T.M. Lewins kostymer

Vi har med jämna mellanrum fått frågor om T.M. Lewins kostymer gällande passform etc. Jag har nu provat en av deras modeller, och är mycket nöjd.

Wentworth Light Grey, provad och omtyckt

Jag föredrar en mycket kroppsnära passform. T.M. Lewins kavajer skulle nog i svensk butik säljas som ”slim fit” då de är relativt smalt skurna. Bilderna som beskriver T.M Lewins kostymer på websidan är informativa och ger en ganska bra bild av den verkliga varan, vilket ju är tanken, men inte alltid sanning i marknadsföringssammanhang.

Bilden nedan beskriver snittet, dock upplever jag att kavajen vid leverans, inte riktigt hade de proportioner bilden ger sken av. I vanlig ordning kommer en skräddarändring över ryggen att krävas för en midja lika markerad som de i exempelbilden.

Önskade proportioner

Byxorna säljs ofållade, och beställs efter midjevidd i tum. Dessa finns att beställa, beroende på kostymmodell, både med och utan frontveck. Till ett i sammanhanget relativt fördelaktigt pris kan även flera extra par byxor beställas till kostymen. Ett vettigt alternativ om du använder kostymen ofta, då byxorna slits snabbare än kavajen.

Kostymens kavaj känns mycket gediget byggd, och kommer sannolikt mest att bli bättre med åren passformsmässigt, om konstruktionen håller vad den produktbeskrivande bilden nedan lovar.

Välarbetad konstruktion

Kavajerna säljs inte med ”working cuffs”, dvs. det går inte att knäppa upp knapparna i ärmsluten. Något många eftersträvar idag, som ett tecken på kvalité. Fördelen med att kavajärmens knapphål inte är skurna redan vid köpet, är att du fortfarande har möjlighet att göra den ofta nödvändiga korrigeringen av ärmlängden.

När knapphålen en gång är uppskurna, går det inte längre att anpassa ärmens längd då hålen i tyget sitter där de sitter, genom manschettens båda lager av tyg. Med icke öppnade knapphål, flyttas knapparna enkelt till rätt plats efter korrigering av ärmlängden.

Det här inlägget postades i Livsstil, Stil och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

44 kommentarer till T.M. Lewins kostymer

 1. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Viktig poäng med knapphålen. Det är mer eller mindre meningslöst (tycker jag) att sälja konfektion med fungerande knapphål eftersom längden ofta måste korrigeras. Jag gissar att konstruktionen är sådan att bröstfodret är ”floating”, men att ryggfodret är limmat? Helt OK konstruktion enligt min uppfattning, då faller kavajen lite sämre på ryggen men man måste nog upp en hel del i pris för att då en kavaj där även ryggfodret är sytt. Dessutom är passformen 100 ggr viktigare än fodret för att få tyget att falla snyggt.

  En annan sak. Jag skulle gärna vilja se en redogörelse (antingen här eller nån annanstans) på hur man gör en ”sponge&press”. Är det nån som känner till nån bra beskrivning eller som kan göra en? Kemtvätt skall ju som bekant undvikas och är oftast inte så värst nödvändigt med en ullkostym ändå.

 2. sslazio skriver:

  Kan bara instämma i att dessa kostymer både ligger mycket bra i pris och kvalitet. Med tanke på att du kan få en kostym för drygt 2000kr + 500kr för skrädderikostnader, hemlevrans OCH 100% ULL. Jämför detta med en Tiger, Sir eller Oscar Jacobsson msom har minst 50% polyester.

  • sslazio skriver:

   Ursäkta stavningen, från en stressad man på jobbet. Vill bara tillägga att dessa kostymer passar väldigt bra som vardagskostymer på jobbet etc och spara finare, dyrare kostymer till mer speciella tillfällen.

   Fördelen med dessa Super 110 är att de är inte supertunna och håller således lite längre. S150’s kan man spara till andra tillfällen som sagt eller extrema sommardagar.

 3. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Absolut, en bra brukskostym till ett väldigt bra pris. En fråga, vad är ett ”bra” pris (i Sverige) att få ärmarna kortade på en kostym?

 4. Mr. Tweed skriver:

  Dear Cyril,
  Regarding canvas, half-canvas and fused tailoring, I think this link might be of some interest:
  http://www.askandyaboutclothes.com/forum/showthread.php?t=86160

  I have never seen any canvas or fusible in the back of a jacket, though.

  Yours,
  Mr. Tweed

  • Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

   Ehem, I stand corrected, I blame it on sleep-deprivation… Anyway, yes, a very informative post on fused vs ”floating” lining of jackets there.

 5. Magnus skriver:

  Det skulle vara intressant att veta vilken av modellerna det var du prövade (och om det är någon större skillnad mellan de olika modellerna i kvalité, konstruktion eller passform).

  /M

 6. Calle Z skriver:

  Charles Tyrwhitt har också tillfälligt nedsatta priser på sina kostymer. £145.00 för en suit är ju hyfsat… Passformen jämfört med T.M. Lewins kostymer är inget jag känner till, men antar att de även är aningen slimmade.

  • laphroaigman skriver:

   Jag tror att £145 endast avser kavajen (?), därutöver tillkommer £50-75 för byxorna, men jag kan ha missat något som du sett. Angående troleken så brukar ju engelska kläder vara betydligt vidare än de man köper i Sverige, ett undantag är dock Lewin’s slimfit-skjortor (till skillnad från Tyrwhitt vars slimfit-skjortor är gott och väl en decimeter vidare än Lewin i motsvarande storlek). Så jag skulle nog inte utgå från att kostymerna är slimmade

   Åsikterna om båda märkena varierar; jag har själv funderat på köp och har kollat en hel del på forumet Ask Andy About Clothes. Min subjektiva värdering är att folk där verkar mer nöjda med Lewin’s kostymer än Tyrwhitt’s, men det är svårt att dra några riktiga slutsatser om det… Exv varierar omdömet om kostymbyxorna från Lewin mycket, några anser att de är för slimmade medan flertalet anser att de är vida om benen…

   • laphroaigman skriver:

    Storleken menar jag, inte troleken…

    Dessutom hade du själv redan sett det där med priset medan jag skrev…

 7. Calle Z skriver:

  Edit: £145.00 är tydligen endast för kavajen. Med byxor får man lägga till £80.00.

 8. Archibald skriver:

  Värt att belysa just nu, är att T.M Lewin denna vecka säljer alla kostymer på websidan för £199.

 9. Tziss skriver:

  Det där med fungerande knappar i ärmsluten är lite trams, tycker jag. Faktiskt vägrade skräddarna på Savile Row att sy fungerande knappar fram tills för bara några år sedan. Fungerande knappar är ju någonting som bara behövs på en arbetares kavaj, där bäraren måste kunna rulla upp ärmarna. Ingenting för en överklasskavaj, alltså.

  • Magnus skriver:

   Det där håller jag inte alls med om. Jag har en kostym från Henry Poole från 40-talet och den har knappar. Knapparna var precis lika relevanta för militärer och läkare så de har funnits där länge även hos typiska överklassskräddare.

 10. Fh skriver:

  Är det bara jag, eller finns det inte en enda svart kostym i deras sortiment?

  • Magnus skriver:

   Nope, det är inte bara du.
   Rent generellt kan väl sägas att svart inte alls är så vanligt förekommande i andra länder som det är här. Vi svenskar har en tendens till att överanvända svart och grått (något som blir nästintill sorgligt uppenbart när man som jag försöker hitta bruna skor). I England är snarare mörkare nyanser av blått det som gäller för formella kostymer.

 11. JP skriver:

  Intressant om TM Lewins kostymer! Lewins skjortor har jag bara goda erfarenheter av.

  Jag funderar på vad som ger mest för pengarna, om man vill köpa en kostym men har tajt budget. Lewin eller Suitopia.se som också varit behandlade här på bloggen tidigare. Eller kanske något annat alternativ? De billigare tygerna på Suitopia innehåller ”bara” 50-70% ull, jämfört med Lewins 100%, men det borde gå att få till en utmärkt passform enklare via Suitopia? Vad säger panelen?

 12. Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

  Fungerande knappar är väl en extra twist, men knappast någonting som ska sitta på konfektionsplagg, då blir de ju helt omöjliga att ändra (nästan). Historiskt sägs de ursprungliga knapparna ha varit icke-fungerande, de syddes på uniformer för att hindra engelska flottans gossar att torka snoret på rockärmen… Har jag hört i alla fall.

  Vad som enligt min mening är riktigt, riktigt vulgärt är att gå omkring med knapparna uppknäppta bara för att visa att de går att knäppa upp.

  Knapparna skall alltså vara knäppta, och då är det bara du och din egen smak som ska avgöra ifall de ska gå att knäppa upp eller ej.

 13. Stilton skriver:

  CWK III: Så länge man inte kavlar upp kavajärmarna för att handdiska, byta blöjor eller byta däck, förstås. Men då föredrar ju de flesta att helt enkelt ta av sig kavajen=)

 14. Erik J. skriver:

  CWKIII: Yttersta ärmknappen skall vara oknäppt till den dag Finland åter blir svenskt. Den oknäppta knappen tjänar som påminnelse om vår förlust och vår vilja att ställa saker till rätta igen.

  • Cyril Whisker Knickerbocker III skriver:

   Ställer inte upp på det där, dessutom vore det mer ekonomiskt fördelaktigt att införliva Norge i så fall. Ogiltigförklara unionsupplösningen!

 15. Maximus skriver:

  Beställde en blå T.M. Lewin kostym nu. Och en handfull skjortor. Ska bli oerhört spännande att se hur dessa är.

  Jag beställde slimfit skjortor från Brooks Brothers för en vecka sedan och de var långa och vida, framför allt över armarna, att jag skänkte den till min mindre slimfittade svåger. Han blev i alla fall glad 🙂

 16. sslazio skriver:

  Har precis beställt min andra TML kostym, denna gång blev det en ”Ashbourne Navy Blue Chalkstripe 2 Button Jacket Mens Suit” – http://www.tmlewin.co.uk/product.aspx/Men/MenswearSuits!11540

 17. n0ir skriver:

  Är det någon som kan uttala sig om hur TM Lewins storlekar på deras kostymer? Det är natyurligtvis svårt utan en gemensam måttstock, men om man t.ex. jämför med H&M:s Classic Man kollektion?

  H&M:s ullkostymer (som brukar kosta 1800:-) i storlek 48 brukar sitta som en smäck på mig så om någon mot förmodan vet vilken storlek detta skulle motsvara av TM Lewins kostymer så vore ju det guld värt. Antar att det borde vara 36L eller 38R, men jag är lite orolig för hur de sitter över axlarna.

  Köper nästan alla mina skjortor från TM Lewin och brukar bli väldigt nöjd. Tänkte att det kunde vara kul att pröva deras kostymer också…

  • sslazio skriver:

   Noir:
   svensk 48 = 38R. Vet inte mer än att jag är ”svensk” 52:a och en TML suit där kavajen är en 42:a sitter kanonbra och sedan kör jag med storlek 37″ på deras byxor. Motsvarande borde ha varit 36″ men den blir lite för tajt i ”skrevet”. Men å andra sidan fixar jag inte en 52 byxa här hemma utan får alltid köpa en 54:a och korta den.

 18. Nils skriver:

  En fråga om storlekar. Jag brukar ha 44 i storlek. Den minsta som TM har är 36. Är det motsvarande 46 då?

 19. Max skriver:

  Hejsan!
  Jag överväger starkt att införskaffa mig en kostym från T.M Lewin till studenten i sommar, dock är jag lite ängslig för att beställa utan att ha provat först. För mig som fattig student vore det tråkigt att behöva skicka tillbaka kostymen om den inte skulle passa.

  Det jag undrar är helt enkelt hur jag bör mäta för att ha störst chans till att få rätt storlek från början? När jag har mätt mitt bröstmått så har jag kommit fram till att en storlek 38″ förmodligen skulle passa mig, men räcker det med att gå på detta? Hur tight bör jag ha måttbandet när jag mäter bröstvidden, och finns det andra saker att gå på utöver detta mått? Jag har ganska genomsnittlig kroppsbyggnad.

  Som sagt är jag lite ängslig över att beställa på detta vis, men med tanke på den kvalité och man får för priset jämfört mot svenska butiker så känns det som jag nästan borde ”chansa”. Hur gick du själv till väga när du köpte din kavaj?

  Tacksam för svar!

  Mvh Max.

  • Archibald skriver:

   Generellt sett bör du kunna gå på ditt motsvarande svenska mått: Är du en svensk 48, blir det en engelsk 38 osv. Jag är själv 186cm lång, och använder deras ”Regular” längdmässigt. Jag har även provat ”Short”, och känner att man, om man är en bit under 1.80 och föredrar att visa aningen skjortmanschett i ärmslutet, bör välja short.

   Läs även mitt tidigare inlägg om kostymerna. Lycka till.

 20. mattias skriver:

  har nu köpt 2 st tm Lewin kostymer och 8 skjortor. kanonbra passform. lite lagom slimmade är kostymerna. har i vanliga fall st 50 o tog engelska 39(40 är som en europeisk 50) satt som en smäck. byxorna är dock vida överlag. engelsk passform alltså.

  • Archibald skriver:

   Trevligt att höra. Byxvidd brukar lätt kunna ordnas för runt hundralappen. Jag har själv märkt att benvidden varierar ganska kraftigt mellan deras olika modeller. Timsbury hb i min smak, Wenworth light gray fick tas in.

 21. Ping: Kostymkonstruktion, genom luppen « The Drones Club

 22. Rasmus skriver:

  Archibald…

  Vilken storlek valde du på kavaj och byxa när du beställde från TM Lewin?

  Efter att ha läst många av dina inlägg här på TDC så drar jag slutsatsen att vi har en rätt så likadan kroppsform, 186 cm 80 kg 🙂

  Funderar nämligen på en kostym från TM Lewin

  http://www.tmlewin.co.uk/Newbury-Navy-Twill-2-Button-Men%27s-Suit—34202B/34202B,en_GB,pd.html?start=1&cgid=Mens-Suit-Bundles&prefn1=pattern&prefv1=PLAIN&prefn2=colour&prefv2=Navy%20%2f%20Blue&prefn3=suitType&prefv3=2-button

  Tack på förhand!

  • Archibald skriver:

   Du ska med stor sannolikhet ha en 38R kavaj, och ett par ofållade byxor med en midjevidd om 32”. Sen får du ta in kavajen en del i midjan. De byxor du kikat på har förmodligen en bevidd på ca 22cm i nederkant.

 23. Nikolaj skriver:

  Hej,
  Jag vet att jag har kontaktat dig tidigare (via en annan artikel), Archibald, gällande ditt köp av kostym från TM Lewin. Jag bad dig nämligen om hjälp för min beställning. Eftersom vi har liknande bröstvidd beställde även jag en 38″, dock i ”S” eftersom jag är ca. 7cm kortare än du. Kavajen sitter perfekt över bröstet, kanske att ärmen skulle vara 1cm längre, men jag kan ta det då jag absolut inte vill ha en längre kavaj.

  Nu till min fråga. Som jag har förstått det har du stl. 32″ i byxor. Jag tog stl. 30″ i byxor eftersom jag bär stl. 46 i Sverige som kan översättas till 30 (har bl.a. stl. 46 i Incotex och PT). Jag känner dock att midjan och låren skulle kunna vara ca. 1-2cm vidare för bekvämligheten. Midjan är lättfixad, dock inte låren. Eftersom jag inte har någon lust att återlämna byxorna och beställa ett par i stl. 32″ som sedan visar sig att inte passa undrar jag om du vill hjälpa en vilsen själ genom att mäta midjevidden och lårvidden där grenen slutar ganska exakt för dina byxor (om de är stl. 32) så att jag kan jämföra med mina. Jag skulle verkligen uppskatta det.

  Vänligen,
  Nikolaj

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s