivning, med kunnig och serviceinriktad personal.

En annan sida av samma resonemang visade Skobutiken Kurt Geiger dagen innan. Om jag tänker köpa kvalitetsskor till ordinarie pris i London, är Kurt Geiger inte försäljaren jag i första hand skulle vända mig till, utan snarare skotillverkarnas egna butiker. Nu föll det sig så att jag köpt ett nummer av tidningen GQ, vilken innehöll ett förmånligt presentkort i nämnd butik. Efter inhandlandet av två par skor på TK Maxx, behövde jag som sagt skoblock till dessa.

Kurt Geiger säljer bland annat skor från Tods, Crockett and Jones, Trickers, diverse italienska märken samt även skor av eget märke. Följaktiligen gissade jag att de även sålde skoblock. När jag frågade om detta, såg den expedierande killen helt frågande ut och förklarade att något sådant hade han inte hört talas om. I trä? Näe, det enda han kunde erinra sig var att deras skor var stoppade med papper som fyllde funktionen jag beskrev (Varpå han höll upp en sko från C&J), men han kunde fråga butiksföreståndarinnan.

Med ens kom en kvinna rusande. Hon förklarade med himlande ögon (mot killen som tidigare expedierat mig) och ett förlägset ursäktande att de visst hade skoblock, varpå ett första par inhandlades till förmånligt pris. Kontentan. Hierarkin mellan personal med olika befattning blev tydlig, samt att Kurt Geiger uppenbarligen inte tycker att alla som arbetar i butiken behöver kunna något om skor. Alls. Kanske är det inte helt nödvändigt att alla anställda kan redogöra för skillnaden mellan randsydd och durksydd sula, men någon form av grundläggande kunskapsnivå underlättar köpet.

En trevlig ny london-bekantskap rent butiksmässigt var Massimo Dutti på Oxford Street. Nyfiken på vad de levererar inhandlades en tunn tröja i Kashmir/bomullsblandning för utvärdering.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Kort reflektion från Jermyn Street

 1. Magnus skriver:

  Så bra, då kanske du som faktiskt har sett och tagit i en Tyrwhitt-kostym upplysa mig om hur de är jämfört med t ex Lewin. Jag måste köpa ett par kostymer relativt omgående (med begränsad budget) och har funderat på Tyrwhitt’s English Suits eftersom Lewin tar fullpris på kostymer för tillfället. Dock har jag sett en del tveksamma saker på nätet och jag har själv köpt både en skjorta och en rock från dem som inte alls motsvarade förväntningarna.

  Vore ytterst tacksam för lite insikter i frågan.

  /Magnus

  • Archibald skriver:

   Svårt att säga. Rent spontant kändes de väldigt rejäla. En modell i butiken som visade uppbyggnaden genom de olika lagren i kavajbröstet, visade en konstruktion med flytande mellanlägg. Hur väl arbetet är gjort visar sig väl först efter en tids användning.

   Kostymen jag fastnade för var denna marinblåa, en av de English Suits jag antar att du menar.

   Jag är 1.85, väger 77 kg och har ett midjemått på 83cm. Kavajen i 38R hade en trevligt kroppsnära passform i utgångsläget. Dock kanske något vidare i midjan än T.M Lewins kavajer.

   Det beror väl på vilka kostymer du jämför med kvalitetsmässigt. Det enda skälet till att jag själv inte köpte den i slutändan, var att jag istället köpte en marinblå, herringbonemönstrad kostym med rött foder, vilken T.M Lewin butiken reade ut till ett oförskämt lågt pris.

   • Magnus skriver:

    Jo, det var precis den modellen jag tänkte på (om än i annan färg). Oroade mig lite för att kostymerna skulle vara gjort i lika tunt och sladdrigt material som deras rockar men det verkar ju inte så illa av dina kommentarer att döma. Och visst är jag medveten om att man inte kan begära vad som helst för de pengarna men det bör ju åtminstone stå upp mot Lewin för att vara värt pengarna.

    Tack för hjälpen.

  • Kadesjö skriver:

   Magnus: Vilken rock var det du köpte och vad var det något mer problem förutom sladdrigt material?

   • Magnus skriver:

    Jag köpte Covert rocken. Det var väl egentligen inget fel på den, bara det att den var alldeles för tunt gjord. Så där att man fick känslan av att det inte fanns utrymme för bättre kvalité för det priset. Dessutom var passformen i bröstet fruktansvärd men det kan ju en skräddare fixa så det är inget jätteproblem men det är ändå irriterande.

 2. laphroaigman skriver:

  Trist att du fick ett sådant bemötande på Boggi, jag har handlat en del på deras butik vid Sloane Square och är väldigt nöjd med både personal och produkter. En annan butik att rekommendera, som åtminstone tidigare funnits på Jermyn Street är Crombie. Deras skjortor ligger i och för sig något över Tyrwhitt m.fl., men har enligt min erfarenhet mycket bra kvalitet i förhållande till sitt pris.

 3. garderners delight skriver:

  Archibald. Jag undrar om du också besökte t ex Cordings, Gieves & Hawkes eller Richard James? Tänkte att det känns lite synd att åka till London och handla hos Thyrwitt och Lewin som är så enkla och prismässigt fördelaktiga att handla från över nätet? Men du kanske hade andra skäl till dina inköp?

  • Alistair skriver:

   Jag är också rätt nyfiken på just Cordings nuförtiden eftersom det tyvärr är flera år sedan jag hade vägarna förbi.

   MVH
   ~Alistair

  • Archibald skriver:

   Kort om tid helt enkelt. Precis som du säger är det fördelaktigt att handla från både Lewin och Tyrwhitt över nätet, därför tyckte jag det var ett bra tillfälle att som hastigast kika in och fingra på plaggen för något av en hands on experience inför framtida webköp.

   Är nyfiken på både Cordings och G&H m.fl. för att inte tala om hur lockande Swaine Adney Briggs fönster längst ner mot S:t James Street var. Det får bli senare resor.

 4. Stilton skriver:

  Kul att du handlade hos Massimo Dutti, ett märke som av någon anledning lever lite i skymundan. Kanske eftersom de inte gör som de svenska märkena och skänker bort massvis med kläder till landets moderedaktioner.

  • David B skriver:

   Kan inte annat än hålla med. Är man på besök i södra europa brukar ett besök i deras butiker kunna ge bra kläder för billig penning. I sverige brukar det också gå att få en hel del bra köp på rean då dessa butiker är något bortglömda hos massan.

  • Archibald skriver:

   Jag anar att prisnivån också blir ännu bättre i länder som Spanien och övriga europa.

   Jag studerade prislappen något. Under etiketten med det engelska priset i GBP, satt det ordinarie priset i Euro, fem euro lägre än siffran i pund.

 5. Peder skriver:

  Trevlig blog. Fick mina första skjortor från TM Lewin i fredags och så här långt verkar det vara väldigt bra i förhållande till pris. Funderar även på att beställa en kostym.

 6. Henrik skriver:

  Jag har beställt en kostym från CT, och den borde dyka upp under veckan. Ser fram mot denna bekantskap!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s