Plastrong, the way I like it

Vid tidigare publicerade inlägg om plastronger visade det sig finnas ett stort intresse för den idag inte alltför ofta skådade accessoaren. Jag har själv ännu inte tagit steget in i skaran av invigda plastrongfantaster. Troligtvis mest för att jag ännu inte fått någon bild eller känsla av plagget som jag själv kan identifiera mig med. Tills igår.

Lantlig rock'n roll a'la Källsner

Ärkedrönaren Karl-Oskar Källsner, tillika en av huvudmännen bakom Tweed Country Sports, visar var skåpet skall stå. En lätt råbarkad lantlig elegans, förmedlandes en lagom känsla av pondus, självsäkerhet och avslappnad inställning till vardagen.

Ett i mina ögon perfekt exempel på hur plastrongbärande inte behöver skrika Loa Falkman eller Sven Bertil Taube. Inget ont om de båda sistnämnda, men de tillhör i många avseenden en helt annan målgrupp än den jag själv kan relatera till.

Det här inlägget postades i Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Plastrong, the way I like it

 1. andersonchris skriver:

  Du behagar med oss skämta aprillo.

  Bilden är en slags stilmässig ”finn fem fel”.

  Plastrong, till lantlig klädsel och jeans… nja. Plastrong ska helst bäras till lite mer formell klädsel och aldrig utan kavaj, egentligen. Om man fryser om halsen på landet så tar man en halsduk, helt enkelt.

  Det enda som är rätt är sättet som plastrongen bärs under kragen. Man bör vara diskret med plastong och inte fläka fram den i en uppknäppt krage.

  Men allt annat är fel.

  Hit and miss. Miss and miss. Miss. Miss.

  • Archibald skriver:

   Ska? Äsch, det bor minsann en envis kärring mot strömmen i dig Hr. Anderson. Jag tycker det är en förträffligt snygg kombination.

   Jag förstår vad du menar, men tycker det är lite småtråkigt att alltid tänka i de banorna. Jag ser helheten på bilden som en fullträff på stan, på promenaden, eller annat till annat valfritt avslappnat tillfälle.

  • Johan skriver:

   I meningen ”Plastrong ska helst bäras till lite mer formell klädsel och aldrig utan kavaj” glömde du tillägget ”enligt min personliga smak”. Det finns ingen lag som säger att man SKALL bära plastrong varken si eller så. Du har din smak, jag har min smak och den gode herren på fotografiet har sin smak. Det skvallrar tyvärr om en stor nypa osäkerhet att försöka mästra andra personer efter imaginära stilregler. Inte så smakfullt, i mitt tycke.

 2. Calle Z skriver:

  Är själv ingen användare av plastrong, men jag betraktar plastrongen som en elegantare kusin till snusnäsduken. Så ifall jag har uppfattat andersonchris rätt så är en snusnäsduk en lämpligare outfit istället för plastrong när lantisen vill vara lite casual, eller?

 3. andersonchris skriver:

  Visst kan man ta sig vissa friheter med stilregler men aldrig med god smak.

  En snusnäsduk, som Calle Z föreslår, hade varit bättre. Men det reparerar ändå inte det helhetsintryck som skapas av skogvaktarskägg, smalt skuren lantjacka och mörkblå jeans.

  Om en kombination ser ful ut på bäraren så kan den aldrig vara rätt.

 4. andersonchris skriver:

  Grabbar, grabbar.

  Att man ska behöva påpeka självklara grunder i konsten att klä sig – och därtill bli ifrågasatt när man gör det – är absolut inget gott tecken för denna verksamhet.

  För att visa hur plastrongen används på ett självklart, elegant och sportigt vis, visar jag denna bild av en ung engelsk gentleman:

  Han behöver minsann ingen undervisning eller pekpinne.

 5. Johan skriver:

  Kommentarer som ”…konsten att klä sig” gör mig oerhört fnissig. Det är så infantilt på något sätt. Som en fjortonårig spoling med svårartad hybris. Dylika kommentarer kan BARA komma från en person som själv lider stora kval och våndor inför sin egen, förmodligen högst mediokra, uppenbarelse.

  Antingen det, eller så får du ligga alldeles för lite.

  • Stilton skriver:

   Kommentarer med rena personpåhopp kommer att plockas bort. För övrigt kan jag påpeka att AC har sambo.

   Angående plastrongregler så tycker jag att man får bära den exakt hur man vill – ha den som armbindel om du lyckas få ihop det snyggt. Jag tycker precis som Archie att Källsners lantisversion av plastrongbärande är snygg. Dessutom ska han ha beröm för sitt fantastiska skägg.

   • andersonchris skriver:

    Det stämmer, men när har jag nämnt min sambo?

    Åter till saken.

    Jeans – Ett förträffligt plagg som dock inte har ett dugg med engelsk lantlig stil att göra. Jag bär själv ofta jeans på fritiden men då ska man komma ihåg att det är ett amerikanskt plagg och att det gör sig bäst med boots, kraglösa tröjor eller lösa, mönstrade skjortor.

    Skägg – jag har själv burit skägg men en viktig sak att komma ihåg är att det är viktig att låta mustaschen växa ut ordentligt, gärna så att den täcker överläppen, och att sedan ansa den regelbundet med sax. Att köra över muschen med kort trimmer, som vår vän på bilden, gör bara att man ser ut som om man har skräp runt munnen. Antingen det eller så kör man stubbvarianten överallt.

    För att illustrera samtliga poänger ovan hänvisar jag till Jason Statham som behärskar allt:

    http://www.contactmusic.com/photos.nsf/main/jason_statham_5328124

   • Archibald skriver:

    ac: Nja… Förstod jag dig rätt om du menade att Statham skulle vara någon form av föredöme och exempel att ta efter? Jag har oavsett vilket mycket svårt att se någon poäng med det karln hänger på sig på bilderna du hänvisar till.

    Majoriteten av fotografierna uppvisar den, som jag upplever det, genomsnittlige engelsmannens favorit-fritidsplagg nummer ett, de oformligt säckiga onesizejeansen. Ackompanjerade av stor T-shirt, gymnastikskor och/eller tofflor. Allt uppföljt av en räcka bilder av kombon t-shirt och träningsoverallsbyxor? Den vältränade överkroppen räcker inte för att rädda intrycket.

    Det intryck jag fått är, som jag nämnt vid tidigare tillfälle, tyvärr att många engelsmän som klär sig korrekt och helt ”enligt boken” på jobbet, helst av allt ser ut just sådär på fritiden. Den korrekta arbetsklädseln blir i de fallen något av en uniform och nödvändigt ont, som de har lärt sig hur man sätter samman.

    Sett till det totala antalet män, är min gissning att antalet som sedan även väljer kavaj eller någon kombination av skjorta, tröja och snyggare jacka som i Källsners exempel ovan, är relativt litet i förhållande till de som hänger sig åt stilen på Statham-bilderna.

 6. Stilton skriver:

  AC: Ja, du nämnde nån gång att du och din sambo brukar gå runt i mjukisbyxor i hemmet. Angående jeansen så går de absolut att blanda med tweed, som TDC-favoriten Mr Tweed tidigare påpekat. http://www.countrysports.se/mrtweed/denim-controversy

  Jag ser faktiskt jeans som det absolut bästa byxalternativet på landet, särskilt med det vädret Sverige har nu. Klädkultur är inte orubblig. Lyckas någon baka in jeans tillsammans med skjorta, kavaj och halsprydnad så är det väl bara att säga grattis.

 7. andersonchris skriver:

  Ska försöka hålla ihop de olika trådarna.

  Jeans

  Mr Tweeds åsikt om att jeans och tweed passar utmärkt ihop är bara en åsikt. Jag har rakt motsatt uppfattning, vilken också får anses som allmänt rådande bland de som klär sig traditionellt. Stilblandingar blir oftast fel. Jeans är framför allt ett plagg för att framhäva sin manlighet (om man är man) men om man blandar dem med gubbig klädsel så kommer man tyvärr att se dubbelt så gubbig ut. Ett mycket bättre alternativ till jeans i en engelsk lantlig utstyrsel hade varit byxor i manchester eller moleskin, främst mörkgrönt, mörkbrunt, beige eller mörkt vinröda. Då hade man fått en traditionellt enhetlig och konsekvent look.

  Vidare är jeans ett uselt plagg för dålig väderlek. De blir blöta direkt och torkar extremt långsamt. När de är blöta så blir de tunga och sträva så att man får skavsår på benen. Dessutom krymper de rackarna. Man får inte glömma att jeansen uppfanns i Kalifornien, där det aldrig regnar.

  Jason Statham

  The Stath är en kass skådespelare men han är faktiskt en stilikon för den moderne mannen. Han visar bland annat att man kan se riktigt cool ut trots en viss tunnhårighet, om man bara har vett att trimma hårväxten ordentligt. Ingen behöver heller se ut som en räka, det räcket med att köpa ett hantelset och köra curls, push-ups och sit-ups regelbundet så ser man betydligt bättre ut efter ett par månader. The Stath kan också konsten att klä sig i kostym på ett vettigt sätt som många män skulle behöva studera lite mer ingående:

  http://www.gq.com/style/suit-guide/200808/jason-statham-business-office-actor-transporter-slideshow#slide=1

  Sättet som man klär sig skapar alltid ett intryck i omgivningen påverkar direkt hur vi blir bemötta. Man gör det extra svårt för sig om man klär sig på ett sätt som många uppfattar som apart. Det är heller inte nödvändigt, bara man håller sig till gamla tumregler för god stil och tittar sig ordentligt i spegeln innan man lämnar huset.

 8. Archibald skriver:

  Ok. Väl argumenterat. De nya bilderna visade ju en trevligare sida. Förhoppningsvis klär han sig även så på eget initiativ, utan att någon stylist på en herrtidning hänger på honom de påkostade plaggen i marknads och reportagesyfte.

  ”The Stath”… Får mig osökt att tänka på David Hasselhoff, som buffligt och osmakligt berusat refererade till sig själv som ”The Hoff” vid förra årets Brit Awards 🙂

  Angående diskussionen om att hålla sig till gamla tumregler, så hade ju kostymen som vi ser den idag inte ens existerat om man slaviskt tillämpat dessa. Den hade fortfarande haft knälång kavaj, och inte varit i närheten av accepterad innanför stadsgränsen.

  Jag kanske nischade min åsikt något genom att skriva att kläderna utrålar lantlig elegans, vilket jag dock fortfarande tycker de gör. Som du mycket träffande själv påpekade, en åsikt. Det finns lika många som antalet personer som har dem. Ingenstans har jag kallat intrycket klassiskt engelskt.

  Jeans har precis de kassa egenskaper du beskriver i vått tillstånd. Att dock avfärda dem för att de inte tål ösregn och väta gör att långt fler plagg därmed stryks från listan du räknar upp? Och om vi pratar klädsel som uppfattas apart av omgivningen, tror jag nog ett par mollskinnsbyxor, eller för den delen tweedknickers som även de är mer ”klassiskt rätt”, skulle vända långt fler ifrågasättande blickar än ett par jeans.

  Givetvis beror allt hela tiden på vilka människor man har omkring sig, och i sin tur vad deras uppfattning är om stil, smak, tumregler, färger, material, konventioner…

  Jag vågar påstå att vi drönare uppskattar när någon får kläder att se bra ut på ett avslappnat sätt. Låt vara att det ibland är okonventionellet kombinerat, eller omfattar inslag av plagg många vill placera i olika fack och belägga med regler för användning. Olika åsikter om saken alltid finnas i tusental. Inläget utgör ett mycket bra exempel på något vi gillar starkt.

  Mannen på bilden bör i mina ögon vara tämligen nöjd när han ser sig i spegeln innan han lämnar huset.

 9. andersonchris skriver:

  Tumregler för klädsel kommer sig ofta av att vissa kombinationer ser bra ut på de flesta. Man har ett enormt stort inom ramen för konventionell klädsel. Man väljer färger, snitt, mönster, material etc. för att passa sin individuella stil.

  För en person som behärskar klädkonventionerna och har god smak är det fullt möjligt att bryta mot tumreglerna på ett genomtänkt sätt – om det ser bra och smakfullt ut. Alla har dock inte sinne för vad som ser bra ut, eller tillräckligt med självinsikt för att veta när man ser utklädd ut.

  Att bilden i ert inlägg skulle förmedla lantlig elegans håller jag inte med om. Snarare ser man ut som en skummis från gamla Emmerdale Farm. Och jag kan lova att jag inte skulle vara intresserad av några stiltips från denne man eftersom jag då tror att mitt sociala liv (och samliv) skulle lida skada.

  För lite beprövad lantlig elegans kan jag ge det här exemplet:

  Se, det behöver inte vara så svårt att se prydlig och elegant ut även i lantlig tappning.

  Om ni vill se människor som klär sig individuellt och bryter mot klädkonventioner på ett intelligent och smakfullt sätt så rekommenderar jag The Sartorialist.

  • Stilton skriver:

   Jag tycker inte att det är så fasligt elegant med skäggstubb, eller händerna i byxfickorna heller för den delen. Eller två knappar i skjortan uppknäppta (jag brukar knäppa upp två när jag fått i mig alldeles för mycket starksprit). Men visst, det såg väl bekvämt och naturligt ut, på ett bra sätt.

   Problemet med The Sartorialist är att det är konstiga japanska designers och rika modehusägare som modellar. Det kan ju vara inspirerande, men precis som med Manolo så är det ganska svårt att få något praktiskt ut av det – det är för dyrt, eller för konstigt helt enkelt. När vi ändå är inne på konstiga människor så funderar jag på att köpa boken om u-landsdrönarna i Brazzaville som vi skrivit om tidigare.

   Till sist har Statham faktiskt gjort en bra film, Snatch. You like dags?

  • Archibald skriver:

   …Jag skulle nog dessutom satsa en slant på att Schuman hade fotograferat Källsner om de råkat springa på varandra. I bildtexten ser jag för mig hur just inslaget av denim skulle hyllats, för att inte tala om plastrongen.

 10. andersonchris skriver:

  Nej, det tror jag inte. Scott Schuman fotograferar huvudsakligen människor som ser coola ut.

  Det var just poängen med min hänvisning till The Sartorialist. Där finns faktiskt en del bilder på vanliga människor som kombinerar jeans med traditionell klädsel på ett snyggt och stilsäkert sätt. Inte för mig, men det ser i alla fall inte hemskt ut.

  Överhuvudtaget tycker jag att det är oerhört komiskt att ni envetet försvarar detta style crime, som gör ont i mina stackars ögon. Men, men – det är väl det vänner är till för.

  Vi kan ju testa er tes genom att ni mailar bilden på Källsner till Scott Schuman och ber honom visa den på sin blogg som det ultimata inom ”Country Cool”?

 11. Archibald skriver:

  Tjaa, eller så kan vi helt enkelt gemensamt inse att vi har olika åsikter om saken, och troligtvis kommer att fortsätta ha det under överskådlig framtid…

 12. Mr. Tweed skriver:

  I certainly have no wish to pass judgment on a man whose payroll I am on, and I do not think you expect me to. But I must say, I enjoyed the discussion caused by this picture, and I did have a laugh reading the comments on his facial hair. I told him to go to a barber, but he did not listen to me. Seldom do actually. I will, however, take the opportunity to make some remarks on the more general themes of this discussion:

  Regarding the day cravat, I certainly consider it as one of the least formal pieces of silk you can wear around your neck. Perfect for the country look, and often used as part of it. Jeans, originally workwear trousers, have today, almost, become a classic garment. As such, it could be combined with basically anything that creates a pleasing look, as long as one avoids being too formal. Even “The Stath” sported a jeans and jacket combination in one of the pictures linked to by Mr. Anderson. And regarding Mr. Statham, I was a little disappointed by the pictures provided: Shiny Prada suits and elongated Gucci shoes is not my definition of the epitome of style.

  If you would like a more conservative take on country style than the picture in this post, you are welcome to follow my weblog (although it presently needs some new content). There are also many pictures illustrating the garments in our on-line store (http://www.countrysports.se/store). Most of them styled traditionally by yours truly…

  Yours,
  Mr. Tweed

 13. Charles skriver:

  Hej!
  Först vill jag hylla denna fantastiska blogg om snygga herrkläder, därefter vill jag be om ursäkt om jag tar upp en gammal tråd…

  Jag fick lära mig av min morfar (född 1919 i Köpenhamn) att plastrongen var ett mera ”casual”, ”dress down” alternativ till fluga eller slips. ”En gentleman ska inte visa bar hals”. Hade han fel?

  Jag bär själv plastrong ofta och får väldigt mycket positiva kommentarer. Så… Våga! 🙂

  MVH
  /Charles

  • Archibald skriver:

   Välkommen!
   Plastrongen anses, eller ansågs i alla fall mycket riktigt som en mer casual accessoar. Idag skulle jag för egen del säga att den övergått till att av många istället anses som smått exotisk 🙂

   Ju fler som bär den ofta och med diskret självklarhet, desto mer avdramatiseras den. Du har vårt enhälliga stöd!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s