Älska vintern. En kort lektion i vintervett.

Det är väderlek som denna som skiljer agnarna från vetet, de djärva från de sansade. De som tänker långsiktigt mot dem som tror de väljer det säkraste alternativet. Eller stollarna från vanligt folk, se det i vilken riktning ni vill.

Hela landet bjuds ett mjukt, härligt täcke av nysnö i flerdecimeterkaliber. Det är så här vinter skall se ut! Visst medför det en rad praktiska problem, dock sällan oöverstigliga. Jag spenderade gårdagen med en tur och returresa med SJ till Malmö. I vanlig ordning krånglar växlar och förseningar uppstår undantagslöst. Jag antar att det ligger tusentals mil med räls i Sibirien. Trakter med något mer utmanande förhållanden, dags att anlita östliga konsulter staten?

Merparten av stadens befolkning valde under morgonen att ta bil eller buss till arbetet. De undkommer den del av vintercharmen som sticker lite i ansiktet när vinden ligger på, och får istället njuta timslånga köer. Exempelvis där bussen klämt upp den i situationen pyttelilla SUVn mot snövallen i innerkurvan, eftersom föraren i den sistnämnda saknade omdöme. Oplogade partier av vägen är något mer utmanande att cykla på, men med en vettig grundfysik och rätt inställning går det mesta att genomföra.

Vi pratar tweed och åter tweed i vår blogg. Nå, hyllas det material som hyllas bör, men vid måttligt fallande snö i temperaturer strax under noll är alla ruggade material som yttersta lager, ett ogenomtänkt fåfängt alternativ. Såvida du inte har en smått udda faiblesse för en väl vidhäftande beläggning av snö över hela jackan. Kläder efter väder och rådande omständigheter är det gällande måttot om du skall frottera dig med elementen, och inget annat.

Tillverkad i samma väv som bl.a. Belstaff Trialmaster.

Tätvävd bomull, gärna vaxad, är det oslagbart bästa alternativet under rådande förutsättningar! Återigen kommer din Beaufort väl till pass, eller älsklingen som ligger högt på den egna önskelistan, Peregrine G-Summit. Modellen finns snart även att köpa i sverige, men än så länge rekommenderas Peregrines egen webshop.

Vidare behövs tydligen en och annan pekpinne och ytterligare lektion i vintervett. Om du trots allt råkar ut för ymnigt snöfall i en mindre välvald utstyrsel av högt vidhäftande plagg, läs grov ruggad ull, mocka etc, bör du ha följande saker i åtanke. Väl behandlade plagg, impregnerade skor etc. minskar materialens snöbindande egenskaper. Behandla och underhåll dina plagg så förbättras förutsättningarna avsevärt. Om snön ändå täcker dina plagg, är det ingen störra fara, så länge den inte smälter och blöter ner.

Det avgörande rådet och nödvändiga tipset är att du, så fort du kommen in inomhus, måste stampa/borsta bort den snö som sitter på kläderna. Detta är helt avgörade i situationer där du exempelvis kliver in i en varm bil, och sedan efter bilturen skall spendera en längre tid utomhus. Låter du den i marktrakten saltblandade snön smälta på skorna blir de blöta och förstörda. Blir din kläder våta, värmer de inte längre.

Njut av rådande väderlek.

Detta råd ter sig säkerligen märkligt för många läsare. En självklarhet. Dock observerade jag under gårdagen en så bizarrt stor mängd människor som klev på tåget, från topp till tå panerade i snö, som de lät sitta kvar och smälta in i skorna/kläderna. Varpå de sedan beklagade sig över att de var blöta och kalla. Snön smälter sällan förrän du kommit in i värmen. Om du borstar av dig precis när du går in, kan du komma undan med en lätt fuktad yta. Framförallt något att lära barn i tidig ålder då de kommer in efter lång utelek i snön. Förhoppningsvis sitter det fullt logiska sättet att tänka i resten av livet, och vintern upplevs i större omfattning som den trevliga årstid den är.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Älska vintern. En kort lektion i vintervett.

 1. Anders skriver:

  Kan inte annat än att hålla med, jag investerade i en Belstaff Redford efter jul och bara ler när snön börjar yra!

 2. Gustaf skriver:

  Hej drönare.
  Jag skulle gärna vilja ha förslag på skidmode, om det nu existerar.
  Eller kanske inte mode utan snarare smakfulla alternativ i skidbacken.

  Mvh Gustaf

  • Archibald skriver:

   Jag har inga konkreta tips på specifika plagg, men kan ge min egen filosofi om sammansättningen. Presenterar det jag själv tycker om:

   Utförsåkning kräver mycket av kläderna. I grova drag använder jag en anorak som överdel och ett par ”udda byxor” till. Anoraken har i mitt tycke ett rätt anonymt, men ändå tidlöst snyggt snitt. Det gör mycket för helhetsintrycket.

   Khakibeige anorak, solglasögon och marinblåa eller bruna skidbyxor, helst med hängslen.

   Klä dig sedan enligt flerlagerprincipen. Underst ett tunt underställ i ull, Över det en snygg stickad polotröja, gärna med dragkedja i kragen, eller hela vägen ner.

   Dessa kläder, framförallt en anorak, är ju inte några snävt skurna plagg. Dock är passformen, som alltid annars, avgörande även i detta fall för att helheten skall se stilig ut. Du kommer inte undan med en anorak, en storlek för stor. Även detta plagg måste sitta bra över axlarna och ha väl avpassad ärmlängd. I annat fall ligger dagisintrycket riskabelt nära, som alltid i fallet överdragsplagg.

   På huvudet kommer du långt med en enkel stickad trikåmössa som fungerar bra under hjälm om du nu åker mer aggressivt. Annars kan en klassisk pilotmössa i skinn avsluta det hela drönarmässigt. Vid vackert väder med öronlapparna ihopkopplade ovanpå huvudet. Undvik dock modellerna med yvigt tjock päls, som för tankarna till dagis eller ryska arméparader.

 3. Michael skriver:

  Bra artikel men vad säger du om skoval? Om man bor i Göteborg (= is och blötsnö) så skapar det enorma problem vad gäller vilka skor man skall ha på sig, för att inte tala om slitaget.

  • Archibald skriver:

   För tillfället använder jag själv curlingskor när det är riktigt kallt, varvat med olika chelseaboots med gummisula.

   Är väglaget väldigt slaskigt skulle jag vid behov rekommendera Swims som förstärkning för att klara skorna vid promenader. Jag har ännu inte provat dem själv, men anar att de är förträffliga för ändamålet.

   Vid cykling använder jag själv skoöverdrag i neopren. Då de inte är gjorda för att gå i, tar undersidan lite stryk av längre promenader. Fördelen med båda swims och skoöverdragen är att en tunnare sko även blir mycket varmare av den isolerande extralästen.

   Man kan ju diskutera hur vackra dessa lösningar är, men jag anser att det är bättre än att totalförstöra sina fina läderskor. Oavsett vad diverse lädersulefanatiker hävdar, är dessa inte gjorda med tanke på skandinaviska vinterförhållanden. Jag förser mina randsydda skor med en tunnare gummisula för att öka livslängden, och samtidigt kunna använda dem annat än soliga vår/sommardagar.

   Sulan har fortfarande precis samma goda uppbyggnad, det är bara skiktet mot marken som skiljer något, till det bättre. Att hävda att dessa millimetertunna gummisulor ”förstör känslan” ser jag som fåfängt struntprat.

   Kort sagt, skor med gummisula, vid behov kompletterade med någon form av överdrag.

   • Anders skriver:

    Själv kör jag en blandning av Chelseas och Chukkas med gummisula när vädret är som det är, men igår när jag satt och tittade på vilka skor mina medtrafikanter har på tunnelbanan slogs jag av en oerhörd nyfikenhet när jag såg ett par heltäckande damasker.

    Det kanske inte är det vackraste som finns, men jag började fråga mig vilka skor gömmer sig därunder? Vilka tycker man om tillräckligt mycket för att frivilligt gå runt med ett par stora gummiklumpar på fötterna? Var det samma klass som de skorna jag hade på mig (Paraboot Loven) eller kanske snäppet högre? Var det ett par John Lobb eller Edward Green? Hos mig fick det effekten att jag inte bara respekterade damaskerna utan bara blev mer intresserad av skovalet.

   • Kadesjö skriver:

    Jag har ett par Swims Mobster (deras heltäckande bottiner) och kan bidra med några synpunkter kring dem. Jag äger inga klassiska gummigaloscher så jag kan inte tyvärr inte jämföra med sådana.

    Först så rekommenderar jag att ta i i överkant vad gäller storleken. Mina storlek large swims påstås passa till storlek 9-10 UK men passar bra till 7.5 och 8 UK. Någon större sko är jag tveksam om jag skulle vilja tvinga i galoscherna men jag antar att det kan variera lite mellan skomodeller.

    Deras ”unique polishing action” är inget vidare. Svarta skor såg inte alltför illa ut men fick märkbart mindre bra puts. Mina bruna skor däremot såg rent fula ut efter en kort promenad.

    Överlag så fick jag lust att testa vanliga låga swims i stället. De verkar betydligt enklare att ta av och på (mobsters var ganska krångliga att få på), har inte någon dragkedja man riskerar rispa skorna mot och jag misstänker att de är mindre skadliga för putsen (överdelen och ”skarven” har ett strävare foder än själva gummiskon). Jag är dock väldigt tveksam till om de är värda det höga priset. Mina mobsters använder jag än så länge bara använt till mockaskor där de fungerar utmärkt. Gärna till svalare skor som passar bra på jobbet men är i klenaste laget för vintern.

    Sen så måste jag också klaga en del på swims webshop. Det visade sig vara något av ett äventyr att beställa från dem. Jag var inte nöjd med varan och efter ett telefonsamtal så fick jag instruktioner för att skicka tillbaka bottinerna. Swims misslyckades dock, trots två påminnelser från norska posten och telefonsamtal från mig, att hämta ut paketet. Resultatet blev, efter tre månader och fyra telefonsamtal, att jag satt med ett par swims mobster som bara kostat mig drygt 200kr.

    Jag tror inte att folket på swims är dåliga människor (det var inget problem att få tillbaka pengarna efter att jag fått tillbaka paketet) men de verkar väldigt ovana vid sitt jobb och servicen blir lidande. Jag har aldrig fått svar på mail jag skickat dem. Att ringa fungerar bättre men jag flera gånger bara fått ett förvirrat ”hallå?” som svar. Jag kanske är väl kinkig men är det för mycket begärt att de ska svara med ett enkelt ”hei, det er swimsstore”? Det ger inget bra intryck att alltid låta som att man just blivit uppryckt ut sängen kl11 på förmiddan.

    När jag läser det jag skrivit så känner jag mig nästan taskig som klankar ner på swimsstore. Men jag har svårt för företag som satsar en massa på cool design och flash-effekter på sin hemsida i stället för att ge godtagbar service. Motsatsen är lättare att komma undan med; Hilditch and Key (gudar bland män) har en hemsida och ett beställningssystem som ser ut att var hopsnickrat i någons garage men så länge de har förstklassig service och produkter så känns det mest charmigt.

   • Archibald skriver:

    Kadesjö: Stort tack för värdefull info.

 4. Johan skriver:

  Jag är ju själv Göteborgare och cyklist, något som gör att fina läderskor ofta inte fungerar tyvärr. Så är års har jag faktisk gått så långt att börja använda ett par gamla vandringskängor i brunt läder, inget annat verkar fungera. Stil i all ära men människor som inte klär sig efter vädret har jag alltid ansett som dumma.

 5. Wellington skriver:

  Må man dra en lans för den klassiska damasken? Ett fantastiskt tillbehör när snön ligger decimeterdjup. Det finns väl få saker som är så missklädsamt som blöta byxfållar…

  /Wellington

 6. Bruce skriver:

  Då har jag faktisk gått till inköp av Peregrine G-Summit. Väntar på (gratis) leverans och rapporterar tillbaka så fort jag haft möjlighet att prova den.
  Bra tips. Tipsade också Peregrine om att jag hittade jackan här hos Drones Club.
  tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s