Jantesverige gör väsen av sig, igen.

Tramsobjekt 1

En svallande debatt om en kvinnlig politikers ”hårresande dyra väska” rasar i media. ”-Väskan kostar en halv månadslön!”… För vem, kan man då fråga sig?

Visst finns det många i samhället som inte tjänar lika mycket som andra. Betyder då det att de som lyckats, och har råd att unna sig väskor, kostymer eller klockor i en högre prisklass inte skall göra det? Missunnsamt jantetrams anser jag. Har man ansträngt sig och lyckats i livet, eller lyckats utan utan större ansträngning, skall man hur som helst få njuta frukten av framgången utan gnälliga påhopp av avundsjuka medmänniskor.

Tramsobjekt 2

Varorna i fråga var nu gåvor, men kunde lika gärna ha inhandlats av de aktuella personerna själva. Politisk färg eller åsikt är helt irrelevant iden här diskussionen. Jag suckar uppgivet, lutar mig bakåt och sippar vidare på morgonkaffet.

Det här inlägget postades i Livsstil och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till Jantesverige gör väsen av sig, igen.

 1. Stilton skriver:

  Anledningen till att folk blir upprörda är väl för att hon citerar Marx ”till var och en efter behov”. Jag har svårt att se någon som egentligen behöver en väska från Louis Vuitton…

 2. Carl Falk skriver:

  Det är inte konstigt att man begär av partiordföranden för SAF att hon inte ska svänga sig med dyra handväskor, som Stilton säger. Därtill är det genant att överhuvudtaget publicera ett inlägg med aktuellt innehåll och med aktuella taggar då det får bloggen att framstå som ett tillhåll för på tok för unga män med på tok för stort självhävdelsebehov. ”En månadslön – för vem?” Kamma dig!

 3. Frida skriver:

  Fast om man bara ska ha det man verkligen behöver så har de flesta i Sverige alldeles för mycket. Faktum är att en klar majoritet i Sverige skulle kunna köpa en LV-väska om man sparar ett tag, är inte dyrare än att köpa en fin laptop eller en utlandssemester, helt onödiga saker men ändå fullt accepterat.

 4. Johan skriver:

  Jag avskyr när personer svänger sig med Jantelagen; det känns småaktigt och sånt som typer som Blondin-Bella gillar att använda när folk klagar på henne.

  Och jag tycker det inte har med avundsjuka, vilket Jantelagen handlar om(som finns uttryck för i ALLA länder), att man anser någon som spenderar en normal människas månadsinkomst på en handväska för en idiot, för gör man sånt visar bara att man inte förstår pengars värde, nått man borde lära sig innan man fick egen bankbok.

  • laphroaigman skriver:

   Utan att ha satt mig in detaljerna i den här ”historien” så är det väl så att varken Sahlin eller Reinfeldt valt att spendera pengarna på de aktuella sakerna utan har fått dem, så då är det väl rätt meningslöst att ifrågasätta hur de valt att hantera sina pengar, vilket väldigt många tycks göra i den här debatten?

   Eftersom mina kunskaper om handväskor är begränsade ser jag ingen anledning att kommentera den delen ytterligare, men vad gäller Reinfeldts ”lyxklocka” så är det väl också så att 22000 i och för sig mer än vad de flesta svenskar skulle lägga på en klocka, men det är ju inte heller exceptionellt dyrt. Det beror väl på vad man är ute efter; det går ju att få bra och välgjorda klockor från Tissot mfl från runt 3000, men då kanske man inte förväntar sig att den ska räcka resten av livet. Väljer man å andra sidan att betala några tiotusenlappar för en klocka så är det rätt god chans att man har en klocka som så småningom kan gå i arv till barn eller barnbarn. Ingen höjer på ögonbrynen när någon väljer att köpa en bil av en viss årsmodell, när man kan få samma bil men ett år äldre, av samma kvalitet, 20000 kr billigare…

   Ur samma perspektiv som kan man också konstatera att det belopp som diskuteras avseende Sahlin gissningvis motsvarar vad en normal rökare spenderar på cigaretter under ett år eller vad den som går ut två gånger i månaden förmodligen spenderar på krogen på ett år. Vore det då inte bättre att dra igång en diskussion om hur exempelvis alla rökande politiker väljer att ”lyxkonsumera” en produkt som i förlängningen också kostar samhället en massa vårdomkostnader?

   Nej, det här känns som en första gradens tidningsanka, av samma sort som kvällstidningarnas konstanta användande av begrepp som ”hatattack”, varje gång två personer råkar ha olika uppfattning i en fråga…

 5. Markus skriver:

  Håller med Archibald om inlägget, men förstår inte varför Mona var tvungen att visa upp sin handväska. En bild som visar fyra stycken partiledare och en rosa handväska. Finn ett fel.

  • Alex skriver:

   Håller verkligen med, onödigt gjort av Sahlin. Håller även med om att hela debatten är rätt löjlig. Det är ju inga hemligheter vad en ledamot i Sveriges riksdag har för inkomst, så jag förstår egentligen inte varför folk blir så upprörda. Sen kan man naturligtvis argumentera för att det är hyckleri från Sahlins sida, men det tror jag knappast att hon är ensam om i riksdagen.

 6. Stilton skriver:

  Carl Falk: Jag tycker inte alls att det är pinsamt att det på bloggen pratas negativt om jantelagen. Det behövs lite ibland. Vill Mona Sahlin bränna pengar på en handväska så kan hon mycket väl få göra det, även som SAP-ordförande. Men då ska hon banne mig inte citera Marx och låtsas vara proletär. Hon tillför den politiska adeln, men vill inte låtsas om det. Inte konstigt att LO-tidningen Aftonbladet blir upprörd.

 7. Johan skriver:

  Stilton: det var jag och inte Carl som ansåg Jantelagen som referens pinsam, vilket jag verkligen tycker då det användes i helt fel sammanhang här. Men jag håller verkligen med om att det är än mer pinsamt att Sahlin, som är höger-sosse, använder Marxs citat.

  • Stilton skriver:

   Johan: Carl Falk använde ordet ”genant”, vilket väl får anses vara en synonym. Att en stor tidning inte kan unna en kvinna med 120’000 i månadslön att ha en (förvisso ganska ful) halvdyr handväska är nog ett ganska bra exempel på jantetänkande. Hade hon inte varit marxist så hade inte jag haft några problem med det, Göran Perssons gårdsbygge tyckte jag till exempel om. Han kan ju inte direkt köpa mellanmjölk för pengarna! Som farmor sa: ”Varför ger de honom inte ett slott istället, så länge som han har hållit på?”. Göran Persson var väl dock knappast marxist.

 8. andersonchris skriver:

  För det första så är den där väskan tydligen en 50-årspresent, så Mona Sahlin har inte ens köp den själv.

  För det andra så handlar det väl som vanligt om Sahlins omdöme. Eftersom hon leder ett parti som värnar om sjuka, arbetslösa och andra utsatta grupper så kan man ju fråga sig om det är lämpligt att gå runt med en dyr (och ful) väska som ingen utsatt person skulle ha råd med.

  Det går faktiskt att klä sig elegant (och dyrt) utan att det ser vräkigt ut och det är väl där problematiken ligger.

  Svenskens förakt för lyx och vräkighet är välkänd. Det är på det som den skandinaviska stilen bygger på: bra material och rena linjer men aldrig vräkigt.

 9. Cyril Whiskers Knickerbocker III skriver:

  Sahlin är en halvidiot alldeles oberoende av väskan. Oerhört osmidigt av henne att ställa den i förgrunden på ett foto på det där viset, den är ju så oerhört ful. Hyckleri är inte heller snyggt och Sahlin har nämnt Palme som förebild. Palme skippade bl a ny bil under krisåren då han satt i regering. Sahlin kunde skipat väskan.

 10. Cyril Whiskers Knickerbocker III skriver:

  Och så vill jag tillägga att jo, det finns ju folk som tjänar så dåligt att väskan faktiskt kostar en halv månadslön. Herrarna kan t ex vänta tills de är pappalediga och se hur bra betalt det är. Eller ta jobb som brandman, eller vårdbiträde.

 11. ryssen skriver:

  Karl Marx tyckte faktiskt mycket om dyra fina kläder. Att han sällan hade råd att köpa dem var en annan femma.

 12. Archibald skriver:

  Kära debattörer: För att göra en lång historia kort är jag mycket väl insatt i situationen att leva på mycket knappa medel.

  Det kommer dock alltid att finnas människor som har råd med dyrare saker än andra. Det har de rätt till, trots att det finns människor med försvinnande små månadsinkomster.

  Jag hae varit både student, arbetslös och pappaledig. Det sistnämnda två gånger. Vi fick vårt första barn under första året på universitet. Jag har således tidigare studerat, och samtidigt varit förälder under många år, och klarat detta mer än väl endast med de pengar jag fick via CSN.

  Ingen människa är dömd eller tvingad till jobb som vårdbiträde eller liknande. Tunga arbeten med skrattretande låg betalning. Däremot har flera vårdbiträden frågat mig, då jag sommarjobbade som en av dem, hur jag kunde låna nästan en halv miljon för att ”få gå i skolan” igen… Var man eller kvinna är för det mesta sin egen lyckas smed.

  Det var totalt onödigt av Sahlin att ha med väskan på bilden. Som även Laphroaigman träffsäkert säger, så kostar den dock mindre än vad många utsatta människor, med lön under existensminimum, årligen lägger på exempelvis cigaretter.

  Med önskan om en fortsatt trevlig helg

  Archibald

  • Minor skriver:

   Det finns onekligen något i det du säger Archibald.

   Jag anser att det är lika fel att bestämma vad en människa skall bära för kläder/accesoarer som att hävda att någon enskild ras(ett i övrigt vansinnigt ord som borde vara utdött vid det här laget) skulle vara överlägsen någon annan.
   Att framhäva sina åsikter skall vara var och ens rättighet men sunt förnuft måste råda även över radikaler. När detta inte följs eller tvättas bort riskerar människor fara illa. Att människor far illa är det värsta som kan hända i en ”fri” och demokratisk värld/stat.

 13. andersonchris skriver:

  Att vara så ogin är verkligen inte gentlemannamässigt.

  Det finns en mängd orsaker till att personer inte lyckas i livet. I många fall avgörs det långt innan de blir vuxna och kan fatta egna beslut. Många barn och ungdomar har inte en uppväxtmiljö där det är möjligt för dem att ägna sig åt studier.

  Förhållandena i skolorna är inte särskilt lyckosamma alla gånger heller. Exempelvis känner jag till mycket begåvade och intelligenta barn som tappade studielusten för att deras lärare trakasserade dem.

  Dessutom så är det inte alla som arbetar bra med pannbenet. De kan ha en mer praktisk och händig läggning. Men sådana yrken och arbeten blir alltmer sällsynta.

  Dessutom så är det väldigt speciellt med IT. Det har blivit ett slags snabbspår till klassresan där man kan få väldigt bra betalt utan att vara särskilt begåvad eller arbeta med särskilt svåra saker.

  Nouveau och wannabevibbar här nu.

  • Archibald skriver:

   Det ligger mycket i delar av det du säger.

   Dock betyder det inte att de som har råd att unna sig dyrare saker, inte skall göra det för att alla inte kan det.

   Det är den ständiga missunnsamheten jag är så erbarmligt trött på.

 14. Basker-Ville skriver:

  Hur stor del av alla som talar om jantelagen vet hur den lyder?
  Hur stor del av dem har läst Sandemoses bok?
  Även om missunsamhet är en viktig del är den inte allt.

 15. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Nej, jag tycker inte man bör missunna någon frukten av deras arbete oavsett vad denne tjänar och hur denne prioriterar. Oavsett om du är vårdbitreäde eller VD unnar jag därmed denne att köpa sig en riktigt fin accessoar eller kostym. Vårdbiträdet kanske måste göra lite uppoffringar för att kunna göra det.

  Det som däremot alltid är usel stil är att gå omkring och skylta med dyra prylar. Inte för att andra kan bli avundsjuka, utan beorende på motivet. Du köper förhoppningsvis dyra saker för att du själv gillar det. Folk som köper dyra saker för att gå omkring och skylta med det framställer ju sig själva som osäkra, små individer som kanske SJÄLVA är avundsjuka, och så ska ju inte en gentleman vara.

  Helt OK alltså att köpa en dyr handväska. Helt inte OK alltså att den är chockrosa och står i förgrunden på ett gruppfoto. Man kan inte veta varför den hamnade där, men ”kolla kolla min dyra väska” är ett troligt alternativ.

  Ergo – kvalitet är kul, showboating är töntigt.

 16. Saint Andrew skriver:

  Archibald,

  Till viss del kanske det handlar om missunsamhet och Jante (ett uttryck som anvands alltfor ofta och kanns lite val mycket MUF a la 1998) – mestadels tror jag att det handlar en irriation bland folk kring hyckleriet, nagon som inte lever som hon lar fortjanar inget politiskt fortroende. Alltsa; att forespraka socialism och njuta av kapitalismens frukter ar hyckleri.

 17. andersonchris skriver:

  Dessutom så tror jag inte alls att situationen handlar om jantelagen.

  Sahlins handväska och Reinfeldts armbandsur uppmärksammas på grund av att de är politiker som s.a.s. tjänar demokratin. Vi har en tradition av ganska anspråkslösa politiker i Sverige, vilket är bra eftersom politikeryrket egentligen handlar om ansvar och uppoffringar.

  Sahlins handväska och Reinfeldts armbandsur är ganska beskedliga jämför med vad många chefer i näringslivet bär. Näringslivstopparnas accessoarer skapar dock inga rubriker eftersom ingen egentligen missunnar dem sådana saker.

  I övrigt så är det inte kläderna som gör en gentleman. Gentlemannaskapet handlar om uppträdande och inställning till omvärlden som i princip motsvarar det gamla ridderlighetsidealet. I det ridderliga idealet ingick bland annat att värna om de svaga och utsatta.

  Att påstå att de fattiga är fattiga för att de är lata och för att de lägger för mycket pengar på cigarretter är således inte gentlemannamässigt, utan snarare tölpaktigt.

  • Archibald skriver:

   Nå bäste Hr. Anderson. Självklart bör man värna om folk som har det svårt. Annat har jag inte påstått. Jag har ju heller inte någonstans sagt att fattiga är fattiga för att de är lata. Det är dina ord.

   Däremot vet jag att väldigt många kunde göra långt mycket mer för att förändra sin livssituation. Därmed heller inte sagt alla.

   Att det också är kutym att öppet få hacka på den som väljer att lägga pengar på få dyrare saker, istället för meningslös masskonsumtion för samma summor, är något som besvärar mig.

   Givetvis väcker dessa ord och åsikter, som för det mesta, lusten att kalla den som yttrar dem tölp och andra vackra tillnamn. Dock förvånar det mig om du nu verkligen anser att jag har så fel?

 18. andersonchris skriver:

  Nja, jag råkar aldrig ut för det du beskriver, trots att jag alltid är klädd i kostym och slips i klassiskt utförande och bär goda accessoarer som väskor och klockor. Det hela handlar, som jag har påpekat tidigare, om uppträdandet gentemot omgivningen. Om man klär upp sig för att kunna se ned på andra människor eller för att skryta, så kommer man att drabbas av motreaktioner. Om man däremot klär sig väl och förtroendeingivande samtidigt som man behandlar alla med samma omtanke och respekt, oavsett om de är styrelseordförande eller städare, så kommer man aldrig att råka ut för missunnsamhet. Tölp blir den som klär sig väl men uppför sig illa.

  • Archibald skriver:

   Självklarheter.

   Och städaren du nämner fortsätter troligtvis att hälsa glatt på dig i korridoren, även om personen i fråga får veta att ditt armbandsur kostar mer än dennes bil.

   • andersonchris skriver:

    Självklart, för jag är alltid beredd att lyssna och hjälpa till, om jag kan. Dessutom handlar god smak om kvalitet, vilket innebär att man inte bär ur med stora ädelstenar som sticker i ögonen. Däremot är det god kvalitet på urverken och tillverkningen, vilket innebär att de flesta inte reflekterar över vad klockan kostar, om de själva inte är intresserade av ur. Dessutom köper jag gärna vintage. Vidare är missunnsamheten inte så stor som man tror. Det handlar nästan alltid om en reaktion mot en nedlåtande attityd.

 19. Stilton skriver:

  Fast så är det inte, AC. Faktiskt. Sverige är ett väldigt uniformt land, och det kan sticka i ögonen när någon har på sig en skjorta istället för t-shirt. Oftast är det ren förvåning, ibland är det uppskattning och ibland är det irritation, men att vara mer välklädd än omgivningen väcker alltid reaktioner. Tack och lov är jag sällan mer välklädd än de människor jag umgås med.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s